Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti tobulą sijoną?

Skirtingų sijonų stilių yra tokia gausybė, kad kartais iš tiesų sudėtinga nepasimesti tokioje didelėje pasiūloje. Koks tinkamiausias į darbą? Koks neatsibos ir su kuriuo galėsite sukurti daugiausia skirtingų derinių? Pirmasis žingsnis – išmokti tinkamai atsirinkti sijono tipus, dailiai pabrėžiančius jūsų figūrą. Tuomet pati nė nepajusite, kaip spintoje vis daugės sijonų!
„Lily China“ reklaminė kampanija.
„Lily China“ reklaminė kampanija / „Fashiongonerogue.com“ nuotr.

Stilių įvairovė

Nebūtina žinoti kiekvieno niuanso, nes sijonų variacijų yra daugybė, tačiau verta susipažinti su pagrindinėmis formomis ir modeliais. Tai – standartai, į kuriuos kurdami remiasi dizaineriai ir kurie keičiami bei pritaikomi atsižvelgiant į poreikį, sritį ar vyraujančias tendencijas. Tradiciniai sijonų tipai yra šie:

Pieštuko formos sijonas – sukuriantis plonumo įspūdį, tiesus ar subtiliai siaurėjantis į apačią.

A formos sijonas – bet kokio ilgio sijonas, kurio siluetas iš tolo primena A raidę.

Sarongas – aplink liemenį apvyniojamas sijonas.

Fashiongonerogue.com Sportinio stiliaus Emeza sijonas.
Fashiongonerogue.com nuotr. / Sportinio stiliaus Emeza sijonas

Laisvai krintantis sijonas – sumodeliuotas tvirtai ties liemeniu, tačiau nuo klubų audinys laisvomis klostėmis arba kliošu krinta žemyn.

Burbulo formos sijonas – ties kraštais užapvalėjantis ir išsipučiantis tarsi burbulas.

Sluoksniuotas sijonas – dažniausiai jis midi ilgio, nors šiandien, tiesa, būna visokių variantų. Jį sudaro keli medžiagos sluoksniai, kartais viršuje puošiamas tiuliu.

Fashiongonerogue.com nuotr. Free People naujausio katalogo modelis.
Fashiongonerogue.com nuotr. / Free People naujausio katalogo modelis

Mini sijonas – jei itin trumpas, toks sijonas kartais vadinamas ir makro.

Midi sijonas – pasibaigiantis žemiau kelių linijos.

Fashiongonerogue.com nuotr. Bionda Castana 2014 m. pavasario/vasaros reklama.
Fashiongonerogue.com nuotr. / Bionda Castana 2014 m. pavasario ir vasaros reklama

Maksi sijonas – žemę siekiantis.

Nevienodais kraštais – įsivaizduokite medvilninę nosinaitę, suimtą ties viduriu – vienur audinio kraštas nusileidžia daugiau, kitur – mažiau. Toks sijonas neretai bus ilgesnis šonuose ir trumpesnis priekyje bei nugaroje (arba atvirkščiai).

Ties keliais susiaurėjantis. Tai dar vienas puošnus sijonas, naudojamas oficialesnėmis progomis bei vakariniams ansambliams siūti, staiga susiaurėjantis ties keliais ir išplatėjantis tarsi undinės uodega. Dažniausiai jis itin aptempia šlaunis ir klubus. Be to, tai gana populiari pastarojo meto tendencija.

Renkamės sijoną pagal figūrą

► Žemas ūgis, trumpas siluetas

Geriausi sijonai jūsų figūrai – A formos ir visi tiesūs. Tiesa, venkite labai griežtos A formos, t. y. tarsi iškrakmolyto, itin geometriško sijono, nes tokie turi tendenciją suteikti figūrai drūtumo įspūdį. Ilgis turėtų siekti kelius, mat per trumpas arba per ilgas gali tik sutrumpinti siluetą. Jei jūsų kojos stambokos arba raumeningos, trumpesnis sijonas vizualiai pagelbėtų. Ilgio įspūdį sukurs ir vertikaliai išdėstyta faktūra. Jei nėra pernelyg griežti, jums tiks ir sijonai su sagutėmis priekyje, galite pasimatuoti ir susiaučiamą, apsivejamą sijoną. Nepamirškite dar vienos detalės – skeltuko nugaroje!

Patartina vengti: mergaitiškų sijonų su raukiniais, kišeninių aplikacijų, sijonų, siekiančių blauzdų vidurį.

Lanvin.com nuotr. Lanvin modelis.
Lanvin.com nuotr. / Lanvin modelis

► Figūringas kūnas

Geriausias sprendimas – siaurėjantys sijonėliai (pagalvokite apie kūgio formą), taip pat A siluetas ir apvyniojami sarongai. Turite liemenį, tuomet drąsiai demonstruokite jį, jei ne – irgi ne bėda, tiesiog puoškitės sijonais pažemintu liemeniu. Rinkitės minkštas ir tamprias, tačiau elastingas medžiagas, gražiai išryškinsiančias moteriškus apvalumus. Jei esate žemo ūgio, išmėginkite skeltukų kuriamą efektą. Jei erzina atsikišęs pilvas, jokiu būdu nemaskuokite jo po sijonais-maišais! Rinkitės pieštuko tipo siluetą ir sukiškite į sijoną laisvesnius marškinėlius. Neutralios arba tamsios spalvos – racionaliausias pasirinkimas.

Patartina vengti: kvadrato formos, pūstų sijonų, klosčių, prisiūtų kišenių, horizontalių raštų.

Fashiongonerogue.com nuotr. Pieštuko formos sijonas (H&M 2014 m. pavasario reklama). Nuotraukoje – manekenė Edita Vilkevičiūtė.
Fashiongonerogue.com nuotr. / Pieštuko formos sijonas (H&M 2014 m. pavasario reklama). Nuotraukoje – manekenė Edita Vilkevičiūtė

► Kriaušės formos figūra

A formos sijonas labiausiai pravers maskuojant plačius klubus. Kadangi tokios figūros moterų daugiausia pasaulyje, šis elementarus patarimas išties turėtų praversti: svoris, koncentruotas apatinėje kūno dalyje, A silueto sijono bus išbalansuotas ir palyginti smulki viršutinė kūno dalis nebesudarys tokio kontrasto, o apimtys atrodys harmoningai. Kaip ir figūringesnei moteriai, čia verta rinktis tamsius arba neutralius tonus, vengti pernelyg aptemptų sijonų. Atsisakykite laikros, plonos, glaudžiai priglundančios medvilnės.

Missoni.com nuotr. Missoni priešrudeninė 2014 m. kolekcija.
Missoni.com nuotr. / Missoni priešrudeninė 2014 m. kolekcija

► Berniukiška figūra

Liesutėms, kaulėtoms moterims ypač norisi atrodyti moteriškai. Ko ieškoti? Jei nerimaujate, kad kojos per plonos, puoškitės ilgu sijonu. Siaurų klubų moterims puikiai tiks klostės, prasidedančios nuo pat sijono viršaus ar nuo klubų linijos. Kišenės, įsiuvai, dekoras, diržai, įvairiausios detalės – visus šiuos elementus, kurių patariama vengti daugumai figūrų, drąsiai galite išbandyti!

Fashiongonerogue.com nuotr. Pieštuko formos sijonas (H&M 2014 m. pavasario reklama). Nuotraukoje – manekenė Edita Vilkevičiūtė.
Fashiongonerogue.com nuotr. / Pieštuko formos sijonas (H&M 2014 m. pavasario reklama). Nuotraukoje – manekenė Edita Vilkevičiūtė

► Tiesus ir ilgas liemuo

Jei jūsų talija ypač ilga, rinkitės tokius sijonus, kurie nukreipia dėmesį nuo liemens į kojas. Jums puikiai tiks trumpi sijonai, o jei mėgstate – netgi ilgi, tiesūs. Tos pačios, kaip ir sijonas, spalvos diržas vizualiai sutrumpintų viršutinę kūno dalį, tad kartu ir liemenį. Prie sijonų derinkite trumpus švarkelius, trumpesnio silueto palaidines.

Patartina vengti: sijonų su gausiai dekoruota viršutine drabužio dalimi.

Fashiongonerogue.com nuotr. Pinko 2014 m. pavasario/vasaros reklaminė kampanija. Modelis: Alessandra Ambrosio.
Fashiongonerogue.com nuotr. / Pinko 2014 m. pavasario ir vasaros reklaminė kampanija. Modelis – Alessandra Ambrosio

► Itin ilgos kojos

Nors jums tikriausiai pavydi ne viena žemaūgė, jei visgi norite optiškai pakoreguoti ir sumažinti savo ūgį, traukite iš spintos sijoną pažemintu liemeniu. Pažiūrėkite flapper stiliaus drabužius ir džiazo amžiaus madas, idėjų iš tiesų turėtumėte atrasti! 

Etro.com nuotr. Trečias dešimtmetis, atgimęs Etro kūryboje.
Etro.com nuotr. / 3-iasis dešimtmetis, atgimęs Etro kūryboje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius