Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti ir prižiūrėti drabužį, kad jis tarnautų kuo ilgiau?

Gyvename masinės gamybos pasaulyje, kuriame viskas sukasi ratu: greitai parduodama, greitai išmetama. Ta pati taisyklė galioja ir drabužiams. Atrasti tikrai kokybišką ir ilgaamžį drabužį rinkoje darosi vis sunkiau, o prekinę išvaizdą dauguma pirkinių praranda vos po kelių skalbimų, rašoma pranešime žiniasklaidai. Kaip to išvengti ir kokiais kriterijais remtis renkantis naują aprangą?
„Tauri Look“ drabužiai
„Tauri Look“ drabužiai / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Mada

Ekspertės teigimu, kokybišką apdarą pavyks atskirti pasikliovus keliais esminiais patarimais.

Pasak prekių ženklo „Tauri Look“ drabužių konstruktorės ir bendrasavininkės Ernestos Pernavės, esminiai kriterijai – audinys ir siluetas. Pasirinkus tinkamai, drabužis tarnaus ne vienus metus ir visada išliks stilingas.

„Labai svarbu rinktis kuo natūralesnių pluoštų audinius, kad džiaugtųsi ne tik akys, bet ir visas kūnas. Dabartiniai audinių gamintojai taip ištobulinę audinių gamybą, kad net poliesteris palietus gali būti toks pat mielas kaip šilkas. Tačiau užtenka vieną kartą apsirengti ir viskas išaiškėja: kūnas prakaituoja, juntamas nemalonus jausmas audiniui liečiantis prie odos. Dėl to verta rinktis Europos audinių gamintojų drabužius.

Poliesteris ar kiti sintetiniai pluoštai nėra blogai: jis sutvirtina, pailgina audinio gyvenimą ir suteikia jam trūkstamo lankstumo savybių. Tačiau jo sudėtyje turėtų būti mažuma, t.y. ne daugiau kaip 50 proc. audinio sudėties. Todėl, jei turite galimybę, rinkitės vilnos, šilko, medvilnės, viskozės, lino, kašmyro ir gan retai pasitaikančių pieno ar sojų baltymų, perdirbtų bambukų audinius.

Tiesa, verta paminėti ir drabužio siluetą. Geras drabužis visuomet bus patogus, gražiai krintantis ant kūno, jo nereikia nuolat taisyti. Siūlės susiūtos tiesiai, simetriškai, pagal gaminio modelį.

Gamintojai, kurie gamina Lietuvoje, turi gerokai didesnes galimybes užtikrinti pasiuvimo kokybę, negu gamindami ten, kur negali nuolat kontroliuoti gamybos proceso. Kai gaminamas mažas kiekis, tuomet kiekvienas gaminys išglostomas, ištyrinėjamas, taip užtikrinant aukštą pasiuvimo kokybę. Tad gero drabužio siūlau toli neieškoti – jis tikrai gali būti pagamintas Lietuvoje“, – pasakojo E.Pernavė.

Anot specialistės, labai svarbu įsigilinti ir į etiketėje pateiktą turinį. Taip išvengsite klaidų ir žinosite, kokia drabužio priežiūra prailgins drabužio tarnavimo trukmę.

„Šiandienės technologijos, kaip minėjau anksčiau, leidžia pagaminti tokį sintetinį audinį, kurį vargiai atskirsite nuo ne sintetinio. Todėl pirkdami drabužį būtinai įvertinkite jo sudėtį. Natūralaus pluošto drabužio nereikia taip dažnai nešti į valyklą.

Venkite pernelyg karšto vandens, ilgų skalbimų. Žinoma, nepamirškite drabužių išversti į kitą pusę.

Be to, etiketėse daug pasakoma apie drabužio priežiūrą, skalbimą. Visuomet drabužį skalbkite tik tokiu būdu ir tokioje temperatūroje kaip nurodyta. Venkite pernelyg karšto vandens, ilgų skalbimų. Žinoma, nepamirškite drabužių išversti į kitą pusę, dėkite į skalbimo maišelį. Jį galite įsigyti daugelyje parduotuvių, kurios prekiauja skalbimo priemonėmis. Taip išvengsite bet kokio mechaninio drabužio pažeidimo.

Įsigykite ir dėmes, spalvas sugeriančias servetėles. Skyrę šiek tiek daugiau laiko drabužio priežiūrai tikrai sutaupysite“, – dėstė E.Pernavė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius