Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo skiriasi antikvaras nuo vintažo? Esminės vintažinių drabužių derinimo taisyklės

Didėjant siūlomų drabužių asortimentui parduotuvėse, o tendencijų įvairovei taip pat nuolat gausėjant, vis dažniau atsigręžiama į tai, kas klasiška ir nemaru. Pastaruoju metu neretai girdimas terminas vintažinė arba retro mada, regis, taip prigijo šiandien naudojamam naratyvui, kad dažnai net nesusimąstome, kas slepiasi po šiuo mįslingu žodžių dariniu.
Bella Hadid, Olivia Rodrigo, Miley Cyrus
Bella Hadid, Olivia Rodrigo, Miley Cyrus / Vida Press nuotr.

Tarp kai kurių žmonių vis dar vyraujanti nuomonė, kad vintažui gali būti priskiriama bet kuri senovinė suknelė ar palaikis paltas, iš tiesų yra klaidinga, o sprendimas rinktis dėvėti retro drabužius dažnai gali privesti prie stiliaus klaidų.

Tad kaip gebėti identifikuoti vintažinę madą, atskirti ją nuo antikvaro bei neprašauti dėvint?

Kokie drabužiai laikomi vintažiniais?

Iš esmės terminas „vintažas“ yra skirtas apibūdinti drabužiams, sukurtiems per pastarąjį amžių – 100 metų, tačiau ne anksčiau negu prieš 20 metų. Vadinasi, nors skirtingi mados teoretikai yra linkę kiek laviruoti šiuo laiko matu, apytikris orientyras yra būtent šis – 20–100 metų.

Tiesa, amžius yra toli gražu ne vienintelis lakmuso popierėlis siekiant identifikuoti vintažą kaip konceptą. Labai svarbu, kad vintažiniu vadinamas drabužis atspindėtų ir laikmečio, kuriuo jis sukurtas, sielą bei stilistiką. Čia neretai iškyla problemų, kadangi net mados istorikai kartais susiduria su sunkumais, siekdami nustatyti drabužio atitinkamumą jo kilmės epochos bruožams.

Tai yra viena esminių su vintažu susijusių bėdų – kai kurie žmonės klysta galvodami, jog bet kuri seniena gali vadintis retro drabužiu, nors tam, kad atitiktų šiuos kriterijus, drabužis turi išpildyti išties nemažai sąlygų.

Galima pateikti kelis epochos, šiuo atveju – dešimtmečio, dvasią atitinkančius drabužius ar aksesuarus, kurie atitinka vintažo kategoriją. Praėjusiojo amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje tai būtų bolero švarkeliai, septintajame – visa, kas primena Jackie Kennedy stilių (nuo jos mėgtų skrybėlaičių plokščiu viršumi iki tiesaus silueto kostiumėlių), aštuntajame, pavyzdžiui, platformos.

Dažnai iškyla keblumų siekiant nesumaišyti vintažinės mados su taip vadinamu antikvaru. Tačiau laiko nubrėžtos ribos neleis pasiklysti. Būtent daugiau negu 100 metų terminas yra tinkamas laikyti drabužį antikvaru.

Iš esmės antikvariniai drabužiai būna beveik netinkami kasdieniam ar dažnesniam dėvėjimui taip, kaip vintažiniai, nes tai istorinės mados bruožus atkartojantys ir šiandienei mūsų akiai itin neįprasti rūbai. Jie dažniau puošia muziejų vitrinas nei mados mylėtojų spintas.

Kaip derinti vintažinius drabužius?

Puikūs ir įdomūs vintažiniai radiniai traukia kiekvieną, tačiau ne ką mažiau svarbu mokėti tinkamai priderinti bei dėvėti retro aprangą. Matyt, šiuo atveju esminė taisyklė – aukso viduriuko paieškos. Tai reiškia, jog dėvėti ir avėti vintažą nuo galvos iki kojų nėra geras pasirinkimas. Vis dėlto renkantis vintažą, derėtų nebijoti drąsių retro ir šiuolaikinės mados komponavimo sprendimų.

Pavyzdžiui, jeigu renkatės dėvėti vintažinį paltą, nepabijokite modernių siaurintų džinsų bei ilgaaulės aukštakulnės avalynės. Jei palaidinė vintažinė ir turi įdomių akcentų, tokių kaip raukiniai ar nėriniai, prie jos drąsiai bandykite derinti modernias kelnes, odinius ir kareiviško stiliaus batus.

Nesudėtinga derinti gėlėtas sukneles, kurių apstu vintažiniame garderobe – prie jų galite avėti arba neaukštos pakulnės basutes, arba netgi sportinę avalynę. Taip pat šiam įvaizdžiui tiktų ir akiniai nuo saulės ar moderni rankinė. Vintažiniai aksesuarai, ypač skaros, savyje turi daug žavesio bei išskirtinumo, tad jų įtraukimas gali gerokai pagyvinti net ir klasikinio tipo įvaizdį.

Patarimų, atsižvelgiant į konkretų drabužį, galima būtų atrasti ir dar daugiau, tačiau svarbiausia taisyklė išlieka ši – derinkite retro su moderniomis tendencijomis ir taip nesudėtingai išvengsite nesusipratimo ar gresiančios klaidos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius