Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dėvėtų drabužių parduotuvės – tikras lobynas: 8 stilingos lietuvės dalijasi savo atradimais

Šiandienis mados pasaulis vis labiau sukasi apie tvarią madą ir pakartotinį vartojimą. Garsūs prekių ženklai atsisako natūralaus kailio ir gamina drabužius iš tvarių bei perdirbtų audinių, o greitosios mados parduotuvės kaip įmanydamos stengiasi neatsilikti ir pirkėjams pasiūlyti kuo ekologiškesnes ir gamtai mažiau kenksmingas medžiagas, tačiau, kad ir kaip būtų, greita mada visada skatina vartoti, tad alternatyvos šiandieniame kontekste – būtinos.
Iš kairės: Greta Kukštaitė, Kamilė Dambrauskaitė ir Justina
Iš kairės: Greta Kukštaitė, Kamilė Dambrauskaitė ir Justina / „Instagram“ nuotr.

Pakartotinis vartojimas – vienas būdų prisidėti prie atsakingesnio vartojimo. Drabužiai, įsigyti iš rankų į rankas, tampa vis populiaresni ir tai jau seniai nebėra tabu. Tad, jei galėtume išskirti vieną pagrindinių šių dienų mados krypčių, kuri nediskutuotinai taps mados industrijos ateitimi, – neabejotinai tai būtų tikrą savo aukso amžių išgyvenantis vintažas, įsigytas dėvėtų drabužių parduotuvėse (arba perleistas iš mamos ar močiutės spintos).

Net garsiausi pasaulio mados namai, kurdami savo kolekcijas, visuomet atsižvelgia į praeitį, tad dažnai tam tikri kirpimai ir siluetai primena ir ankstesniuosius dešimtmečius, o būtent vintažinėse parduotuvėse tokių drabužių gausu. Tad, ko jose ieškoti ir kaip nepaklysti tarp gausybės pasirinkimo, pataria aštuonios stilingos dėvėtų drabužių parduotuvėse mėgstančios apsipirkti merginos.

Stilistė ir mados žurnalistė Greta Kukštaitė: „Pakartotinė mada nėra laikina tendencija, tai – gyvenimo būdas, kuris privalo tapti pagrindu atsakingesnio vartojimo link.“

Visi išskirtinio dizaino drabužiai mano spintoje yra pirkti būtent vintažinėse parduotuvėse.

Stilistė teigia, kad norint prisidėti prie tvarios mados idėjų, nebūtina pirkti tūkstančius kainuojančių drabužių, kurie, žinoma, tarnaus ne vienus metus, – dėvėtų drabužių parduotuvės yra puiki galimybė prikelti drabužį antram gyvenimui.

„Labiausiai man patinka tokie deriniai, kuriuose susipina klasika ir vintažas, tad visi išskirtinio dizaino drabužiai mano spintoje yra pirkti būtent vintažinėse parduotuvėse – nuo aštuntojo dešimtmečio pūstų pečių palaidinių iki griežto kirpimo švarkų, kurių, ko gero, turiu daugiausia.

Ne kartą yra buvę, kad net pati nesuprasdama nuo galvos iki kojų apsirengiu drabužiais, įsigytais „Humanoje“, ir išeina išties stilingas ir unikalus derinys“, – sakė G.Kukštaitė.

Mėgstamiausias stilistės atrastas pirkinys – odinė vintažinė rankinė ir kaubojiško stiliaus batai, kurie pagyvina bet kokio stiliaus drabužių derinį.

Mados tinklaraštininkė Justina: „Dėvėtų drabužių parduotuvėse visada galima rasti išskirtinių drabužių už visiems prieinamą kainą ir taip išsiskirti iš minios.“

„Į dėvėtų drabužių parduotuvę užeinu tik tada, kai grįžtu į Lietuvą, nes Londone, kur šiuo metu gyvenu, jų arba visai nėra, arba kainos yra neadekvačios, – sakė Justina. Visada ieškau ko nors įdomesnio, nebūtinai garsių ženklų, svarbiausia – išsiskirti iš minios ir neatrodyti kaip visos, vilkinčios tą pačią suknelę iš gerai žinomos greitosios mados parduotuvės.“

Tinklaraštininkė mano, kad išeiti tuščiomis beveik neįmanoma, tačiau ne visada būtent su tuo, ko buvo ieškota. Tačiau džiaugiasi radusi stilingą odinį lietpaltį vos už penkis eurus.

Mados rinkodaros specialistė Goda Račkauskaitė: „Užėjusi į dėvėtų drabužių ir vintažo parduotuvę visada pirmiausia ieškau geros kokybės avalynės ir rankinių.“

Goda teigia mėgstanti drabužius su istorija, tad būdama netoliese, niekada nepraeina pro vintažinę parduotuvę, o pasirodžius naujai kolekcijai visada kuo greičiau skuba į paieškas.

„Kartais tenka ir pavargti, kol atrandu būtent tai, ko atėjau. O būna ir taip, kad randu visai ne tai, ko ieškojau. Pamenu, kaip praeitais metais ieškojau kaubojiško stiliaus batų, o išėjau su progine suknele iki žemės, kurią vilkėjau per Kalėdas“, – pasakojo G.Račkauskaitė.

Mėgstamiausias jos įsigytas drabužis – nuotraukoje matomas klasikinis lietpaltis, kuris būtinas kiekvienos moters spintoje.

Mados tinklaraštininkė Gabrielė Gzimailaitė: „Dėvėtų drabužių parduotuvėse galima rasti ir itin geros kokybės ar net garsių prekių ženklų drabužių, tad šiuo metu mano mėgstamiausias – „Burberry“ kardiganas ir visiškai naujas odinis švarkas.“

Nors Gabrielė gyvena Londone, teigia, kad grįžusi į Lietuvą niekada nepraleidžia progos užeiti į dėvėtų drabužių parduotuvę, nesvarbu, ar viešėtų Vilniuje, ar gimtajame Panevėžyje.

Žymi tinklaraštininkė vintažinėse parduotuvėse apsiperka dėl trijų priežasčių – žema kaina, išskirtinumas ir atsakingas vartojimas.

„Visada einu su skirtingais lūkesčiais, dažniausiai perėjusi kelias parduotuves atrandu tai, ko ieškojau, tiesiog reikia netingėti leistis į paieškas. Manau, svarbiausia žinoti, ko ieškai, kad neprisipirktum nereikalingų daiktų. Man nėra buvę, kad ko nors nerasčiau“, – sakė G.Gzimailaitė.

Stilistė Saida Pareštytė: „Drabužius, įsigytus dėvėtų drabužių parduotuvėje, vertinu labiau nei įprastai, vien dėl to, jog jie tampa unikalūs.“

Saida teigia esanti itin solidari su tvaria mada, tad siekdama mažinti vartotojiškumą, renkasi pakartotinį vartojimą, o „Humana“ yra mėgstamiausia jos drabužių parduotuvė, kurioje randa ir klasikinių ir šiuo metu madingų drabužių.

„Dažniausiai eidama apsipirkti tiksliai žinau, ko man reikia – kartais randu „trendy“ drabužių, kurie šiuo metu yra ant bangos, o žinodama, kad jie greitai taps nebemadingi, taupydama savo pinigus ir gamtos išteklius tokius „perliukus“ perku tik dėvėtų drabužių parduotuvėse. Taip pat dažnai ieškau ir randu klasikos, kuri visada tinka ir randa vietos mano drabužių deriniuose – švarkai, klasikinės kelnės ir marškiniai“, – pasakojo S.Pareštytė.

Mados tinklaraštininkė Kamilė Dambrauskaitė: „Savo spintoje turiu ne vieną vyrišką švarką, juos dažniausiai randu būtent vintažinėse parduotuvėse.“

Vyriški švarkai, pasak Kamilės, bet kokiam drabužių deriniui suteikia griežtumo ir modernaus prieskonio, tad mergina siūlo nepamiršti pasižvalgyti ir po vyrų skyrių.

„Humanoje“ apsiperku dažnai, nes ten galima rasti labai unikalių ir nebrangių drabužių neišleidžiant daug pinigų, žinoma, tai atima laiko, tačiau, kai išmoksti ieškoti, supranti, kad verta. Dažniausiai ieškau švarkų, paltų, megztinių ar aksesuarų, o pats mylimiausias mano radinys yra šiuo metu itin madingos pistacijų spalvos švarkas“, – sakė K.Dambrauskaitė.

Fotografė Ieva Ukanytė: „Patirtis rodo, kad mažesnių miestų dėvėtų drabužių parduotuvėse lengviausia rasti įdomesnių drabužių, tad nepraleidžiu progos į ją užsukti grįžusi į gimtuosius Mažeikius.“

Mergina sako, kad būtent dėvėtų drabužių ir vintažo parduotuvėse galima rasti ką nors, kas paįvairins kasdienius įvaizdžius ir taps akį traukiančiu akcentu.

„Dažniausiai jose ieškau ir randu marškinius, švarkus ar paltus. Niekada neperku naujų kailinių, o būtent vintažo parduotuvėse juos galima rasti itin puikios būklės. Mėgstamiausias mano įsigytas drabužis – odinis chaki spalvos sijono ir švarkelio kostiumėlis, pamenu, labai stebėjausi, kad niekas kitas jo nenupirko“, – dalijosi I.Ukanytė.

Stilistė ir mados dizaino studentė Gabija Šidlauskaitė: „Mėgstamiausias drabužis mano spintoje – „Humanoje“ įsigytas languotas švarkas, kainavęs tik 50 centų!“

„Kai ieškau naujų drabužių, pirma vieta, į kurią visuomet užsuku, yra „Humana“. Būna dienų, kai išeinu tuščiomis, bet atėjusi kitą dieną dažnai randu jau seniai ieškotą drabužį“, – sakė stilistė.

Gabija teigia dažniausiai ten randanti skirtingų raštų ir kirpimų švarkų bei megztinių, kuriais džiaugiasi labiausiai, pro akis nepraslydo ir 100 proc. kupranugario vilnos megztinis, kainavęs tik 8 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius