Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liemenėlės transformacijos. Kaip ji keitėsi?

Daugeliui daiktų jau seniai nebeteikiame ypatingos reikšmės, kadangi atrodo jais naudojamės ištisą amžinybę. Tačiau neapsirikite – tokiam, kūtinę vos uždengiančiam drabužėliui kaip liemenėlė, sukurti buvo skirta iš tiesų nemažai pastangų, tam kad džiaugtumėmės tobulu apatiniu rūbeliu. Ir tai, kas dabar lengva ranka įsigyjama parduotuvėje, anksčiau buvo tikra prabanga!
Supermodelis Alessandra Ambrosia „Victoria's Secret“ pasirodyme Niujorke
Supermodelis Alessandra Ambrosia „Victoria's Secret“ pasirodyme Niujorke / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Liemenėlė

Nuo ko viskas prasidėjo?

Moterys visais laikais žinojo, kad graži krūtinė jų pranašumas – juk vyrų akys dažnai nukrypsta į gundančius iškilumus. Taigi amžiams keičiant amžius, dailiosios lyties atstovės darė viską, kad krūtinę pakeltų, parodytų, paryškintų, padidintų ar paslėptų...

Dar senovės laikais Egipte moterys dažniausiai vaikščiodavo apsinuoginusios (Afrikoje kai kuriose gentyse toks paprotys ir dabar gajus), arba dėvėdavo sijonus, tunikas, tokius drabužius, su kuriais patogu dirbti, o krūtis prilaikyti padėdavo specialūs raiščiai.

Indijoje moterys vengdavo palaidinių ir ten jau buvo pastebimos pirmos liemenėlių užuomazgos. Kretoje ir Graikijoje tais laikais moterys nešiojo kažką panašaus į šiuolaikinius bikinius. Kai kur buvo populiarios specialios juostos ar diržai, kuriais moterys apsijuosdavo krūtinę ir tuo ją labiau priplodavo nei paryškindavo.

Viduramžiai – tai dar vienas iššūkis moterims ir jų krūtinėms. Vėliau atsiranda korsetai, kurie buvo skirti suploninti liemenį ir pakelti biustą. Tačiau sunkūs, metaliniai, iki begalybės plonai suspaudžiantys juosmenį „įtvarai“ ilgainiui buvo pripažinti kenksmingais, kadangi suspausdavo vidaus organus ir galėjo tapti netgi netikėtos mirties priežastimi.

Tiesa, sklinda legendos, kad dėl korsetų reikėtų kaltinti Prancūzijos karaliaus Henriko II žmoną Catherine de' Medici, 1550 metais uždraudusią plačius liemenis... Štai renesanso metu tapo labai madingos gilios iškirptės. Moterys, norėdamos išsaugoti savo krūtų formą ir grožį netgi nežindydavo savo vaikų,o atiduodavo juos žindyvėms...

Youtube stopkadras / Korsetas
Youtube stopkadras / Korsetas

XIX a. painiava

Londono mokslo muziejuje yra saugoma pirmoji krūtis pakeliančioji liemenėle mūsuose geriau žinoma kaip „push-up“. Teigiama, kad ji greičiausiai „išrasta“ ankstyvajame XIX amžiuje.

Sunku pasakyti, kas buvo tikrasis liemenėlės kūrėjas, kadangi dizaineriai skubėdavo patentuoti savo gaminius žaibo greitumu. Tačiau jei remsimės „Life“ žurnalu, tuomet pirmosios modernios liemenėles kūrėja buvo prancūzė Hermine Cadolle 1889 metais, nors ir iki to laiko paminėtas ne vienas asmuo. Jos kūrinys gali būti apibūdinamas kaip perkirptas dviejų dalių korsetas: viršutinė paryškindavo krūtinę, o apatinė lieknindavo liemenį.

Vėliau minimas Marie Tucek vardas – ji pasauliui pasiūlė atskirus kaušelius, prilaikančias vieleles ir petnešėles – tai buvo kone tobula, šiuolaikinė liemenėlė. Tačiau tai dar ne viskas!

XX amžius ir šiuolaikiniai laikai

Ar žinojote, kad žodis liemenėlė, tiksliau angliškasis „Brasserie“ pirmą kartą paminėtas „Vogue“ žurnale 1907-aisiais? Ir tik 1911 metais jis pateko į rašytinę anglų kalbos žodyno versiją. Tuo metu bene labiausiai liemenėlių pasaulyje sužimba Mary Phelps Jacobs vardas (vėliau ji tapo Caresse Crosby). Pasakojama, kad besiruošdama į puotą ji buvusi itin nepatenkinta korsetu, kurį reikėjo dėvėti, tad nusprendė sukurti savąją liemenėlės versiją. Ji buvo lengva, patogi nešioti ir iškart sulaukė daugybės Mary draugių dėmesio. 1914 metais mergina užpatentavo savo išradimą, pavadinusi jį „Backless Brasserie“, tačiau nesulaukė tokio dėmesio, kokio tikėjosi. Moters vyras Harry Crosby įtikinėjo šią, kad reikia atsisakyti tokio verslo, tad mergina neišlaikiusi pardavė patentą už 1500 dolerių „Warners Brothers Corset“ kompanijai Konektikute. O kad būtų žinojusi, kiek milijonų  ši kompanija susižers iš jos išradimo!

Na, o toliau liemenėlės metamorfozės rutuliojosi žaibo greitumu.

Youtube stopkadras/Liemenėlė
Youtube stopkadras / Liemenėlė

1922 metais svarbūs emigrantei iš Rusijos Idai Rosenthal ir jos vyrui Williamui. Šie pastebėjo, kad ne visoms moterims tinka vienodo dydžio liemenėlės, tad pradėjo orientuoti į kaušelių dydžius. Tarpusavyje jie buvo sujungti elastinga juostele. Toks išradimas tikrai gerokai palengvino moterų gyvenimą

Vėliau, ketvirtajame dešimtmetyje liemenėlės pradedamos gaminti su pagalvėlėmis, kad optiškai padidintų moterų krūtines, o vėliau ir sužymimos jau mums žinomų raidžių (A, B, C, D...) kombinaciją, išreiškiančią kaušelių dydį. Tuo metu buvo stengiamasi tobulinti gamybos technologiją, ieškoti naujų mados iššūkių, spalvų, modelių, medžiagų. Žodžiu, liemenėlės vis labiau įsitvirtino mados olimpe.

5-asis ir 6-asis dešimtmečiai taip pat svarbūs – kuriamos liemenėlėms mamoms, žindyvėms, kad būtų patogiau maitinti vaikelį, žvaigždžių pasaulyje galime pamatyti ir kūgio formos liemenėlių. Nepamirštamos ir paauglės – joms skirta linija, kad nuo pat mažumės formuotų krūtinę. Atsiranda ir reguliuojamos petnešėlės, užsegimai. Taip pat gamintojai rūpinasi liemenėlių patvarumu, kadangi tais laikais namuose atsiranda dar vienas išradimas – skalbyklės. Sukuriamos netgi tokių keistenybės kaip „Snoozable“ ir „Sweet dreams“ liemenėlės, skirtos nešioti ir net miegoti visas 24 valandas per parą.

wikipedia.org nuotr. / Louise Poirier sukurta Wonderbra
wikipedia.org nuotr. / Louise Poirier sukurta „Wonderbra“

Na, o 1968 metais, su nauja filosofija ir požiūriu į gyvenimą atėjusios feministės pradėjo karą – ėmė deginti liemenėles, traktuodamos šį išradimą kaip „instrumentus, kankinančius moteris“. Tam greičiausiai dabar nepritartų daugybė dailiosios lyties atstovių?.. Apie liemenėles tuomet buvo sakoma: „Liemenėlės yra absurdiškas išradimas, ir jeigu jūs į jas „įsikinkote“, tuomet pasmerkiate save dar vienai represijai...“

Na, šiais laikais moteris pasirodžiusi be liemenėlės dažnokai sulaukia smerkiamų žvilgsnių, o jeigu tai būna žvaigždė, tuomet antraštės mirguliuote mirguliuoja skandalingais šūkiais...

Reikia paminėti, kad 1964 metais Louise Poirier sukurta „Wonderbra“ Kanados apatinio trikotažo kompanijai tapo didžiuliu išsigelbėjimu moterims, kurios negalėjo pasigirti tobula krūtine. Ši liemenėlė užburianti, romantiška ir itin seksuali. Dabartiniais laikais galime ją pavadint viena madingiausių ir labiausiai perkamų.

Ir pabaigai...

Ką turime dabar? Ogi neaprėpiamai didelį liemenėlių pasirinkimą: tai ir besiūlės, ir priklijuojamos, ir pakeliančios, ir nėriniuotos, ir skirtos sportui, ir netgi tokios, kurios padeda išvengti krūties vėžio, ar apsaugo nuo raukšlių... Netgi turinčios visai nedidelę krūtinę gali džiaugtis tuo, kad pasirinkusios tinkamą atrodys lyg kokios dievaitės iš madų žurnalo...

Na, o apatinių pramonė ir toliau kraunasi milijonus. Tik pažvelkite  į kasmet vykstančius „Victoria Secret“ pristatymų šou – žvilgantys brangakmeniai, tobuli kūnai, idealios krūtinės, ir užburianti dizainerių išmonė. Ak, kokia gi gali būti gundanti paprasčiausia liemenėlė...

Scanpix nuotr. / Victoria's Secret modeliai
Scanpix nuotr. / „Victoria's Secret“ modeliai

Tiesa, rinkdamosi būkite atidžios. Specialistai teigia, kad labai dažna moteris išsirenka visai netinkamą sau liemenėlę: maža krūtinė talpinama į per didelius kaušelius, todėl praranda formą, o putni į per mažus – pastaruoju atveju trikdomas limfos pritekėjimas, didėja krūties vėžio rizika. Beje, mamologai kasdien netgi nerekomenduoja nešioti „push-up“ tipo liemenėlių, kadangi šios fiksuoja netinkamą krūtų padėtį, gali traumuoti krūtinę, odą, sutrikdyti kraujotaką.

Na, o silikoninės priklijuojamos taip pat neturėtų tapti kasdienybe – jos gali tapti alergijos priežastimi. Žodžiu, natūralūs audiniai, kurie kvėpuoja – puikiausia išeitis.

VIDEO: Liemenėlės transformacijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius