Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filmai, padarę didžiausią įtaką 2012-ųjų madai

Mada ir kinas visuomet tarpusavyje glaudžiai sąveikauja. Kartais mados tendencijos, visuomenės nuotaikos ar atskiros asmenybės paveikia kinematografiją, o kartais tam tikri personažai ar pateikimo būdas padaro didelę įtaką tiek gatvės stiliui, tiek madas kuriantiems dizaineriams. Kiekvienais metais sudaromi filmų sąrašai, kurie palieka ryškų pėdsaką mados pasaulyje.
Mada
Mada / Shutterstock, whowhatwear.com ir chanel-news.chanel.com nuotr.
Temos: 1 Mada

Kviečiame pasidomėti, kokie gi praėjusių metų filmai labiausiai paveikė madą.

► „Snieguolė ir medžiotojas“  (Snowhite&The Huntsman)

Jau nuo filmo „Raudonkepuraitė“ (Red Riding Hood) jaučiama didžiulė ekranizuotų pasakų įtaka madai ir žmonių aprangos stiliui. O kino juostos „Veidrodėli, veidrodėli“ (Mirror, mirror) ir „Snieguolė ir medžiotojas“ dar labiau tai sustiprino. Raudonos spalvos suknelės, pelerinos su gobtuvais arba tiesiog gobtuvai vietoj kepurių – tai tik maža dalis šių filmų detalių madoje. Viduramžių dvasią primena ir galvos aksesuarai: juostelės, kaktą puošiantys metaliniai vėriniai...

fashionparkway.com ir vjstyle.com nuotr./Mada
fashionparkway.com ir vjstyle.com nuotr./Mada

 

Kompanija Benefit netgi sukūrė makiažo priemonių, atkartojančių Snieguolės makiažą. O piktosios karalienės kostiumas įkvėpė ne tik drabužių dizainerius, bet ir interjero puošybos detales gaminančias įmones. Įvairios tekstūros, mozaikos ir pilkšvų atspalvių veidrodžiai – dar ne pabaiga.

trendmill.com, eyeseyeseyeseyes.com, fashionparkway.com, lookbook.nu nuotr./Mada
trendmill.com, eyeseyeseyeseyes.com, fashionparkway.com, lookbook.nu nuotr./Mada

 

Tamsios pasakos nuotaika vyrauja ne tik drabužiuose, makiažo tendencijose ar aplinkoje. Greičiausias būdas perteikti šį stilių yra supintus į kasą plaukus apsukti aplink galvą. Svarbiausia – sklastymas per vidurį, o supintos kasos viršugalvyje gali atrodyti įvairiai. Ar tvarkingos, ar lengvai prašukuotos, ar šiek tiek papešiotos – jūsų pasirinkimas.

fashionparkway.com ir cherryhumbug.blogspot.com nuotr./Aktorė Charlize Theron
fashionparkway.com ir cherryhumbug.blogspot.com nuotr./Aktorė Charlize Theron

 

Regis, įkvepia yra ne tik gerieji pasakų personažai. Garsenybės ir gatvių stileivos mielai paįvairina savo įvaizdį aksesuarais, nusižiūrėtais nuo pasakų piktadarių kostiumų. Vienas įdomiausių ir trokštamiausių aksesuarų – ant viduriniosios piršto dalies užmaunamas midižiedelis ir piktosios karalienės antpirščiai. Rihanna ir Beyonce yra šios aktualios tendencijos skleidėjos.

vanessajackman.blogspot.com nuotr./Modeliai
vanessajackman.blogspot.com nuotr./Modeliai

...

vanessajackman.blogspot.com nuotr./Modeliai
vanessajackman.blogspot.com nuotr./Modeliai

 

► Mėnesienos karalystė (Moonrise Kingdom)

7-ojo dešimtmečio estetika, formų ir spalvų švara, mažos baltos apykaklės ir kojinės iki kelių nėra naujiena. Gatvėse šis stilius vyrauja jau kurį laiką. Taigi šis filmas yra tiesiog gražus priminimas ir sąsaja su tuo, kaip rengiasi šiandienos stileivos pasaulio madų sostinėse. Nors filmo veiksmas vyksta 7-ajame dešimtmetyje, kiekviena mados entuziastė čia gali rasti įkvėpimo ar tiesiog pasigrožėti.

polyvore.com, elle.com/streetstyle, fsladiesblog.wordpress.com, streetscout.me, whowhatwear.com nuotr./Mada
polyvore.com, elle.com/streetstyle, fsladiesblog.wordpress.com, streetscout.me, whowhatwear.com nuotr./Mada

 

► „Vargdieniai“ (Les Miserables)

Šis filmas vertingas daugeliu požiūriu. Vienas jų, nors ne pats svarbiausias, – įtaka žmonių aprangai. Ilgas sijonas, derinamas su nukreivotais paprastais lygiapadžiais batais, ir vyriška kostiumo liemenė – tiesiog stiliaus „uoga“. Geriausia, jei tai būtų pilkšvų, anglies, rūko ir pelenų atspalvių derinys. Toks tamsus gotiškas romantizmas jaučiamas kai kuriose 2013-ųjų pavasario–vasaros madų kolekcijose, tik derinamas kontrastuojant su švaria balta.

polyvore.com, wheredidugetthatstreet.com, whowhatwear.com, djursh.blogspot.com nuotr./Mada
polyvore.com, wheredidugetthatstreet.com, whowhatwear.com, djursh.blogspot.com nuotr./Mada

 

► „Keršytojai“ (The Avengers)

Ne tik šio filmo siužeto linija ir vizualinė raiška tapo svarbi šiandienos kūrėjams ir mados vartotojams. Betmeno ir kitų komiksų personažų kostiumų įtaka madai beribė bei įvairialypė, t. y. atsiskleidžianti per neįprastus ryškių spalvų derinius, poparto stiliaus audinio marginimą, aiškias geometrines drabužio formas ir spalvingus plaukus.

shutterstock, nyccurbappeal.com, theblondesalad.com nuotr./Mada
shutterstock, nyccurbappeal.com, theblondesalad.com nuotr./Mada

...

Shutterstock, nyccurbappeal.com, highsnobiety.com nuotr./Mada
Shutterstock, nyccurbappeal.com, highsnobiety.com nuotr./Mada

 

► „Hičkokas“ (Hitchcock)

Alfredas Hitchcockas yra vienas iš tų kinematografų, kuris labiausiai veikė 2013-ųjų ankstyvo rudens sezono kolekcijas. Ne viena jų buvo skirta šio mistiko filmams arba atspindėjo šio režisieriaus sukurtų filmų nuotaiką. Išleistas netgi leidinys, apibūdinantis tam tikrą aprangos estetiką ir stilių (klasikinė elegancija su paslapties prieskoniu), dominavusį A. Hitchcocko kine. Žinoma, tai genialaus dueto – A. Hitchcocko ir Edith Head – bendro darbo rezultatas. Kostiumų dizainerė, daugybę metų dirbusi su šiuo režisieriumi, kalbėdama apie jį prasitarė, kad A. Hitchcockas buvo itin reiklus ne tik drabužiams, bet ir jų spalvoms. Pavyzdžiui, filmui „Paukščiai“ jis su kostiumų kūrėja kruopščiai atrinko visus drabužius savo mylimai aktorei Tipei Hedren. A. Hitchcockas daugiausia dėmesio skyrė žaliajam kostiumėliui, buvo itin priekabus atspalviams. Jis ieškojo tobuliausios spalvos, kuri paveiktų žiūrovų nuotaiką ir veiksmo sceną paverstų dar įtikinamesne, kupinesne įtampos. Garsusis žaliasis kostiumėlis demonstruojamas Londone, muziejaus Victoria&Albert parodoje Holywood Costume.

gucci.com nuotr./Gucci kolekcija pavasaris/vasara 2013
gucci.com nuotr./„Gucci“ kolekcija pavasaris-vasara 2013

...

vam.ac.uk, blogspot.com nuotr./Mada
vam.ac.uk, blogspot.com nuotr./Mada

 

► „Brėkštanti aušra“ (Breaking Dawn)

Šiuolaikinė vampyriška Romeo ir Džuljetos interpretacija labiausiai paveikė paauglių aprangą. Neįmantrus, atsainus požiūris į drabužius ypač būdingas merginoms. Svarbiausia, kad apranga būtų patogi ir netrukdytų pažinti pasaulio, sėdėti ant šaligatvio bortelio ar kopti į kalną, filosofuoti ir vaikščioti po mišką. Panašus stilius dominuoja ir „Bado žaidynėse“ (The Hunger Games), tik ten tokia apranga šiek tiek sportiškesnė. Būtent po šio filmo itin išpopuliarėjo rusvai žalsva, rudos ir žemės spalvos, ant šono supinta ilgų plaukų kasa, šiek tiek primenanti Angelinos Jolie personažo Laros Kroft šukuoseną. Kino juosta „Brėkštanti aušra“, ko gero, didesnę įtaką padarė ne merginų, o vaikinų aprangos stiliui. Tvido švarkai ir klasikinės aprangos elementai pastebimi daugelyje kolekcijų, vyriškoje gatvės aprangoje, reklamose ir t. t.  Roberto Pattinsono personažo įvaizdis – vienas labiausiai pamėgdžiojamų gatvės stileivų.

polyvorea.com nuotr/Filmas Brėkatanti auara
polyvorea.com nuotr/Filmas „Brėkštanti aušra“

...

omiru.com, a-gentlemens-row.com, hairromance.com, vanessajackman.blogspot.com nuotr./Mada
omiru.com, a-gentlemens-row.com, hairromance.com, vanessajackman.blogspot.com nuotr./Mada

 

► „Karališka drąsa“ (The Brave)

Šis animacinis filmas puikiausiai atspindi šiuolaikinės moters įvaizdį ir vyraujančias nuotaikas. Moteris – tai stipri, savarankiška kovotoja, nesustojanti užgriuvus negandoms, didvyriškai jas įveikianti. Ši siužeto linija jaučiama daugelyje filmų („Brėkštanti aušra“, „Bado žaidynės“). Net naujausiose pasakų ekranizacijose princesė vaizduojama ne kaip auka, o kovotoja ir maištaujanti mergina (pvz.: „Veidrodėli, veidrodėli“ , „Snieguolė ir medžiotojas“ ir t. t. ). Tai lyg praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio didvyriškas nuotaikas diktuojančių filmų atspindys, tik šiuo atveju pagrindinis kovotojas ir nugalėtojas – moteris. Animacinis filmas „Karališka drąsa“ įkvėpė ir Karlą Lagerfeldą. 2013 m. Chanel mados namai rudens pradžios kolekciją pristatė Edinburgo pilyje. Škotiškos pilies, languoto audinio, besiplaikstančių šalikų, ilgų sijonų, gausybės papuošalų apsuptyje, smulkiomis garbanomis ir smulkiomis kaselėmis supintais plaukais lengva pasijusti karingąja princese. K. Lagerfeldas vardija daugybę kolekcijos įkvėpėjų: Marija Stiuart, Coco Chanel meilės romanai, viešnagės Škotijoje ir tos pačios karingosios princesės įvaizdis.

disney.com ir chanel-news.chanel.com nuotr./Chanel 2013 kolekcija ir animacinio filmo Brave iatrauka
disney.com ir chanel-news.chanel.com nuotr./„Chanel“ 2013 kolekcija ir animacinio filmo „Brave“ ištrauka

 

Negalima vienbalsiai teigti, kad tik kinas darė įtaką vienai ar kitai kolekcijai. Gal atvirkščiai?.. O gal abiejų meno sričių atstovai gyvena panašiomis nuotaikomis, kurias skleidžia visuomenė?.. Sąsajų tarp jų išties galima įžvelgti daug. Be to, visi esame žmonės ir kiekvienas turime savo įkvėpimo šaltinį. O koks filmas, kuriant savo įvaizdį, labiausiai įkvėpė jus?

Tekstas įvaizdžio dizainerės Olesės Kekienės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius