Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 04

Salsos mokytoja E. Dadurkaitė: į salsos festivalius lotynų amerikiečiai dažniausiai neatvyksta

Į salsos festivalius šokėjai iš Lotynų Amerikos dažniausiai neatvyksta, nes vakariečių šokama salsa iš tiesų užgimė Šiaurės Amerikoje ir yra kitokia. Taip LRT RADIJUI sakė viena iš šokių mokyklos „SalsaSisters“ įkūrėjų mokytoja Elena Dadurkaitė.
Tarptautinis salsos festivalis Kolumbijoje
Tarptautinis salsos festivalis Kolumbijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kadangi vakariečiams ir europiečiams nėra įprasta šokti nuo gimimo, buvo sukurta tam tikra mokymo sistema. Pietų Amerikoje niekas taip nesimoko. Jie tiesiog šoka“, – teigia E. Dudurkaitė.

LRT.lt vyresnioji redaktorė „SalsaSisters“ mokytoja Goda Raibytė tikina – šokti salsą galima, išmokus vos kelis pagrindinius žingsnelius.

Kaip greitai išmokstama šokti, lemia keli faktoriai

Anot „SalsaSisters“ mokytojo Luko Knystauto, salsa iš tiesų yra ne toks šokis, kurį šokant labai varžomasi: „Siekiama geros nuotaikos. Tai socialus šokis, kur žmonės susitinka ir nežino, kas iš to šokio išeis. Vaikinas veda, o mergina klauso to vedimo. Tai toks stilius, kuriame daug nesivaržoma, daugiau mėgaujamasi.“

VIDEO: Magna Gopal & Leon Rose @ The Hague Latin Xperience 2017

Kaip teigia E.Dadurkaitė, salsa Lietuvoje jau gana gerai žinomas šokis, nes apie jį bent girdėję yra visi. Pašnekovės tvirtinimu, salsa šiuo metu – vienas populiariausių šokių ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje.

Kaip lengvai pavyks išmokti šokti salsą, sako G.Raibytė, priklauso nuo daugelio dalykų: kaip stipriai žmogus nori šokti, kiek yra pasirengęs skirti pastangų ir kokį lygį nori pasiekti.

„Jeigu tiesiog nori nueiti po darbo atsipalaiduoti, tada ir eini tik į pamokas. Jeigu nori kažko daugiau (galbūt ateityje nori mokyti), turi „arti“. Viskas priklauso nuo to, kokį lygį šokdamas nori pasiekti. Šiaip atvykti į festivalį, nueiti į pradedančiųjų pamokas, išmokti pagrindinius žingsnius, o vakare jau eiti į vakarėlį ir šokti“, – tikina G.Raibytė.

Pašnekovai neslepia – šokant salsą, reikia daug energijos, tačiau jos suteikia ir muzika, ir šokių partneris, todėl tarsi vyksta mainai. „Energijos reikia daug. Tai gana energingas šokis, bet tuo pačiu ta energija gaunama, sukuriama tos muzikos. Aš ne tik atiduodu energiją, bet jos ir gaunu, pasisemiu. Šokama poroje. Šokdami vienas su kitu tiesiog keičiamės energija. Per tas kelias minutes sukuriamas kažkoks mažas stebuklėlis. O stebuklų per vakarą gali būti daug. Tos papildomos energijos net nereikia“, – teigia E.Dadurkaitė.

L.Knystautas priduria – salsa gali būti įvairi: romantiška, energinga, su daug perkusijų, kurios reikalauja ir energingo judėjimo, bet gali būti ir lėtesnė. Kaip sako salsos mokytojas, visa tai priklauso ir nuo to, kiek įdėsi energijos, ir nuo to, kiek energijos duos muzika.

Anot E.Dadurkaitės, mokant salsos žingsnių, šokti salsą galima pagal bet kurią tam tinkančią muziką. Tačiau, kaip sako G. Raibytė, nebūtina mokėti visos galybės žingsnelių: „Pagrindinių judesių yra kelios dešimtys, bet nebūtina visų jų mokėti, kad galėtum šokti. Gali mokėti vos kelis pačius pagrindinius žingsnius ir gerai praleisti laiką, kurti tą mažą stebuklą. Nebūtina daryti labai sudėtingų kombinacijų, judesių, kad būtų gerai. Salsos grožis ir yra tame, kad kiekvienas gali prisiderinti pagal save.“

Asmeninio archyvo nuotr./Salsos mokytojai Elena Dadurkaitė, Lukas Knystautas ir Goda Raibytė
Asmeninio archyvo nuotr./Salsos mokytojai Elena Dadurkaitė, Lukas Knystautas ir Goda Raibytė

Šoka pagal specialią techniką

E.Dadurkaitės pastebėjimu, galima tvirtinti, kad pastaruoju metu požiūris į šokančius vyrus Lietuvoje pasikeitė. Dėl to itin pradėjo populiarėti poriniai šokiai, pavyzdžiui, salsa, lindyhopas.

„Kai pradėjome šokti prieš keliolika metų, vyrai nelabai šoko, nes tai nebuvo laikoma labai vyrišku užsiėmimu. Dabar ateina šokti. Jie sako – aš jau nebegaliu nešokti, mano visi draugai šoka. Iš dalies tie šokiai populiarėja, nes žmonės vis labiau nori šokti“, – įsitikinusi E.Dadurkaitė.

Jai antrina L.Knystautas, kurio tvirtinimu, šokti gali bet kokio sudėjimo ar ūgio žmogus. Be to, nereikalingas specialus fizinis pasiruošimas, nes raumenys tiesiog išlavinami šokant.

Nežinantiems, ar salsa tikrai patiks, pašnekovai siūlo apsilankyti salsos festivaliuose, kurie rengiami ir Lietuvoje. Pavyzdžiui – Vilniaus salsos festivalyje, jis šiemet vyks jau 11 kartą. Festivaliai naudingi, nes dienomis vyksta salsos pamokos, mokoma naujų judesių, pamokose gali lankytis ir pradedantieji. Vakarais dažniausiai rengiami vakarėliai, kuriuose galima pabandyti pritaikyti išmoktus judesius.

„Nuo ryto iki vakaro vyksta pamokos, kuriose mokomasi įvairių šiais laikais madingų salsos ir kitų giminingų šokių judesių. Vakarais vyksta vakarėliai. [...] Reikia labai daug energijos, norint išgyventi festivalio atmosferą, bet tai įmanoma“, – juokiasi L.Knystautas.

Pasak E.Dadurkaitės, į tokį festivalį paprastai susirenka žmonės iš viso pasaulio, tačiau nereikėtų manyti, kad didžioji jų dalis atvyksta iš Pietų Amerikos. „Iš Vakarų ir Pietų Europos žmonių susirenka visada. [...] Iš Lotynų Amerikos dažniausiai neatvyksta. Ši salsa, kurią mes šokame ir kurios mokome, kaip šokis sukurta Šiaurės Amerikoje. Kadangi vakariečiams, europiečiams nėra įprasta šokti nuo gimimo, buvo sukurta tam tikra mokymo sistema. Pietų Amerikoje niekas taip nesimoko. Jie tiesiog šoka“, – sako E.Dadurkaitė.

VIDEO: 10th Int'l Vilnius Salsa Festival, May 2016

Salsa, kurios mokoma ir Lietuvoje, tvirtina E.Dadurkaitė, yra šokama pagal specialią techniką, kuri žinoma visame pasaulyje: „Jeigu jūs išmokote šokti čia, Lietuvoje, nuvykę į Londoną puikiai gebate šokti. Dėl to šis šokis toks „tarptautinis“. Vakarų šalių žmonės keliauja po šalis, į skirtingus renginius, ir kartu šoka.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius