-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kraštovaizdžio specialistė pataria: kaip dailiai sutvarkyti kapą ir kokiomis gėlėmis puošti

Lapkričio 1-ąją visi stengiamės uždegti žvakelių ant savo artimųjų kapų. Savaime suprantama, kad vien tik spingsinčio žiburėlio nepakanka – perkame gėles, krepšelius, vainikus, atliekame pačius įvairiausius kapų priežiūros darbus.
Chrizantemos
Chrizantemos / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Kapas Augalai

Apie tai, ką verta nudirbti ir į ką atkreipti dėmesį, Ji24.lt pakalbino MB „Memorus“ kraštovaizdžio specialistę, kapų dizainerę Eglę Balčiūnienę. Juk net tokioje subtilioje srityje, kaip kapų priežiūra, egzistuoja tam tikros mados. Kaip neperlenkti lazdos?

Asmeninio archyvo nuotr./Kraštovaizdžio specialistė Eglė Balčiūnienė
Asmeninio archyvo nuotr./Kraštovaizdžio specialistė Eglė Balčiūnienė

– Sakykite, kokios gėlės populiariausios  lapkričio 1–ąją dieną? Kokias verta rinktis, kad ilgiau žydėtų, nenuvystų?

– Prieš šventes apskritai yra svarbus bendras kapo sutvarkymas ir priežiūra, todėl reikia atlikti ne vieną darbą. Gyvų gėlių, kurios sodinamos tik prasidėjus rudeniui, pasirinkimas išties nemenkas, pavyzdžiui, tinka jurginai, levukai – pastarieji puikiai išsilaiko iki pirmųjų šalnų.

Jeigu augalus nusprendėte sodinti vėlesniu metu, jau rudeniui įsibėgėjus, tuomet vienareikšmiškai tiks chrizantemos, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į orų prognozę ir vyraujančią temperatūrą. Laukia šalnos? Tuomet verčiau gyvas gėles keiskite dirbtinių gėlių puokštelėmis su natūraliais žalumynais.

Dirbtinės gėlės turėtų atrodyti kuo natūraliau, neryškių atspalvių, sukomponuotos taip, kad nesimatytų dirbtinumo. Bet kuriuo atveju, dabar galima įsigyti tokių, kad vargiai atskirtume, tikros tos gėlės ar ne, o tai atveria dar daugiau galimybių papuošti kapą skoningai ir subtiliai.

Taip pat skaitykite: Chrizantemos – populiariausios rudens gėlės

Neapsiriksite, jeigu kapą papuošite rudeninėmis kompozicijomis, kurias kuria floristai iš natūralių gamtos dovanų: kankorėžių, samanų, eglišakių, kitų spygliuočių, šermukšnių ir pan. Tokios puošmenos atrodo dailiai, ilgiau išlieka nei žydinčios gėlės.

Eglės Balčiūnienės nuotr. /Natūraliai atrodanti dirbtinių gėlių puokštė
Eglės Balčiūnienės nuotr. /Natūraliai atrodanti dirbtinių gėlių puokštė

– Ar pastebėjote, ką labiau mėgsta lietuviai – gyvas gėles ar dirbtinių puokštes?

– Atkreipiau dėmesį, kad pasirinkimas priklauso ir nuo pirkėjų amžiaus. Tarkime, vyresni žmonės (70–80 m.) pirmenybę teikia ryškioms dirbtinėms gėlėms, nenatūralių, neoninių atspalvių. Greičiausiai tai gali būti susiję ne tik su skoniu, bet ir noru, kad gėlės labiau trauktų akį, matytųsi ir pan. O štai jaunesni žmonės mėgsta pastelines, neutralias dirbtinių gėlių spalvas. 

Apskritai dirbtinių ar gyvų gėlių pasirinkimas priklauso nuo oro sąlygų. Jeigu šiomis dienomis džiaugiamės saulėtu oru, tai nebūtinai reiškia, kad greitai neužklups šalnos, kurios greitai pakanda gyvų gėlių žiedus. Turiu pasakyti, kad nesvarbu, ar chrizantemos bei kitos gėlės pasodintos, ar pamerktos – šaltis pažeidžia jų žiedus, ir estetinio, dekoratyvaus vaizdo mes jau nebeturėsime.

Taigi, rekomenduoju atsižvelgti į oro temperatūrą, kad veltui neišlaidautumėte ir pasirinktumėte tinkamas puošmenas savo artimųjų kapams. Juk turbūt kiekvienam norisi, kad papuoštas artimojo kapas atrodytų gražus kuo ilgiau, be to, įvertinkite ir dar vieną faktą – kaip dažnai galite atvažiuoti prižiūrėti savo artimųjų kapus? Jeigu pasodinsite kad ir labai gražias chrizantemas, o jos po dienos ar dviejų nuvys, ar turėsite galimybę atvažiuoti jų iškasti?

– Chrizantemos – tikros rudens karalienės. O kokie dar augalai tinka kapų puošimui?

– Puikiai tinka įvairūs spygliuočiai, viržiai, erikos, bet juos sodinti reikėtų iki spalio vidurio, atsižvelgti į oro temperatūrą ir iškart suplanuoti, ką darysite pavasarį. Rudenį kapas atrodys gražiai, tačiau jeigu pavasarį sugalvosite atnaujinti augalus, juos pakeisti kitais, ar tie viržiai ir erikos tiks prie bendro kapo dizaino ir kitų augalų?

Reikia atsiminti, kad pastarieji – tai daugiamečiai augalai. Alternatyvos chrizantemoms priklauso nuo oro sąlygų, pavyzdžiui, rudens pradžioje tinka ir verbenos, jurginai bei daugybė kitų, tačiau didžiausias darbas sodinant augalus visgi atliekamas pavasarį, o šiuo metu galite pasinaudoti ir kitomis alternatyvomis, t. y. jau minėtomis rudens puošmenomis, vainikėliais, krepšeliais, puokštėmis. 

Shutterstock nuotr./Kokios gėlės labiausiai tinka Vėlinėms?
Shutterstock nuotr./Kokios gėlės labiausiai tinka Vėlinėms?

– Dirbtinės gėlės dažnam atrodo gana neskoningas pasirinkimas. Ar galime sulaužyti šį stereotipą?

– Buvo metas, kai pati buvau skeptiškai nusiteikusi dirbtinių gėlių atžvilgiu, tačiau viskas modernėja, tad ir šiuolaikinės dirbtinės gėlės gali tapti išties puikiu pasirinkimu, tuo labiau, kad rinktis yra iš ko. Galime net apsigauti, kas nutiko ir man pačiai, kadangi gėlės atrodo net labai natūraliai.

Nekaip atrodo kapavietė, jeigu ją iškloja virtuvinėmis plytelėmis, tako trinkelėmis, dirbtine žole, išgrindžia stambiais akmenimis.

Visgi svarbus ir jų pateikimas, o tai dažnai priklauso nuo floristo – kaip jis derina tas gėles, kaip įkomponuoja žalumynus, kaip sukuria pačią puokštę. Reziumė: dirbtinės gėlės yra skoningas ir subtilus pasirinkimas ir jų bijoti tikrai nereikia.

Tačiau aš lieku prie nuomonės, kad juodos, raudonos, ryškiai geltonos, oranžinės, violetinės, mėlynos spalvos gėlės, suderintos su sintetinio rėkiančio atspalvio žaliais ar salotiniais žalumynais, vis dėlto neatrodo gražiai. 

– Ką manote apie vainikėlius ir krepšelius?

– Jie tinka įvairiomis progomis, taip pat ir Visų Šventųjų dieną, ir per Vėlines, metines, šventes. Dažniausiai tiek vainikėliai, tiek krepšeliai atrodo labai puošniai, dailiai sukomponuoti, perteikia šilumą, rūpestį. Tik geriau pasistenkite padėti nedidelę puokštelę ir geriau vieną, o negu daug skirtingų (ne tik dėl grožio, bet ir dėl finansinių sumetimų). 

Vertėtų priderinti krepšelį ir vainikėlį prie bendros kapo aplinkos, ypač, jeigu ant paties kapo auga ir kiti augalai. Gerai, jeigu gėlės panašių rūšių, draugiškų atspalvių, kadangi taip išvengiama perkrauto vaizdo.

Shutterstock nuotr./Baltų gėlių puokštė
Shutterstock nuotr./Baltų gėlių puokštė

– Kokius darbus reikia atlikti rudenį kapinėse?

– Ruduo – medžių lapų kritimo metas, todėl žmonėms tenka dažniau lankyti artimųjų kapus ir sugrėbti lapus, kad jie neužklotų viso kapo ploto. Taip pat iki spalio pradžios  geras metas formuoti ir genėti augalus, pavyzdžiui, gyvatvores, buksmedžius, tujas. Šalčiui jautresnius augalus prasidėjus šalnoms vertėtų pridengti, kad žiemos metu neiššaltų, o vėliau, kai kaitins pavasainė saulė, taip išvengsite nudžiūvimo tikimybės.

Iki šalnų patariame daugiamečius dekoratyvinius augalus prilieti, kad pavasarį jie turėtų iš ko atsigauti, vegetuoti, taptų atsparesni saulei. Taigi, kaip matome, ruduo gana darbingas metas ir tikrai yra ką veikti prieš pasiruošiant žiemai.

Tačiau tendencija vyrauja tokia, kad daugelį darbų žmonės pasilieka paskutinei dienai, tad vertėtų atminti, kad jūsų planams gali sukliudyti nekokios oro sąlygos.

– Pakalbėkime apie kapų madas. Kokių skoningų ir neskoningų dizaino pavyzdžių teko matyti?

– Daugelis žmonių jaučiasi nepatogiai kalbėdami apie madas tokioje subtilioje srityje, manydami, kad jų nėra, ar tiesiog nežinodami, ką kitaip būtų galima padaryti. Tačiau tam tikros tendencijos yra.

Vyresnioji karta išlieka pakankamai konservatyvi, tačiau į kapų priežiūrą pradeda žvelgti kitaip. Ar įvairūs nauji tvarkymo ypatumai ir būdai taps mada – pamatysime. Pastebiu, kad kai kas itin pakitę nuo senesnių laikų: mažėja ryškiaspalvių gėlių ir apskritai kapai nebėra perkrauti gėlių puokštėmis, mažėja ir modernėja paminklai, kreipiamas didžiulis dėmesys į bendrą kapo vaizdą, įvairias dangas, daugiamečių ir vienmečių augalų derinius.

Eglės Balčiūnienės nuotr. /Neįprastai, bet skoningai sutvarkytas kapas
Eglės Balčiūnienės nuotr. /Neįprastai, bet skoningai sutvarkytas kapas

Kas yra skoninga ir kas ne, sunku pasakyti, kadangi kažkas vienam gražu, o kitas tą patį įvertins neigiamai. Tačiau aš pati vertinu pagal apželdinimo principus: ar yra išlaikytos proporcijos, ar suderintos medžiagos, spalvos, faktūros, ar užpildyta kapo erdvė, ar matome vientisą, o gal atvirkščiai, padriką vaizdą. Kadangi tenka dirbti visoje Lietuvoje, turiu pasidžiaugti, kad skoningų pavyzdžių yra tikrai nemažai.

Taip pat skaitykite: Apie laidojimo tradicijas nuo seniausių laikų

Teko matyti paminklą, padarytą iš tašyto medžio rąsto ir paguldytą įstrižiau kapavietės plote; visas kapas užbertas paplūdimio smėliu, o viduryje pasodinta viena dekoratyvinė pušaitė. Žvelgi į tokį ir matai, kaip sukurtas vaizdas derinasi su ramybe, asocijuojasi su poilsiu.

Žmonės yra originalūs – teko matyti paminklą, padarytą iš tašyto medžio rąsto ir paguldytą įstrižiau kapavietės plote; visas kapas užbertas paplūdimio smėliu, o viduryje pasodinta viena dekoratyvinė pušaitė. Žvelgi į tokį ir matai, kaip sukurtas vaizdas derinasi su ramybe, asocijuojasi su poilsiu, pajūriu, bangomis. O galbūt Anapilin iškeliavęs žmogus pats mėgo tokias akimirkas. Neįprasta, tačiau originalu ir patrauklu, išlaikytas vientisumas.

Taip pat labai dailiai atrodė kapavietė, užželdinta veja, kuri buvo itin tvarkinga, prižiūrėta, o šone žmonės susodino gėles ratu. Pastarosios buvo puikiai suderintos savo rūšimis, aukščiu, forma. Kai pamatau tokius darbus, galiu pasakyti, kad tikrai yra žmonių, turinčių puikų skonį.

Žinoma, pasitaiko ir ne tokių subtilių pavyzdžių, kai pasirenkamos itin ryškios spalvos, pavyzdžiui, mėlyna skalda derinama su balta, kapo paminklas labai didelis. Pasigendama tam tikrų proporcijų išlaikymo, o ir pati kapavietė labai išsiskiria visų kapinių fone.

Fotolia nuotr./Kapinės
Fotolia nuotr./Kapinės

Kartais visas kapas uždengiamas plytelėmis ir nepaliekama nė menkiausios vietelės gėlėms, ir taip sukuriamas šaltumo įspūdis. Nekaip atrodo kapavietė, jeigu ją iškloja virtuvinėmis plytelėmis, tako trinkelėmis, dirbtine žole, išgrindžia stambiais akmenimis.

Atrodo, kad tokie sprendimai ateina iš praktiškumo, laiko stokos prižiūrėti kapus, tačiau paradoksas tas, kad tokios kapavietės dažnai kaip tik atrodo netvarkingai, o ir paprastos, buitinės priežiūros reikalauja nemažai.

Mano, kaip kapų dizainerės ir kraštovaizdžio specialistės, nuomone, gerbiant žmonių pasirinkimą, manau, niekuomet neapsiriksite pasirinkę „lengvesnes“ medžiagas, ne tokias ryškias spalvas. Stilistikos vientisumas, neperkrautas vaizdas suteikia ramybės ir harmonijos įspūdį, kuris ir yra pageidautinas kapuose. 

– Kaip manote, kiek atsieina kapo sutvarkymas prieš šventes?

– Viskas priklauso nuo kapo būklės. Jeigu įsivaizduotume, kad jis tvarkingas, palikta vietos augalams, sutvarkyta aplinka, sakyčiau, kad kaina gali būti maždaug iki 100 Lt (pasirinkę ekonomiškesnius sprendimus, sutilptumėte ir į 50 Lt sumą), jeigu neperlenkiate lazdos. Sakykime, papuošiate kapą didesne puokšte, sukomponuota iš dirbtinių gėlių ir žalumynų, o ji gali kainuoti labai įvairiai – nuo 20 iki 70 Lt. Sodinate chrizantemų? Kaina dar išauga ne viena dešimtimi litų. Taip pat pridėkite ir išlaidas žvakėms.

Taip pat skaitykite: Vertinga rudens dovana: kuo naudingi kaštonų vaisiai

Yra ir visai mažų puokščių, kurios atsieina 6–10 Lt. Tačiau pati geriausia išeitis, jeigu tik yra galimybė, susitarti visiems šeimos nariams ir pasirūpinti skirtingais kapo puošimo atributais. Tarkime, vienas nuperka puokštę, kiti žvakių, dar kiti vainikėlį ar krepšelį. Tuo pačiu galima ir apsitarti tarpusavyje, kad gėlės ir puošmenos derėtų, o ne būtų iš skirtingų „operų“.

Taip gausite vientisą vaizdą ir visi bus patenkinti, kad galėjo prisidėti prie kapelių sutvarkymo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius