Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dizainerių kūriniai, įvertinti pasaulyje: nuo gitaros, indaplovės iki striukės nėštukėms ir automobilio

Jau 40 metų vykstantys Tarptautiniai dizaino apdovanojimai kaskart pasauliui pristato unikalių idėjų, palengvinančių mūsų kasdienybę. Kol į 2020-ųjų konkursą dar tik siunčiamos paraiškos, siūlome pasižvalgyti, kas nugalėtojais tapo praėjusiais metais.
Brett Jordan nuotr.
Brett Jordan nuotr. / Brett Jordan nuotr.

„The International Design Excellence Awards“ laikomi prestižiškiausiais pasaulyje dizaino apdovanojimais. 2020-aisiais švenčiamas jų 40-metis, kurį kasmet rengia Amerikos industrinė dizainerių draugija. Nors šis konkursas buvo sukurtas pramoniniam dizainui, visa tai išaugo iki tarpdisciplininių dizaino apdovanojimų. Nugalėtojais čia tampa išskirtinį dizainą sukūrę studentai ir dizaineriai iš pasaulinių prekės ženklų, tokių kaip „Google“, „Samsung“, „LG“ ir kitų.

Šiais metais siekiama atpažinti ir apdovanoti produktus ar paslaugas, kurie įkvepia, kurie stumia industriją į priekį. Kasmet vertinimo komisijos nariais tampa vieni iškiliausių dizaino pramonės veikėjų. Šiemet jai vadovaus „Fitbit“ dizaino viceprezidentas Jonahas Beckeris.

Tarptautiniai dizaino apdovanojimai palaipsniui apėmė visas pramonės sritis ir dizaino aspektus – nuo automobilių iki medicinos, baldų, pakuočių ar paslaugų dizaino. Šis renginys taip pat įsipareigoja įvertinti studentus, taip padedant jauniesiems kūrėjams lygiuotis į pramonės lyderius.

VIDEO: IDC Chicago 2019 IDEA Sizzle

Dovanos – renginio organizatorių trofėjus, „Henry Ford“ muziejuje besipuikuojantys laimėję darbai, kurie ten visada išliks išradingumo ir meistriškumo simboliais. Taip pat išrinktieji bus paskelbti „Innovation“ žurnale. Apdovanojimų rengėjai garantuoja, kad laimėtojai tampa bene labiausiai aptarinėjamais dizaineriais pasaulyje.

Pažvelkime, kas 2019-aisiais metais tapo šio konkurso nugalėtojais. O jei kartais svarstytumėte tapti šių metų laureatais, dar ne vėlu užsiregistruoti – paraiškos laukiamos iki kovo 16 dienos.

1. „Essentia by Genesis Design Center“

Tai vienas pažangiausių automobilių dizainų, matytų pastaruoju metu. „Genesis Essentia“ koncepcija – didelių galių elektrinis automobilis, įkūnijantis „Athletic Elegance“. Automobilio stiklas tęsiasi nuo priekio iki bagažinės, leidžiantis viduje sėdintiems žmonėms matyti nepertraukiamą panoraminį vaizdą. Per tris sekundes automobilis gali pasiekti 60 km/h greitį.

2. „Logitech“ vertikali pelė „MX“

Neabejotinai, tai – viena ikoniškiausių ergonomiškų pelyčių. Dizainas įkvėptas rankos paspaudimo mosto, ji suprojektuota lyg bandytumėte sugriebti kažką už rankos; pasvirusi 57 laipsnių kampu. Tai padidina produktyvumą ir leidžia dirbti valandų valandas, nejaučiant įtampos rankose.

3. „Helm“ asmeninis serveris

Šis nedidelis pagal užsakymą sukurtas serveris suteikia jums autonomiją tvarkant savo duomenis. Jis skirtas prisijungti prie namų ar mažo biuro tinklo, siunčiantis, gaunantis ir valdantis elektroninius laiškus, kontaktus, kalendorius ar net nuotraukas.

Sukurtas pagal „New Deal Design for Helm“ dizainą jis atrodo ne kaip technikos kūrinys, bet galingas, privatumą saugantis įrankis. Įrengimas trunka vos tris minutes ir ne veltui yra stogo formos – jūsų privatumas bus saugomas kaip namuose.

4. „Tetra“ indų plovimo mašina pagal „Frog Design for Heatworks“

Susipažinkite su „Tetra“... indaplove, kuri labiau panaši į akvariumą! Unikali 3D spausdintuvo įkvėpta estetika (ir dydis), puikus prietaisas, padedantis išplauti indus. Tiesiog pakelkite skaidrų gaubtą, įdėkite indus, uždarykite ir pradėkite plauti.

Vos per 10 minučių „Tetra“ gali išplauti bet ką – nuo indų iki stiklinių, kūdikių buteliukų. Papildomi taškai už vandens įkvėptą detalę ant skaidraus gaubto viršaus.

5. „EDGE kelionių rinkinys“ (kūrėjai Cho Yonghun, Lee Taekkyung, Park Chanhong)

Plaukų džiovintuvo ir lygintuvo sujungimas į vieną gaminį jau savaime yra idėja, verta apdovanojimo. EDGE naudoja vieną oro šildymo elektrinį komponentą dviem būdais, o tai leidžia džiovinti plaukus ir greitai lyginti drabužius, tiesiog pakeičiant priedus. Kaip nepaprastai išradinga!

Pinterest, The international design excellence awards nuotr./EDGE kelionių rinkinys
Pinterest, The international design excellence awards nuotr./EDGE kelionių rinkinys

6. Daugkartiniai indai su užtrauktuku „Zip-top“ (kūrėja Rebacca Finell)

Be abejonės, tai yra didžiausia maisto laikymo naujovė po „Tupperware“. „Zip-top“ indai turi užtrauktuką, pagamintą iš silikono. Šis paprastas, bet revoliucinis medžiagų pakeitimas šiuos produktus daro ilgaamžiškus, netoksiškus gamtai, saugius šaldytuvui; juos galima plauti indaplovėje, naudoti orkaitėje, mikrobangų krosnelėje.

Čia galima patogiai laikyti viską nuo užkandžių iki sriubų. O vyšnia ant torto – „Zip-top“ yra tokio dydžio, kad tilps į jūsų puodelio laikiklį automobilyje.

VIDEO: Zip Top Reusable Containers

7. Jingdezhen keramikos instituto striukė „Coat+“

Ši striukė turi vidinį išsiplėtimo mechanizmą nėščioms moterims. Suprasdami, kad mada motinystės laikotarpiu turėtų būti labiau pritaikyta moterims, dizaineriai nusprendė išrasti striukę, kuri tiktų nėščiosioms ir net po nėštumo.

Nėra prasmės pirkti specialių drabužių vien todėl, kad laukiatės vaiko, tiesa? „Coat+“ moterys gali dėvėti visą gyvenimą. Papildomas audinys su užtrauktuku leidžia striukę padidinti, o kai jums to nereikia – šią detalę nešioti kaip šaliką.

Pinterest, The international design excellence awards nuotr./Jingdezhen Keramikos instituto striukė „Coat+“
Pinterest, The international design excellence awards nuotr./Jingdezhen Keramikos instituto striukė „Coat+“

8. Minkšta pakuotė pagal „BenQ“

„BenQ“ suformuotos minkštos pakuotės išsprendžia daugelį problemų. Suprojektuota laikyti subtilius prietaisus, ši pakuotė žymiai geriau apsaugo viduje esančius daiktus nei dauguma įprastų dėžučių. Šios pakuotės yra ekologiškos, lengvai perdirbamos.

Pinterest, The international design excellence awards nuotr./Minkšta pakuotė, pagal BenQ
Pinterest, The international design excellence awards nuotr./Minkšta pakuotė, pagal BenQ

9. „Lava Me Pro“ gitara (kūrėjas „Lava Music“)

Ši gitara meistriškai padaryta vien iš anglies pluošto. „Lava Me Pro“ yra stipri, lengva, turinti vientisą konstrukciją. Anglies pluoštas gitarai suteikia unikalių savybių – jos beveik neįmanoma sudaužyti, keturis kartus prailgėja tarnavimo laikas, gitara turi unikalų tembrą bei didesnį akustinį garsą.

10. Mikroplastikus randanti povandeninė priemonė (kūrėjai „Draper“ ir „Sprout Studios“)

Dislokavus šią priemonę, ji gali panirti iki devynių metrų gylio ten, kur gali būti daugiausia mikroplastikų. Juos radus, priemonė tiria vandenį ir galiausiai perduoda GPS koordinates. Tai leidžia mokslininkams sužinoti, kur ir kokie mikroplastikai yra po vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius