-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 didžiausios klaidos, renkantis batų dydį: kaip jų išvengti?

Staigiai vėstantis oras ir į mūsų šalį atėjęs lietus ar sniegas tik primena, kad metas išsirinkti naują avalynės porą šiam sezonui. Tačiau tai išties atsakingas darbas – tenka ne tik rasti norimą batų modelį, bet ir išsirinkti tinkamą batų dydį, kad nespaustų, netrintų ar atvirkščiai – nesmuktų nuo kojos. Netinkamai pasirinktas batų dydis gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tad į ką reikėtų atkreipti dėmesį?
Batai
Batai / Vida Press nuotr.

Avalynės parduotuvių tinklo „Deichmann avalynė“ regiono pardavimų vadovė Violeta Raubienė pranešime žiniasklaidai vardija didžiausias klaidas, kurias daro lietuviai, rinkdamiesi batus, ir pataria, kaip jų išvengti.

Nepakankamai pasimatuojame prieš įsigydami

V.Raubienė tikina, kad dažnai pasitaikanti klaida – skubama pirkti batus, parduotuvėje jų tinkamai nepasimatavus.

„Matuojantis batus tik pasėdėti tikrai neužtenka. Matuojantis avalynę parduotuvėje rekomenduojama pasivaikščioti ir įvertinti, ar batai tikrai nekrenta ar nespaudžia. Tinkamas batų modelis neturėtų sukelti jokio diskomforto. Jei negalite daugiau laiko praleisti parduotuvėje, bent jau grįžę namo kiek pasivaikščiokite, apsiavę naujus batus. Pamatę, kad batai spaudžia ar trina kojas, galėsite grąžinti ir pasikeisti į tinkamą dydį. Tokiu atveju svarbu, kad batai nebūtų nešioti lauke ar nusidėvėję“, – teigia V.Raubienė

Avalynės tinklo atstovė taip pat tikina, kad geriausia naują avalynę rinktis antroje dienos pusėje, kai koja bus jau šiek tiek patinusi.

„Tikėtina, kad ryte avalynė gali būti laisvesnė, nes natūraliai pėdos dar nebūna ištinusios nuo vaikščiojimo. Ryte pasirinkta avalynė vakare jau gali spausti, tad geriau batus pirkti antroje dienos pusėje,“ – tikina V.Raubienė.

Perkame ne savo dydžio avalynę

Avalynės tinklo atstovė pastebi, kad netinkamo dydžio avalynę dažniausiai renkasi moterys. Ypač tada, kai norimos poros dydžio nebėra, dažnu atveju renkamasi tiesiog per mažus batus.

„Moterys, pamačiusios mėgstamus batus, net jeigu jie per maži, kartais vis tiek nusprendžia įsigyti. Esu girdėjusi klientes juokaujant, kad nėra netinkamo dydžio, yra tik nepakankamai patinkanti avalynė. Tačiau tai gali turėti žalos pėdoms ir kojoms, tad grožio ir sveikatos kompromisų būti negali“, – teigia V.Raubienė.

Dar viena klaida – parduotuvėje pasimatuojamas tik vienos kojos batas. Anot V.Raubienės, žmogaus kūnas dažnai būna šiek tiek asimetriškas, tad pėdos taip pat ne išimtis. Laikui bėgant šie neatitikimai gali tik didėti, kai skiriasi tiek kojų ilgis, tiek plotis. Dėl šios priežasties derėtų rinktis didesnei pėdai tinkančią avalynę, tokiu būdu būsite tikri, kad diskomfortas bus minimalus.

Netinkamai įvertinama avalynės medžiaga

Anot V.Raubienės, dažnas rinkdamasis naujus batus iki galo neįvertina, kokią svarbą jų dydžiui turės batų paviršius ir medžiaga, iš kurios jie pagaminti. Neretai pirkėjai klaidingai perka vienokios ar kitokios medžiagos avalynę tikėdamiesi, jog ilgainiui ji prasitampys.

„Dažnai moterys perka per mažus batus, argumentuodamos, kad ateityje prasitampys. Tačiau prieš tai jos nepasidomi, ar to tipo avalynė apskritai gali tampytis. Pavyzdžiui, šį sezoną itin madinga lakinio paviršiaus avalynė, kuri nekeičia formos ir nesitampo. Tokia pati situacija yra ir su dirbtinės odos avalyne, todėl perkant šios rūšies batus nevertėtų tikėtis, kad jie suminkštės ir pralaisvės. Jei dirbtinės odos ar lakuota avalynė spaudžia, koja jaučiasi nepatogiai, reikėtų paieškoti didesnio dydžio“, – sako V.Raubienė.

Tačiau V.Raubienė priduria, kad natūralios odos avalynė visuomet linkusi kiek prasitampyti. Lygiai taip pat ir tekstilinė avalynė – šių dviejų rūšių batai yra linkę pakankamai lengvai prisitaikyti prie kojos formos. Todėl rinkdamiesi natūralios odos ar tekstilinius batus, didesnių dydžių ieškoti neturėtume.

Šaltajam sezonui – per maži batai

Rudenį ir žiemą dažnu atveju galite rinktis ir šiek tiek didesnius batus. Avalynės tinklo atstovė tikina, kad taip yra todėl, kad laisvesniuose batuose koja mažiau šąla dėl juose susidarančių oro tarpų. Be to, tokius batus galima nešioti su storesne kojine. Tačiau rudenį renkamės aulinukus ar masyvesnius batus, kurie gali vizualiai išdidinti koją, todėl neretai moterys nori pirkti mažesnę batų porą tam, kad kojos vizualiai atrodytų mažesnės.

„Mūsų parduotuvėse personalas visuomet siūlo rinktis laisvesnius batus ir leidžia juos pasimatuoti su vidpadžiu, kad klientas suprastų, koks jausmas bus batus nešioti su storesne kojine. Vidpadžius rekomenduojame ir todėl, kad jie taip pat šaltuoju metu padeda bate išsaugoti šilumą. Tačiau dažnai moterys prisibijo pirkti didesnę avalynę, nes, neva, jų koja atrodo ne taip elegantiškai“, – teigia V.Raubienė.

Tie patys batai ilgam

Anot avalynės tinklo atstovės, viena didžiausių klaidų, kurią daro tėvai, pirkdami batus vaikams ar paaugliams – batai „ant išaugimo“. Tokiu būdu siekiama, kad tą pačią porą batų vaikas nešiotų ne vieną, o net kelis sezonus. Tačiau V.Raubienė taip elgtis nerekomenduoja, kadangi vaiko pėdai netinkantis batų dydis gali būti itin kenksmingas augančiam organizmui.

„Kadangi vaikų kojytės auga labai sparčiai, rekomenduojama pirkti ne daugiau nei vienu centimetru didesnius batus. Laisvesnė avalynė tinkamai neprilaikys kojos bei darys žalą vaiko pėdai. Tačiau idealiai tinkančių batų pirkti taip pat nerekomenduojame, nes tikėtina, kad tokie batai po mėnesio jau spaus“, – teigia V.Raubienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius