Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo vilnos drabužiai patrauklūs laisvalaikiu? Trys svarbiausios savybės

Atėjus pavasariui pasižadėjote daugiau dėmesio skirti savo kūnui ir pradėti aktyviau leisti laisvalaikį, o to pradžią vis atidedate kitam pirmadieniui, nes neišsirenkate tinkamų drabužių? Daug judantiems apranga yra itin svarbi dėl daugelio priežasčių – tinkamai parinkta ji gali padėti išvengti peršalimo ir perkaitimo bei su prakaitavimu susijusių problemų. Vilna – vienas tinkamiausių audinių sportuojantiems. Apie tai, kuo ji ypatinga ir kokiomis savybėmis pasižymi, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios vilnos produktų parduotuvės „Flokati“ vedėja Gražina.
Vilnos drabužiai
Vilnos drabužiai / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Vilna Drabužiai

Pasak specialistės, sportuojantiems žmonėms vilna naudinga dėl daugelio priežasčių – jokių prakaito dėmių, šaldančio prakaito ar nemalonaus kvapo – tik sausa, gaivi apranga ir sporto teikiamas pasitenkinimas. „Nesmagu, kai puikius drabužius sugadina netikėtai pasirodžiusios prakaito dėmės. Prakaitavimas ne tik neestetiškas, bet ir nemalonus dalykas – niekam nėra malonu jausti prie kūno limpančius drėgnus drabužius. Dėl šių pojūčių dažnai kenčia sportininkai ar vaikai, aktyviai žaidžiantys gryname ore. Ir, žinoma, vienas labiausiai trikdančių dalykų – nemalonus prakaito kvapas“, – tikina Gražina.

Partnerio nuotr./Vilnos drabužiai
Partnerio nuotr./Vilnos drabužiai

Sugeria ir išgarina drėgmę

Specialistės teigimu, daug judantiems žmonėms rekomenduojama rinktis aprangą, pagamintą iš natūralaus pluošto. Jis yra pralaidesnis orui, efektyviau sugeria drėgmę ir ją išgarina. Vilna – bene didžiausius drėgmės kiekius sugerti gebantis audinys – sakoma, jog ji sėkmingai išgarina vandens kiekį, prilygstantį net 30 proc. pačios vilnos svorio, tad kai kiti audiniai jau būna sudrėkę, vilna išlieka sausa. „Dėl šios savybės vilnos drabužiai, lyginant su kitu pluoštu, yra daug patrauklesni aktyvia fizine veikla užsiimantiems žmonėms ar daug prakaituojantiems. Vilkėdami vilnonę aprangą, išvengsite ne tik prakaito dėmių, bet ir nemalonaus drėgmės pojūčio, o aktyviai judėti bus daug smagiau“, – tikina Gražina.

Partnerio nuotr./Vilnos drabužiai
Partnerio nuotr./Vilnos drabužiai

Neleidžia peršalti

Ne mažiau patrauklus vilnos bruožas yra ir termoreguliacinė jos savybė. Sportininkai dažniausiai susiduria su peršalimu dėl to, jog po intensyvios treniruotės sukaitęs kūnas staiga atvėsta. Taip atsitinka, kai drabužiuose susikaupia prakaitas – drėgni, prie kūno prilipę drabužiai greitai atšąla ir atvėsina kūną. „Vilnoniai drabužiai aplink žmogaus kūną sukuria tam tikrą barjerą, apsaugantį nuo išorinės temperatūros pokyčių. Kūnas neperkaista, todėl žmogus mažiau prakaituoja, o sukaitęs pernelyg greitai neatvėsta. Tokiu būdu išvengiama ir peršalimo ligų“, – teigia specialistė.

Partnerio nuotr./Vilnos drabužiai
Partnerio nuotr./Vilnos drabužiai

Padeda išvengti nemalonaus prakaito kvapo

Vilna sportuojantiems naudinga dar ir dėl to, kad padeda išvengi nemalonus prakaito kvapo. „Pats prakaitas yra bekvapis, o nemalonų kvapą sukelia drėgnoje terpėje besidauginančios bakterijos. Vilna efektyviai sugeria ir išgarina drėgmę, ilgiau išlieka sausa, todėl yra nepalanki terpė bakterijoms ir dulkių erkutėms daugintis. Antibakterinės savybes vilnai taip pat suteikia ir lanolinas – natūralus vilnos plauką dengiantis riebalas, stabdantis erkučių ar grybelio atsiradimą.“, – pasakoja Gražina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius