Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Inauguracijos vakarui menininkių sukurta suknelė ir apyrankė netaps D.Nausėdienės nuosavybe

Liepos 12-ąją, vykstant naujojo Lietuvos Respublikos prezidento – Gitano Nausėdos – inauguracijai, renginius stebintiems šalies gyventojams ne mažiau įdomu buvo ir tai, kaip pasipuošusi pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė. Paaiškėjo, kad vakariniam įvaizdžiui sukurta išskirtinė lietuvių menininkių suknelė su piešiniu ir unikali stiklo apyrankė netaps D.Nausėdienės nuosavybe.
Iškilmingas priėmimas Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų vidiniame kieme
Iškilmingas priėmimas Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų vidiniame kieme / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Prezidento inauguracijos dieną ponia Diana vilkėjo dvi skirtingas sukneles.

Dieną ji vilkėjo baltą klasikinę kelius dengiančią suknelę, kurios autorė nenorėjo būti viešinama. Prie jos derino juvelyro Silvijaus Martinėlio kurtą šviesaus gintaro kaklo papuošalą. Prezidentūros atstovų teigimu, dieninis ponios Dianos įvaizdis buvo jos pačios pasirinkimas iš asmeninių lėšų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./GItanas Nausėda, Diana Nausėdienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./GItanas Nausėda, Diana Nausėdienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda su žmona Diana
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda su žmona Diana

Kadangi pirmosios ponios įvaizdis yra ir tam tikra valstybės reprezentacija, renkantis vakarinį įvaizdį buvo norėta atkreipti dėmesį į talentingus Lietuvos kūrėjus, menininkus. Suteikti galimybę talentingiems žmonėms būti pastebėtiems.

Taigi dar neturėdama oficialaus pirmosios ponios statuso, D.Nausėdienė kreipėsi į Vilniaus dailės akademijos (VDA) menininkus, prašydama sukurti įvaizdį.

Kūrybinio darbo ėmėsi menininkės: grafikė Jūratė Stauskaitė, Vyriausybinės kultūros ir meno premijos, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiaus ir kitų premijų laureatė, projekto „Mados dizaino perspektyva“ narė, VDA prof. Jolanta Vazalinskienė ir VDA prof. tekstilininkė Eglė Ganda Bogdanienė. Jos sukūrė ilgą šampaninio atspalvio vakarinę suknelę su piešiniu.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Iškilmingas priėmimas Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų vidiniame kieme
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Iškilmingas priėmimas Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų vidiniame kieme

Prezidentūros teigimu, šį projektą menininkės nutarė įgyvendinti visuomeniniais pagrindais.

Kurdamos ponios Dianos įvaizdį, kaip 15min GYVENIMUI pasakojo grafikė J.Stauskaitė, menininkės suko galvą ir dėl aksesuarų. Buvo bandoma bendradarbiauti su odininkais, tačiau paaiškėjo, kad tie variantai nėra tinkami.

Paskutinę akimirką, J.Stauskaitės teigimu, buvo kreiptasi į VDA doktorantę, stiklo menininkę Indrę Stulgaitę-Kriukienę. Ji sukūrė keturias vientiso stiklo apyrankes – toks technologinis sprendimas Lietuvoje buvo įgyvendintas pirmą kartą. Menininkės išrinko vieną apyrankių ir ją padovanojo D.Nausėdienei.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Indrės Stulgaitės-Kriukienės Dianai Nausėdienei sukurta stiklo apyrankė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Indrės Stulgaitės-Kriukienės Dianai Nausėdienei sukurta stiklo apyrankė

Prezidentūros atstovų teigimu, pirmoji šalies ponia nusprendė, kad šie Lietuvos menininkių sukurti darbai nebus jos asmeninė nuosavybė.

„Jie žymi tam tikrą Lietuvos istorijos momentą – prezidento inauguraciją. Todėl po šios šventės jie daugiau nebus dėvimi, turėtų būti saugomi, tik kol kas nėra nuspręsta kur, ir sudaromos sąlygos norintiems juos apžiūrėti kaip muziejinius eksponatus. Taip ateityje planuojama elgtis su visomis p. D.Nausėdienei teikiamomis dovanomis.

Galbūt tam tikruose renginiuose, kai p. D.Nausėdienė atliks valstybės reprezentavimo funkcijas, ji jais puošis, tačiau tai nebus jos nuosavybė. Tai bus perduota valstybei“, – rašoma prezidentūros atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius