-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Svarauskaitė apie laiką namuose. Kaip efektyviai susitvarkyti spintą?

Turbūt ne kartą esi sau tyliai pasakiusi – jei turėčiau daugiau laiko, susitvarkyčiau savo spintą iš pagrindų. Va tai tau, ima ir nutinka taip, kad dėl mūsų visų saugumo reikia šį tą laiko tarpą praleisti namuose.
Drabužiai
Drabužiai / Katy Cao nuotr./ Unsplash nuotr.

Žiūrėk atsiranda laiko ir padirbti nuotoliniu būdu, ir virtuvės šedevrų gamybos išmokti, ir tą spintą pagaliau susitvarkyti. Atsidarai ir klausi savęs – o nuo ko pradėti? Pasidalinsiu savo patarimais, kurie man padėjo atrasti tvarkingos spintos ir tuo pačiu lengvesnės galvos balansą.

Ar tikrai tau reikia 10 porų džinsų?

Atsidaryk savo spintą ir užmesk akį į tuos drabužius, kuriuos nešioji dažniausiai. Štai, pavyzdžiui, aš, turėjau kokių 15 porų džinsų ir supratau, kad nešioju vos kelis. Nusiperki vienus uber madingus, užsidedi kartą, žiūrėk, mada ėmė ir praėjo. O drabužis it naujas, išmesti gaila, bet vietą spintoje irgi užima.

Siūlau išsirinkti kelias kelnių ar džinsų poras: tas, kurias nieko negalvojusi trauki iš spintos pirmąsias. Tas, kurias nors ir kasdien galėtum dėvėti į darbą ir tas, kurios tau atstoja treningus. Na gerai, leidžiu pasilikti dvejas ekstra poras kelnių, kurios skiriasi savo spalva ar išskirtinių kirpimu – galbūt nenešiosi jų kasdien, tačiau atėjus progai nereikės bėgti į parduotuvę ir ieškoti „kažko naujo“.

Palaidinė, po palaidinės, po palaidinės…

Kai vieną dieną supratau, kad turiu krūvą nenešiojamų medvilninių trumparankovių marškinėlių, į savo spintą pasikviečiau Marie Kondo. Kiekvieną drabužį palaikiusi rankose paklausiau savęs, ar man tas drabužis teikia džiaugsmą. Žinau, galbūt to reikėtų klausti suknelių, tačiau jos spintoje kaupiasi ne taip greitai kaip palaidinės.

O kai turi 5 baltas palaidines, nors nešioji vieną iš jų, natūraliai kyla klausimas – kam? Patariu atsisveikinti su visomis nuoblukomis, sunešiotomis, nemėgstamomis ar tiesiog tomis palaidinėmis, kurių nebuvai apsivilkusi pastaruoju metu – net neabejoju, kad po keleto dienų pamirši, kad jas turėjai.

O perkant naujas patariu rinktis organinės medvilnės, kokybiškas ir kiek brangesnes palaidines – turėsi ir nešiosi ilgiau, o mokėdama daugiau sulaikysi save nuo besaikio pirkimo.

Ta pati panelė, tik kita suknelė

Puikiai žinau tą jausmą, kai suknelių spintoje kabo kone 20, o atėjus progai tu nenori vilktis nei vienos iš jų. Taip nutinka, kai kiekvienai progai perki vis naują, arba į kiekvienas atostogas nori vykti vis su kitokia.

Atsisveikink su tomis, kurių ne tik, kad nebuvai seniai apsivilkusi, bet ir nebenorėtum vilktis jokia proga. Kitas dalykas, atėjus naujai progai, nepulk į parduotuves.

Tą pačią suknelę gali derinti su aukštakulniais ir puošnia rankine bei su kerziniais batais ir storesniu megztiniu. O jei suknelė vienspalvė, užteks vieną kartą priderinti dirželį, kitą – plaukų aksesuarą, trečią – raštuotas pėdkelnes… Pasaka be galo.

Moterys ir batai

Šioje temoje aš esu tikrai kalta. Batai yra tas dalykas, kurio, atrodo, niekada negana. Jų turiu daugiau nei 20 porų, tačiau skirtingai nei su drabužiais, praktiškai visus randu kur priderinti. Tačiau tai tikrai nėra sektinas pavyzdys.

Tau tikrai užteks vienų aulinukų, vienų klasikinių batelių ar loaferių, vasarinių basučių, šventinių aukštakulnių ir baltų sportinių batelių, kuriuos, atėjus šiltiems orams, galėsi priderinti prie praktiškai kiekvieno aprangos derinio. Žinoma, visuomet norisi turėti daugiau pasirinkimo, tačiau tokiu atveju, esant galimybėms, investuok į kokybiškus modelius.

Psichologinis barjeras

Net kai turi daug laisvo laiko spintos tvarkymui, su seniai joje kabančiais drabužiais atsisveikinti gali būti išties sunku. Tačiau suimk save į rankas ir pripažink, kad rūbai, kurių nedėvėjai bent pusę metų, nebus nešiojami ir ateityje.

Galbūt taip nereikėtų sakyti žieminiam megztiniui, jei spintą tvarkai vasarą, tačiau tokiu atveju siūlau žieminius rūbus, atėjus pavasariui, supakuoti ir padėti į spintos gilumą, kad atėjus rudeniui jie tau atrodytų tarsi nauji. Tas pats galioja su vasariniais ruošiant spintą žiemai.

Kitas dalykas, jei turi drabužių, iki kurių žadi „numesti“, atsisveikink su jais. Rinkis savo dydžio drabužius, nes kai jau „numesi“, norėsi lėkti į parduotuves ir apdovanoti save kokiu nors nauju spintos gyventoju, o tas saugotas rūbas taip ir liks tūnoti spintoje. Lygiai taip pat nesaugok drabužių kažkokioms ateities progoms, kurios neaišku, ar įvyks. Geriau atsisveikink su jais ir leisk spintai kvėpuoti.

Protingas pirkimas

Kai parduotuvėje pamatai kažką labai labai labai gražaus ir, atrodo, negali palikti lentynoje, dar kartą paklausk savęs ar tikrai neturi nieko panašaus, pagalvok apie drabužius jau esančius savo spintoje, prie kurių būsimą pirkinį nešiotum ir įsitikink, kad jis tau tikrai tinka.

Štai aš šį sezoną labai norėjau glaustinukės ant petnešėlių, bet pasimatavusi ją tris kartus supratau, kad vaikystėje lankytos plaukimo pamokos mano pečius pavertė kiek platesniais nei norėčiau, kad jie būtų. Oh well, yra visa kita krūva man tinkančių palaidinių. Ir žinai ką? Jos visos jau yra mano spintoje. O jei nusprendei kažką įsigyti, išsinagrinėk drabužio sudėtį – 30 eurų kainuojantis megztinis iš akrilo tikrai nebus toks ilgaamžis, kaip tas už 50 eurų, kurio sudėtyje rasi vilnos.

Susitvarkiau. Kur dėtį tą maišą tekstilės?

Tokius drabužius, kuriuos dėvėjau kartą kitą, mielai už daug mažesnę kainą parduodu Vinted platformoje. Kiek daugiau nešiotus, bet dar tikrai tinkamus nešioti dovanoju šeimos nariams arba renkuosi tokias organizacijas, kaip Moterų krizių centras.

O visą kitą tekstilę, kuri nebetinkama nešioti, kraunu į maišus ir vežu į Lindex ar H&M parduotuves, kurios pasirūpina tekstilės perdirbimu, o tau dovanoja nuolaidą kitam apsipirkimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius