Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Botų evoliucija: nuo karo lauko iki podiumo

Lietingam bulviakasiui, žvejybai ar miškui skirti guminiai batai jau kurį laiką yra peržengę įprastus rėmus ir šiandien jais avinčios garsenybės drąsiai žygiuoja raudonu kilimu, modeliai – podiumu, o didieji pasaulio mados diktatoriai, tokie kaip „Chanel“, „Gucci“ ar „Dior“, išskirtiniais botų modeliais pildo savo kolekcijas.
Guminiai botai
Guminiai batai / Gamintojų nuotr.

Už madingai sausas kojas dėkingi galime būti XIX a. Anglijoje gyvenusiam pirmajam Velingtono kunigaikščiui Arthurui Wellesley, kuris prieš mažiau nei du šimtmečius savo užgaidomis sukėlė tikrą revoliuciją. Kokius dar įdomius faktus slepia botų evoliucijos istorija?

Botų pirmtakai – kariškių odiniai batai

XIX a. pradžioje A.Wellesley, kaip turbūt kiekvienas šių laikų vyras, turėjo vieną porą batų ir ją avėdavo visomis progomis. Kunigaikščio mėgstami batai – standartiniai odiniai kariškių batai, siekiantys aukščiau kelių. Juos jam padovanojo vokiečių kareiviai, tuo metu tarnavę Britų imperijai

Vis dėlto po kurio laiko kunigaikštis norėjo atnaujinti mėgstamų batų įvaizdį, tad paprašė savo batsiuvio, kad šis kiek pakoreguotų jų formą ir išvaizdą. Dar vėliau, britų armijai pageidaujant, šie batai pradėti gaminti iš gumos.

Kare klampoti po purviną Europos dirvožemį britai nenorėjo, tad guminiai batai iki kelių leido džiaugtis bent jau sausomis pėdomis. Baigiantis Antrajam pasauliniam karui šiais batais avėjo nebe tik kariškiai, bet ir moterys, vaikai.

Kad šie grubokos išvaizdos ilgaauliai nebėra tik karininkų, ūkininkų, medžiotojų ar gamtos entuziastų aprangos atributas, patvirtinta ir tai, kad jais apsiavę išdidžiai žygiuoja ir britų karališkosios šeimos nariai. Tradicinė britų mėgstamų botų spalva – žalia, o amerikiečiams priimtinesnis geltonos spalvos botų modelis – šie lietaus batai Amerikoje išpopuliarėjo XX a. pradžioje.

Tradicinę niūrią žalią išstūmė ryškios spalvos

Pasinaudojus stipriai išaugusiu guminių batų populiarumu, rinka užsipildė pačių įvairiausių modelių ir spalvų lietaus batais. Savo klientėms išskirtinius botų modelius siūlė ir didieji mados diktatoriai, ir rinkos naujokai.

Fotolia nuotr./Guminiai batai
Fotolia nuotr./Guminiai batai

„Šiuolaikinė mada – dėkinga, nes leidžia rinktis komfortą, derinant jį prie netikėčiausių aprangos sprendimų. Norisi, kad kojos ne tik būtų sausos, bet ir madingos, ryškios, išsiskirtų iš minios. Tad niūrios spalvos lietaus batus galima avėti einant į mišką grybauti, o stilingam miestiečiui verta spintoje turėti ir įvairesnių spalvų, formų ir stiliaus lietaus aulinukus.

Juk ne veltui šią avalynę kaip išskirtinę stiliaus detalę demonstruoja raudonojo kilimo žvaigždės, kurioms ypatingus modelius kuria žymiausi dizaineriai – pavyzdžiui, šių metų Paryžiaus mados savaitėje „Miu Miu“ rudens kolekciją pristatydami modeliai podiumu žengė avėdami kailiuku padengtus botus“, – sako oficialus prekių ženklo „Crocs“ atstovas Lietuvoje Justas Mačionis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Miu Miu“ 2017–2018 m. rudens-žiemos kolekcijos modelis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Miu Miu“ 2017–2018 m. rudens-žiemos kolekcijos modelis

Kate Moss, Gwyneth Paltrow, Ellie Goulding ar net Nicki Minaj – šios ir kitos žvaigždės drąsiai avi botus tiek žygiuodamos Los Andželo gatvėmis, tiek šėldamos pasaulinio garso žvaigždžių ypač mėgstamame Glastonberio festivalyje. Pozuodamos fotografams jos demonstruoja įmantriusius lietaus batus – ryškesnių spalvų, su raištukais ar net užtrauktukais, trumpus aulinukus.

A post shared by Ser???? (@salasser21) on

Botų gamintojams ėmus specializuotis, iš tiesų atsirado pačių įvairiausių modelių: skirtų sodui ir ūkiui, festivaliams, taip pat – žingsniuoti miesto gatvėmis. O prieš kelerius metus parduotuvėse pasirodė net ir aukštakulnių guminių batų! Dar labiau išnaudojant lietaus batų populiarumą, jau yra ir gaminamų su pašiltinimu, kad juos būtų galima avėti ir šaltą rudenį ar žiemą.

Iš ko gaminami šių laikų botai?

Pirmieji iš gumos pagaminti botai atsirado Hiramo Hutchinsono dėka. Jis iš dabar jau visame pasaulyje žinomo padangų gamintojo Charleso Goodyearo įsigijo vulkanizuotos gumos patentą ir pritaikė tai avalynės gamyboje.

Lietaus batus pradėjus kurti ir kitiems gamintojams, atrasta ir daugiau jiems tinkamų medžiagų. Vieni juos gamina iš jau perdirbtų produktų, kiti iš poliuretano, 100 proc. gumos ar net kuria savas medžiagas, kurios yra lengvos ir atsparios kvapams ar net šalčiui.

Lietaus batų pagrindinis privalumas ir yra tai, kad jie yra vientisi, išlieti, t. y. nėra sujungimo siūlių, per kurias į įprastus batus ir priteka lietaus vandens. Tad atslinkus lietingajam sezonui dvejoti nereikėtų – išsirinkti ryškius ir niūrią nuotaiką pataisysiančius botus, kurie saugos ne tik sveikatą, bet ir įprastus rudeninius batus nuo drėgmės pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius