-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 12 08

Savaitgalio skaitiniai: aistringų šokių ritmu

Pastaraisiais metais televizija dosniai žarsto šokių projektų. Besisukančios ant parketo poros džiugina klasikiniais ir aistrą kaitinančiais Lotynų Amerikos šokiais. Įdėmūs žiūrovai jau žino daugelio jų pavadinimus ir pagrindinius judesius. Tad keliaukime ten, kur gimė kai kurie populiariausi šokiai, kaip antai rumba, salsa, čia čia čia...
Šokiai
Šokiai / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Šokiai

Kuba – šokių lopšys

Kuba asocijuojasi su cigarais, „Havana Club“ romu, „Tropicana“ kabaretu, rašytoju E. Hemingway ir nesibaigiančia salsa. Nors aukščiausios rūšies cigarai ir romas ne kiekvienam pagal kišenę, vietų, kur būtų galima pašokti šioje saloje, apstu, o vasario mėnesį Havanoje prasideda dvi savaites trunkantis šokių karnavalas. Muzika ir šokiai Kuboje – vieninteliai dalykai, kurie neparduodami už korteles. Ir netgi galingasis šalies vadovas Fidelis Castro nebūtų sugebėjęs uždrausti šokių.

Sakoma, kad kubiečiai gimsta jausdami ritmą, – dar nemokėdami tvirtai vaikščioti, jau šoka. Tai todėl, kad šioje saulės nutviekstoje saloje gimė tokie šokiai kaip milonga, habanera, rumba, mamba, salsa.

Visų Lotynų Amerikos šokių istoriją galima datuoti XVIII a. Tuo metu Prancūzijoje buvo madingas šokis kontradansas. Jis atkeliavo iki Haičio, to meto Prancūzijos kolonijos, bet 1791 m. šioje teritorijoje kilo vergų sukilimas ir prancūzams teko bėgti. Su vergais ir pamėgtu šokiu jie atkeliavo į Kubą. Haičio juodaodžiai europietišką šokį papildė specifiniais ritmais, kubiečiai pridėjo perkusijos kolorito, ir kontradansas virto naujuoju kubietišku šokiu danzonu. Jis tapo visų Lotynų Amerikos šokių tėvu. XIX a. pabaigoje šis šokis galutinai atsisveikino su Europa ir virto aistringu kubiečių šokiu poroje – spontaniška laisvė pakeitė europietišką manieringumą.

 

Rumba

Kaip išsireiškė kubietis šokių tyrinėtojas Fernando Ortizas, rumba yra kūniškos meilės eilėraštis, moters užkariavimas be mandagių nusilenkimų ir nereikalingų užuolankų. Ko gero, vaizdingiau ir tiksliau apibūdinti šokio, per kurį partneriai liečiasi klubais ir atrodo tarsi vienas, negalima. Rumba kildinama iš afrikiečių ir kubiečių šokių, kurie buvo šokami XIX ir XX a.

Dabar šokių pasaulyje egzistuoja du rumbos variantai: kvadratinė (Square) ir kubietiškojo stiliaus rumba. Kvadratinė rumba priskiriama pramoginiam šokiui, o kubietiškojo stiliaus – sportiniam. Abiejų šokio variantų muzika ir ritmas yra vienodi. Iš pirmo žvilgsnio, rumba atrodo ramus, lėtas šokis, tačiau po tokiu apgaulingu įvaizdžiu slepiasi aistra, plastiški, ritmingi klubų ir rankų judesiai bei glaudus ryšys su šokių partneriu. Argi galima likti abejingiems, kai ilgesinga ir aistringa muzika susipina su grakščiais klubų ir rankų judesiais, o partnerių kūnai kalba viena meilės kalba?

Fotolia nuotr./`okiai
Fotolia nuotr./Šokiai

 

Salsa

Žodis „salsa“, išvertus iš ispanų kalbos, reiškia „padažas“. Todėl ir šis šokis yra ypatingas, nes jame susipina kubietiškas temperamentas, ispaniškas karštis ir afrikietiškas laisvės pojūtis. Salsa yra kilusi iš laisvės salos Kubos. Tai – skirtingų muzikinių srovių ir ritmų derinys. Įsiklausius galima pajusti roko, džiazo ar net ritmenbliuzo atspalvių.

Iš pradžių salsa buvo šokama beveik nesiliečiant. Dėl to ją labai mielai priėmė manieringi baltieji buržuazijos atstovai. Viskas pasikeitė 5-ajame dešimtmetyje, kai Manhatane apsigyveno ateiviai iš Lotynų Amerikos. Jie kaipmat sumaišė salsą su bliuzo ir džiazo ritmais. Naujasis žanras buvo pavadintas Metrapoliteno salsa ir 8-ajame dešimtmetyje pasklido po visą pasaulį ir išgyveno bumą.

Pasaulyje susiformavo savitos šio šokio tradicijos.
Šiuo metu pačios populiariausios –  kubietiška, puertorikietiška ir kolumbietiška salsa. Kubietiška salsa (Kubana)  – greitas, kietas, tikslaus piešinio šokis. Puertorikietiška salsa (Boricua) daug minkštesnė, romantiškesnė. Kolumbietiška salsa labai panaši į Kubos, tik paįvairinta nacionaliniu koloritu ir gana sudėtinga. Vienas iš jos šokimo stilių – Rueda, išvertus iš ispanų kalbos, reiškia „ratas“. Kolumbietišką salsą šoka dvi arba net trisdešimt porų, o vadovauja vienas žmogus. Vedėjas gali užduoti iki 300 judesių.

Beje, visiems salsos mėgėjams ar norintiems ją išmokti derėtų nepamiršti, kad šio šokio metu treniruojami kone visi kūno raumenys, nes pagrindinis salsa akcentas – greiti ir smarkūs judesiai.

Fotolia nuotr./`okio ritmu
Fotolia nuotr./Šokio ritmu

Mamba

Mamba, kaip haitiečių šokio forma, atsirado Kuboje. Išvertus šokio pavadinimas reiškia „šokis su dievais“. Jis kilo iš specialius judesius šokusių ir transą pasiekusių vudu burtininkų. Mambo muzika – tai svingo ir kubietiškų ritmų derinys.

Šokio istorija prasidėjo 1938 m., kai violončelininkas Orestesas Lópezas parašė neįprastą danzoną ir pavadino jį „Mambo“. Kas kartą, pradėdamas solinę partiją, jis šūktelėdavo: „Mil veces mambo!“ (tai reiškia „Tūkstantį kartų mambo!“).

Pirmasis mambą naktiniame klube Havanos pristatė Pérezas Prado. Jis sukūrė muzikines mambos kompozicijas panaudodamas džiazo muzikoje populiarius instrumentus būgnus ir pučiamuosius. 1950-ųjų pradžioje jo sukurti šokiai „Mamba Nr. 5“ ir „Patricia“ pakerėjo visą Lotynų Ameriką ir Jungtines Amerikos Valstijas.
Mambos muzika artima rumbai ir čia čia čia, bet yra greitesnė ir puošnesnė.

 

Čia čia čia

Kubai taip pat turėtume būti dėkingi ir už puikųjį šokį čia čia čia, kuris gimė toje šalyje kartu su rumbos ir mambos banga. Jo krikštatėviu laikomas kubiečių smuikininkas Enrique Jorrinas. Kadangi čia čia čia pagrindas yra mambos ritmas, iš pradžių šokis vadinosi mambos čia čia čia. Taip pat jis turi ir daug rumbos bruožų.

Pavadinimas kilo nuo garso, kuris sklisdavo nuo Kubos moterų batelių be kulnų. Ne be reikalo čia čia čia vadinama kokečių šokiu, nes charakteringas šokio ritmas leidžia damai pademonstruoti visą savo žavesį ir figūros pranašumus. Skirtingai nuo kitų šokių, kurių metu partneriai yra arti vienas kito ir gali netrukdomi flirtuoti, čia čia čia leidžia partnerei gracingai suktis aplink partnerį ir pakerėti ne tik jį, bet ir visą vyriškąją auditoriją.

 

Merengė

Pats seniausias Lotynų Amerikos šokis, jo ištakos siekia XV a., kai prie indėnų genčių ir ispanų kolonistų jungėsi vergai iš Afrikos. Manoma, kad šokis gimė cukranendrių plantacijose, kur darbavosi vergai grandinėmis surakintomis kojomis. Jie galėjo judinti klubus ir svyruoti nuo vienos kojos ant kitos.

Kita teorija skelbia, kad šokis kilo iš Dominikos Respublikos, kur jį pirmą kartą atliko luošas generolas Maringie. Švenčiant pergalę, gyventojai pagarbiai kartojo jo judesius – generolas vilko luošą koją grindimis. Šis „šlubas“ žingsnis buvo išlaikytas, bet patobulintas Lotynų Amerikos šokiams būdingais keliais judesiais ir klubų vinguriavimu.
Merengę galima šokti trim būdais. Pirmasis – Bien pegado – kai partneriai, sukdamiesi šokių aikštelėje, prisiglaudžia vienas prie kito taip stipriai, kad atrodo kaip vienas. Merengę galima šokti poroje, bet ne taip arti – šis būdas tinka partneriams, kurie neseniai susipažino ir dar drovisi artimesnio kontakto. Ir pagaliau trečiasis būdas – Separado – išlaikant atstumą, be fizinio kontakto.

Lotynų Amerikos vakarėliuose niekas neklaus, ką šokate – salsą, rumbą ar mambą, svarbiausia – įsijausti į ritmą. Pagrindinis afrikietiškas ritmas vyrauja visuose šokiuose – tai ne tik būgnų, bet ir senosios afrikiečių civilizacijos pulsas. Lotynų Amerikos muzikoje naudojamas afrikietiškas būgnas bata – specifinis instrumentas, juo, kaip manoma, perduodamos senomis tarmėmis užšifruotos mantros. Galbūt čia ir slypi kubietiškų ritmų jėga, padėjusi užkariauti visą pasaulį aistringu šokio ritmu.

Tekstas J. Garnytės-Jadkauskienės

 

Taip pat skaitykite:

Rūta Janutienė: „Judėjimas sukuria laimės būseną“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius