Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Larionova ir E.Rainys apie kūrybą ir draugystę: „Abu esame karšti, bet taburetėmis nesimėtėme!“

Vieni žymiausių šalies dizainerių – Lilija Larionova ir Egidijus Rainys – jau dešimt metų drauge pristato savo naujausius kūrinius. Šeštadienio vakarą Vilniuje juodu pristatys savo šiųmetes kolekcijas. Paklausti, kaip gimė idėja pristatymus rengti drauge, sako, kad viskas prasidėjo nuo draugystės.
Lilija Larionova ir Egidijus Rainys
Lilija Larionova ir Egidijus Rainys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Pirmąjį bendrą savo kolekcijų pristatymą surengėme 2004 m. Paskui sekė kelerių metų pertrauka, kiekvienas dirbome prie savo projektų. Esu bandžiusi savo kolekcijas pristatyti su kitais, bet taip natūraliai išėjo, kad vis dėlto grįžome su Egidijumi prie šios idėjos. Viskas įvyko savaime, apskritai viskas prasidėjo tiesiog nuo draugystės. Čia nebuvo jokių išskaičiavimų. Dabar jau nebekyla toks klausimas – daryti ar ne, tai savaime suprantama. Ir net nepastebėjome, kaip tie dešimt metų prabėgo“, – pasakojo dizainerė L.Larionova.

Viskas įvyko savaime, apskritai viskas prasidėjo tiesiog nuo draugystės. Čia nebuvo jokių išskaičiavimų.

Balandžio 21 d. juodu savo kolekcijas pristatys neįprastoje jiems erdvėje – viename sostinės loftų. Anksčiau jas yra pristatę Verkių rūmuose, Teatro arenoje, Rotušėje ir kitur. Paklausti, kodėl pasirinko būtent lofto erdvę, neslepia, kad Vilniuje ne taip lengva rasti vietą, kurioje tilptų daug svečių ir ji tiktų kolekcijai pristatyti.

„Per dešimt metų tų erdvių jau daug išbandyta, kai kurios jau ir nugriautos (Teatro arena – red. ), – juokiasi L.Larionova. – O erdvių, kuriose tilptų 300–400 svečių, Vilniuje ne tiek daug. Pasirinkome loftą, nes jau seniai norėjau tokios „švarios“ urbanistinės erdvės. Mūsų kolekcijoms ji labai tinka“, – sakė dizainerė.

– Žinau, kad neišduosite detalių, nes viską pamatysime jau rytoj. Tačiau bent trumpai papasakokite, kokios yra jūsų naujausios kolekcijos?

Egidijus: Šiai mano kolekcijai įtakos turėjo konkretus laikotarpis – devintasis dešimtmetis. Tad šį kartą jos kryptis aiški kaip niekad. Žinoma, nuo savęs nepabėgsi, tad braižas tikrai bus atpažįstamas. Skirtumas, palyginti su pernai metų kolekcija, – šios moteris gerokai jaunesnė ir seksualesnė.

O pati kolekcija labai eklektiška tiek siluetų, tiek spalvų atžvilgiu. Medžiagos įvairios: šilkas, vilna, medvilninis aksomas. Kolekcija tikrai labai įvairi, nes gal ir pati tematika tokia pakvaišusi.

Nerijaus Palucko nuotr./Egidijus Rainys
Nerijaus Palucko nuotr./Egidijus Rainys

Lilija: Man svarbiausia buvo išlaikyti stilistiką ir braižą. Praėjusių metų kolekcijoje buvo daug spalvų, gėlių šįmet ji ramesnė spalvų atžvilgiu – daug pastelinių, daug šilko, aksomo, draperijų. Kalbant apie audinius, kolekcija minkštesnė, plevėsuojanti – tai nereiškia, kad ji saldi, nes viršutiniai drabužiai gana griežti. Sakyčiau, minimalistiškesnė. Nepavadinčiau jos ramia iš esmės, nes ji tikrai emocinga, ir garso takelis, ir pristatymas bus gana jausmingas.

– Ar skirstote šias savo kolekcijas į šiltojo ar šaltojo sezono?

Lilija: Kolekcija nėra skirta vienam ar kitam sezonui, tie sezonai joje susiniveliuoja. Kadangi mūsų klimatas yra devyni mėnesiai rudens ir žiemos, natūraliai išeina, kad mes tas kolekcijas pristatome šiltesnes.

Egidijus: Ir užsienyje mados namai savo kuriamomis kolekcijomis taip smarkiai nebeakcentuoja sezoniškumo – rudens kolekcijoje nebūna tik paltai ir pavasario – tik suknelės.

– Pastebiu, kad pastaruoju metu į madą labai sugrįžo aštuntasis, devintasis dešimtmečiai.

Lilija: Čia labai natūralus mados virsmas, kaip sako, 20 metų yra ta vadinamoji mados spiralė. Žinoma, ji nebėra tokia, kokia buvo – modifikuojasi, yra šiuolaikiška.

Luko Griciaus nuotr./Lilija Larionova
Luko Griciaus nuotr./Lilija Larionova

Egidijus: Kaip tik pastaruoju metu galvojau apie tai, kad, nepaisant, jog jau tiek metų dirbame, pirmą kartą pajutau tą mados apsisukimą. Aišku, tais laikais buvau dar paauglys, bet vis tiek prisimenu tą laikotarpį, man tai pažįstama ir gal net tam tikrą nostalgiją jaučiu, todėl labai malonu tai įpinti į savo kūrybą.

Kita vertus, ilgą laiką madoje nebuvo tokių ryškių tendencijų, ji buvo liberali – galėjai rasti visko, ko tik norėjai: nori minimalizmo – prašom, nori maksimalizmo – prašom, kelnės, sijonai, kokie tik nori siluetai. Visko buvo, o aiškios krypties – ne. Ši devintojo dešimtmečio kryptis yra viena iš daugelio, ne vienintelė, bet ji labai ryški, matoma.

– Lilijos kolekcijos daugiau tokios oversized, vyrauja griežti kirpimai, Egidijaus kuriami drabužiai man visada prilygsta žodžiui „elegancija“. Suprantu, kad kiekvienas turite savo braižą ir pajautimą, bet kaip patys apibūdintumėte, kodėl tie kuriami drabužiai būtent tokie?

Lilija: Man dabar labai limpa tas midi ilgis, todėl kai kurių mano kurtų drabužių siaura apačia ir šį kartą tikrai ne visi jie yra oversized. Sakyčiau, savo kuriamais drabužiais einu kūno link, bet neįspraudžiu moterų į korsetus. Tačiau apimtys tikrai mažėja. Kitas dalykas, jeigu dirbi, tarkime, su šilku, o aš daug dirbu, norisi tokio lengvumo, plevėsavimo, tad neišeina ir net nesinori mažinti apimties – šilko turi būti daug, man patinka, kaip laisvai jis krinta.

Sakyčiau, savo kuriamais drabužiais einu kūno link, bet neįspraudžiu moterų į korsetus. Tačiau apimtys tikrai mažėja.

Egidijus: Dėl to, kad matome skirtingai, tik geriau, nes tada visi turi pasirinkimą.

Lilija: Vis tiek turime savo braižą, žinoma, ir tendencijos kartais turi įtakos. Šią savo kolekciją pradėjau daryti dar prieš šiųmetes mados savaites, galiausiai paaiškėjo, kad viena mano pasirinktų spalvų – populiariausiųjų sąraše. Tikrai specialiai nesistengiau, taip išėjo. Paskui net svarsčiau ją išimti. Tačiau atsirado kitų spalvų, ji šiek tiek pasimetė, nebėra pagrindinė. Kokia tai spalva? Kol kas neišduosiu (juokiasi).

– Kažkada esate sakiusi, kad keletą mėnesių iki savo kolekcijos stengiatės nesekti mados pasaulio, kad šis nepadarytų per daug įtakos. Vis dar laikotės šių principų?

Lilija: Vienas pagrindinių klausimų, kurio sulaukiame kaip dizaineriai, būna: „Kas bus madinga kitais metais?“ Aš nežinau, kas bus madinga. Aš galiu numanyti, nesu nuo to atitrūkusi, kai nuolat dirbi šioje srityje, jauti tas bangeles. Bet nesėdi ir neanalizuoji. Ir specialiai neseku tų tendencijų, nes man net nelabai ir įdomu. Kur kas įdomiau, kad atspėji vieną kitų metų tendencijų – siluetą, raštus ar kokią stilistiką.

– Kalbant apie jus pačius, ar kada sekėte tendencijomis ir savo garderobą modeliavote pagal jas?

Egidijus: (Kraipo galvą – red.) Ne.

Lilija. Niekada.

Egidijus: Aš apskritai esu nemadingas. Kaip tas posakis „batsiuvys be batų“.

Lilija: Dabar ir laiko nėra, nors šiuo klausimu norėčiau rimčiau užsiimti.

Egidijus: Suprantate, moterims yra labai gerai, jos sukuria kolekciją (moterims – red.), lieka daugybė drabužių, gali sau ką nors pasilikti. O aš ką? Suknelių pilna, o apsirengti nėra ką (juokiasi).

Galiu net sakyti, kad mūsų su Egidijumi draugystė mane išmokė diplomatijos. Anksčiau jos tikrai buvo mažiau.

– Esate draugai gyvenime, partneriai savo darbe, kartu praleidžiate daug laiko. Kas tiek metų padeda išlaikyti tą gražų santykį, draugystę?

Lilija: Mes greičiausiai esame praėję visas savo draugystės stadijas (juokiasi).

Egidijus: Taip, konfliktai jau seniai praeity.

Lilija: Kad ir ne visada su viskuo sutinki, patyli, nes tiesiog ir tingi ką nors besakyti (šypsosi).

Egidijus: Vis tiek žinai, kad tai vienaip ar kitaip išsispręs.

Lilija: Galiu net sakyti, kad mūsų su Egidijumi draugystė mane išmokė diplomatijos. Anksčiau jos tikrai buvo mažiau, esame abu karšti ugnies ženklai, ir buvo tikrai visko. Aišku, nesimėtėme taburetėmis.

Visvaldo Morkevičiaus nuotr./Lilija Larionova ir Egidijus Rainys
Visvaldo Morkevičiaus nuotr./Lilija Larionova ir Egidijus Rainys

Egidijus: Na, jau arti to buvo (juokiasi). Būdavo ir nekalbadienių. Kartą turėjome fotografuotis žurnalui, o prieš tai buvome „susiėdę“ ir tris dienas nesikalbėjome. Atėjome į fotosesiją tylėdami, nusigrimavome tylėdami, paskui kaip niekur nieko nusifotografavome, o išėję jau pradėjome kalbėtis (juokiasi).

– Lilija: Iš tiesų mes praėję visas gyvenimo stadijas: nuo pašnekesių ant bendrabučio palangių iki darbinių, labai rimtų pokalbių ir sprendimų. Reikia vertinti tai, ką turi, todėl aš labai vertinu šį santykį. Todėl nemanau, kad koks nors darbinis ar gyvenimiškas klausimas vertas to, kad galėtum prarasti tą žmogų. Labai aiškiai žinau, kada Egidijus nutyli, o jis labai aiškiai žino, kada nutyliu aš.

– Lilija, neseniai susilaukėte antrojo vaiko, tuo pačiu metu teko kurti ir kolekciją. Iš kur tiek jėgų ir užsidegimo?

Egidijus: Čia dar nieko, kai gimė pirmasis, Lilia po mėnesio pristatė kolekciją, o paskui dar dalyvavo „Mados infekcijoje“.

Lilija: Iš tiesų yra ką veikti ir be vyro pagalbos taip gerai viskas nesiklostytų. O kalbant apie darbą, aš tiesiog negaliu sėdėti namie. Nesupraskite klaidingai, man tikrai smagu ir namie pasisukinėti, ir kartais indus plauti yra faina, bet reikia ir savo veiklos.

– Kai kalbama apie menininkus, kūrėjus, žmonės mano, kad jie tokie laisvi, dirba, kada nori arba kai įkvėpimas pagauna. Ar turite apibrėžtas darbo valandas?

Lilija: Dabar mano darbo valandos yra labai suplanuotos. Anksčiau galėjau leisti sau laisviau gyventi, atsikelti vėliau ir pan. Dabar dienotvarkė labai aiški, nes kitaip nieko nespėčiau. Aš iš tų, kurie mano, kad kuo daugiau darai, tuo daugiau ir padarai.

Daug kas įsivaizduoja, kad mūsų grafikas laisvas. Tačiau, jei nori valgyti, privalai būti labai disciplinuotas.

Egidijus: Esu disciplinuotas, mano rytai visada sudėlioti. Esu vyturys, darbe būnu labai anksti. Man idealiausias variantas, jei galiu pabaigti darbą ir paskui dar šiek tiek turėti savo asmeninio gyvenimo. Noriu tuos dalykus atskirti. Todėl man ir patinka pradėti darbus anksti, galbūt tada anksčiau ir pabaigti, vakare dar ką nors nuveikti ar pailsėti. Žinoma, būna, kad susikrauna darbų, pavyzdžiui, kai dirbu televizijoje, tada to laisvo laiko nelieka, nes dirbi po keliolika valandų.

Lilija: Daug kas įsivaizduoja, kad mūsų grafikas laisvas. Tačiau, jei nori valgyti, privalai būti labai disciplinuotas. Tenka dirbti ir iki nakties, dažnai tenka dirbti ir savaitgaliais. Jei yra renginys, dirbi nuo labai ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro. Turi suprasti, kad dirbi ne vienas, negali palikti nuo aštuonių ryto į studiją ateinančių siuvėjų be darbo.

Egidijus: Galiausiai dizaineriai nedirba tik savo darbo, visi turi įvairiausių papildomų projektų. Jaunimas labai romantizuoja madą, įsivaizduoja, kiek visko padarys, kad užkariaus pasaulį ir pan. Mes jau labai daug visko esame praėję, tad dabar save vadiname daugiau realistais. Aišku, ir mes kažkada buvome tie, kurie sakė, kad užkariaus pasaulį (juokiasi). Kiek užkariavom, tiek užkariavom, ir tuo džiaugiamės.

Lilija: Yra dar kitas niuansas, kai nepamatuoji savo galimybių, labai save pervertini, ateina baisus nusivylimas. Kita vertus, tas jaunatviškas maksimalizmas irgi yra gerai, nes iš to polėkio gali padaryti labai daug, kaip ir mes jaunystėje padarėme labai daug fainų dalykų.

Egidijus: Ir dar padarysim (šypsosi).

Žemiau esančiose nuotraukų galerijose – praėjusiais metais Vilniaus miesto rotušėje pristatytos L.Larionovos ir E.Rainio kolekcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius