Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Injekcijos“ dalyvis D.Šmaižys: „Kolekcija padeda atrasti savo tapatumą“

Ketvirtadienio vakarą jaunųjų dizainerių konkurso „Injekcija“ finale paaiškės, kam nusišypsos laimė savo kūrybą pristatyti pavasarį vyksiančioje jubiliejinėje – 20-ojoje – „Mados infekcijoje“. Portalas 15min kviečia susipažinti su paskutiniu iš 14 dizainerių, kurių kūrybines idėjas išvysime šiandien 19 val. Vilniaus lokomotyvų remonto depo 2-ajame ceche.
Domantas Šmaižys
Domantas Šmaižys / Asmeninio archyvo nuotr.

Domantas Šmaižys penktus metus gyvena Kopenhagoje, kur šiuo metu studijuoja magistrą Danijos karališkojoje menų akademijoje. Vaikinas dalijasi savo patirtimi, įkvėpimu ir kuo bandys nustebinti „Injekcijos“ konkurse.

Patirtis: Studijuodamas buvau išrinktas dalyvauti Kopenhagos mados savaitėje ir laimėjau specialų prizą, nominuotą Danijos Princesės Mary. Labai džiaugiuosi, kad akademija suteikė galimybę dalyvauti didžiuliame mados renginyje, kuri suteikia asmeninį išskirtinį pranašumą ieškant darbo pasaulinio lygio mados namuose.

Asmeninio archyvo nuotr./Domanto Šmaižio kolekcijos modelis
Asmeninio archyvo nuotr./Domanto Šmaižio kolekcijos modelis

Kūryba: Ji remiasi konceptais ir analizėmis apie sociologijos sampratą „Kultūrinis pasisavinimas“ mados industrijoje. Taip pat labai domiuose lyčių apeliavimo, dar vadinamo seksizmu, tema, kuri nagrinėja lyčių vaidmenis, vyriškumo sampratas ir normatyvinius grožio standartus.

Dizaino procese man patinka dirbti su medžiagų manipuliavimu, tyrinėti spalvų ir siluetų kontrastus, drapiruoti skirtingomis medžiagomis ir apibrėžti norimą rezultatą.

Įkvėpimas: Per mokslo metus man teko kurti ir semtis idėjų iš skirtingų šaltinių. Mano pirmoji kolekcija rėmėsi Japonijos Wabi Sabi filosofija ir estetika, kuri yra tobulo grožio supratimo priešprieša tam, kas yra konvencionalu. Kolekcija buvo pilna unikalių ir nelygių formų, išskirtinumų, minimalizmo, asimetrinių kompozicijų ir rankomis spausdintų tekstilės raštų. Patekus į Danijos karališkąją menų akademiją mano supratimas apie madą ir jos galimas reikšmes išsiplėtė.

Laikas: Laikas man yra labai brangus, todėl stengiuosi jį išnaudoti tinkamai. Man jo niekada neužtenka, bet, manau, kad šiuo metu yra nuostabus laikas būti dizaineriu. Yra tiek daug reljefo, kuris dar turi būti atrastas, tiek daug siekiu išbandyti ir patobulinti.

Šūkis: Vienas mėgstamiausių – „Be scared and do it anyway“ (liet. „Bijok, bet vis tiek daryk“). Šita frazė mane motyvuoja susidoroti su mestais iššūkiais ir mėgautis procesu.

„Injekcija“: Tai man yra puiki galimybė parodyti savo kolekciją, taip pat asmeninis pasiekimas būti įvertintam ir išrinktam dalyvauti finale. Konkursas suteikia platformą visiems finalininkams, kurioje galima parodyti savo „balsą“, talentą ir interpretacijas.

Asmeninio archyvo nuotr./Domanto Šmaižio kolekcijos eskizai
Asmeninio archyvo nuotr./Domanto Šmaižio kolekcijos eskizai

Kolekcija: Tai yra asmeninė istorija, kuri retrospektyviai nagrinėja, ką reiškia užaugti savo gimtoje šalyje ir atrasti savo tapatumą. Drabužiai dokumentuoja vaikystės įvykius, smalsumą, evoliuciją per laiką, asmeninį laimėjimą ir progresą, kuria estetinę emocinę jautrumo paletę, kuri seka atradimų ir išvykimų etapais. Kolekcijoje dominuoja vidinės įtampos, lyčių apeliavimo kontrastai ir vyriškumo samprata.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius