-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Modelių medžioklė: ko reikia, norint tapti paklausiu?

Jau daugybę metų į Kėdainius kasmet, ir net po kelis kartus, užsuka įvairiausios modelių agentūros, ieškančios naujųjų supermodelių. Jų atrankos mūsų mieste neretai sulaukia entuziastingo merginų, svajojančių apie modelio karjerą, žurnalų viršelius ir darbą su pasaulinio garso dizaineriais, dėmesio. Tačiau realybė tokia, kad įnoringame mados pasaulyje vos keletui iš jų pavyks nors šio to pasiekti.
Atrankos akimirka
Atrankos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ko šiandien reikia norint užkopti į modelio karjeros olimpą? Ar mados pasaulyje paklausiausios vis dar išlieka perkarusios paauglės? O gal tendencijos keičiasi ir dabar darbui ant podiumo ieškoma kitokio sudėjimo merginų? Apie tai ir dar daugiau – iš Kėdainiuose vykusių modelių atrankų.

Duomenys ir dar kartą duomenys

Į vienos lietuviškos modelių agentūros atranką, vykusią neišvaizdžioje, gerokai nudrengtoje Kėdainių kultūros centro antro aukšto salytėje, per ilgąją pertrauką tiesiai iš mokyklos atskubėjo keliolika mokinukių.

Nepilnametės nekantravo kuo greičiau atlikti visus formalumus – padiktuoti kontaktinę informaciją, išsimatuoti kūno duomenis, nusifotografuoti ir bėgti atgal į pamokas. Nors modelių agentūros ieško ne tik merginų, bet ir vaikinų, pastarųjų šis amatas greičiausiai nelabai domina, mat į atrankas neatėjo nė vienas.

Reikia pripažinti – čia pamatytas vaizdas kiek nustebino. Pirma, tikėjomės gausesnio dalyvių skaičiaus, antra, pasigedome merginų, atitinkančių giliai pasąmonėje įsišaknijusį modelio įvaizdį – itin aukštų ir lieknų čia buvo vos keletas.

Gal visgi reikalavimai podiumo karalienėms pakito ir standartai joms keičiasi?

Deja, mados fronte kol kas nieko naujo. Kaip anksčiau, čia ir toliau ieškoma įdomių veidų bei standartinių duomenų.

Modeliu negali dirbti per daug kuklūs, bijantys bendrauti ar užsisklendę savyje žmonės.

„Kūno duomenys modeliui labai svarbu. Tobulas ūgis yra 178 cm, bet modelio darbui tinka ir merginos nuo maždaug 175 iki 182 cm ūgio. Krūtinės apimtis nėra tokia aktuali, tačiau liemuo neturėtų viršyti 63 cm, klubai – 90. Taip pat siekiame surasti nestandartinių veido bruožų modelių – galbūt pasižyminčių išskirtiniais skruostikauliais, gal antakiais ir pan. Todėl prašome, kad į atrankas ateitų natūralios merginos, t. y. be makiažo, nedažytais plaukais, neformuotais antakiais ir pan.“, – teigia modelių agentūros „Supermodels“ vadybininkė Rūta Macionytė.

Išskirtinumo svarbą pabrėžė ir kitos modelių agentūros, užsukusios į Kėdainius, atstovės.

„Mados pasaulis visada ieško išskirtinumo, tačiau čia aktualu ir klasika – trumpiau tariant, reikalinga įvairovė. Dabar madoje yra labai daug įvairių įdomių tipažų, ypač vyrų. Tarkime, šiuo metu itin paklausūs vadinamieji rajono berniukų, na, tokių kaip ir skustagalvių, tipažai. Taip pat nereti atvejai, kai tam tikri pačių žmonių įsivaizduojami jų trūkumai kartais tampa dideliu privalumu madoje“, – šypsosi Kėdainiuose modelių besidairiusios vienos garsiausių Lietuvos manekenių, modelių agentūros „Image Group“ bendraturtės Meda Jonaitytė ir Julija Maslinskaja-Ulvydienė.

Luko Balandžio nuotr./Meda Jonaitytė (dešinėje) ir Julija Maslinskaja-Ulvydienė su vyru Nerijumi
Luko Balandžio nuotr./Meda Jonaitytė (dešinėje) ir Julija Maslinskaja-Ulvydienė su vyru Nerijumi

Ne tik matmenys

Nors be reikiamų kūno matmenų modelio darbe toli neisi, pašnekovės taip pat pabrėžė, kad vien fiziniai duomenys nėra viskas.

„Modeliui net ir tobuli duomenys negarantuoja sėkmės. Šios profesijos atstovas privalo pasižymėti tam tikromis būdo savybėmis. Modeliu negali dirbti per daug kuklūs, bijantys bendrauti ar užsisklendę savyje žmonės. Dirbant šį darbą visuomet teks būti tarp įvairiausių žmonių, todėl privalu nebijoti dėmesio.

Modelis – ne pakabas, jis – komandos dalis. Jei tai nesukalbamas, nemalonus žmogus, jis apsunkins darbą visai komandai. Todėl tokio būdo žmonėms čia pasiekti aukštumų sudėtinga, nes jų paprasčiausiai vengiama“, – pasakoja R.Macionytė.

Per stora

Su į atrankas atėjusiomis merginomis, kurių klubų apimtis didesnė nei 95 cm, buvo mandagiai atsisveikinta. Nejau agentūroms reikalingi tik tam tikrus matmenis atitinkantys žmonės? Juk reklaminėms nuotraukoms prisireikia įvairiausio plauko modelių – amžius, kūno sudėjimas ir kt. neturėtų būti kliūtis.

„Žinoma, rinkai reikia įvairių žmonių, tačiau mes esame modelių agentūra ir ieškome tik mados rinkai ir podiumui tinkamų žmonių. O norintys tapti foto ar komerciniais modeliais įvairiausioms reklamoms ir pan. turėtų kreiptis į agentūras, užsiimančias būtent tuo“, – pataria „Supermodels“ vadybininkė.

Kodėl nepilnametės?

Smalsu, kodėl modelio karjerą merginos paprastai turi pradėti dar nesulaukusios pilnametystės. Juk kaip ne kartą akcentavo įvairūs mados pasaulio atstovai, būti modeliu – tai darbas, ir pakankamai sunkus. Tad logiška, kad išsivysčiusiose šalyse, ne taip kaip yra trečiajame pasaulyje, vaikai turėtų mokytis, o ne dirbti.

„Niekas neverčia ir nesako, kad modelio karjerą privaloma pradėti nesulaukus pilnametystės. Tiesiog yra galimybė šioje profesijoje startuoti anksčiau, o pasinaudoti tuo ar ne – kiekvienos šeimos apsisprendimas.

Modelio karjera reikalauja tam tikro gyvenimo būdo, dėl to ji turi tam tikrą amžiaus limitą. Tai yra labiau jaunų, laisvų žmonių karjera. Visiškai natūralu, kad kažkada žmonės nori pradėti kurti šeimas, gyventi sėsliau, o tada tampa sunku derinti modelio keliones ir asmeninį gyvenimą. Tad kuo merginos anksčiau pradeda, tuo paprastai daugiau spėja per karjerą nuveikti ir pasiekti.

Mes, atradę perspektyvų modelį, visada labiau džiaugiamės, jei jam jau yra 16 metų, nei, tarkim, 13. Tokia mergina gali savarankiškiau keliauti, jai atsidaro ne tik Azijos, bet ir Europos rinkos. Be to, keičiantis įstatyminei bazei jaunas modelio amžius ne visada yra privalumas. Tarkim, jei anksčiau Europoje pradėti dirbti modeliu galėdavo nuo 14 metų, tai dabar įstatymai tą daryti leidžia tik nuo 16-kos. O Niujorkas, apskritai, modeliams atsiveria tik sulaukus 18-kos. Modelius iki 16 m. priima tik Azijos rinkos“, – mitus griauna Julija ir Meda.

Modelių agentūrų atstovės vienbalsiai tvirtino, kad jaunesnio amžiaus modeliai tikrai labai retai dirba visu pajėgumu ar dažnai keliauja.

„Modeliams akcentuojame, kad joms svarbiausias prioritetas ir be jokių išlygų turi būti mokslai. Visada derinamės prie jų. Jei mokykla išleidžia, jei yra atostogos, tik tada ieškome darbo. Bet kokiu atveju labai maža tikimybė, kad modelio karjera bus amžina, todėl privalu turėti išsilavinimą ir alternatyvą modelio karjerai.

Dabar nėra devintasis dešimtmetis, tokių ryškių, nesenstančių topmodelių kaip Naomi Cambel laikai bent jau kol kas praėjo. Tačiau šios situacijos privalumas tas, kad rinkoje dabar nuolat ieškoma naujų veidų, todėl daugiau merginų turi šansą sužibėti mados pasaulyje. Bet vėlgi, esant tokiai paklausai yra sunkiau nuspėti modelio karjerą, jei ankščiau topmodelio statusas garantuodavo ilgalaikes pajamas, dabar taip nėra – šiandien tu viršūnėje, rytoj galbūt niekas tavęs net neprisimins“, – pasakoja R. Macionytė.

„Plus size“

Abiejų Kėdainiuose apsilankiusių modelių agentūrų atstovės patvirtino, kad modelių pasaulis po truputį duris atveria ir taip vadinamiems „plus size“ modeliams (didesnio dydžio modeliai – aut. past.). Nors kol kas didelės tokių manekenių paklausos nėra, agentūros pamažu žvalgosi ir jų.

„Esame atviri ir „plus size“ modeliams, tačiau kol kas didelių perspektyvų joms pažadėti negalime. Savo gretose šiuo metu turime vos vieną didesnio dydžio modelį – dideliu darbo pasiūlymų kiekiu jai pasigirti negalime, tačiau rankų nenuleidžiame – bandome pralaužti ledus“, – kalba Meda.

„Plus size“ modeliu taip pat gali tapti ne kiekviena apvalesnių formų savininkė. Čia kaip ir standartiniams modeliams, svarbu matmenys.

„Plus size“ modeliui itin svarbu ūgis. Kad būtų išlaikytos tinkamos proporcijos, modelis turėtų būti ne mažesnis nei 176 cm. Tai vienareikšmiškai moterų rinka, o ne paauglių. „Plus size“ klubai ne mažesni nei 105–115 cm. Be galo svarbu išraiškingas liemuo, kuris pageidaujama neviršytų 75–78 cm. Ir suprantama, kad kūnas turi būti stangrus, estetiškai atrodantis, čia tikrai netiks bet kokia tiesiog apkūnesnė moteris“, – pabrėžia M.Jonaitytė.

Sprendžia agentūros

Kuri mergina tinka modelio karjerai, o kuri ne, sprendžia ne mados kūrėjai, o modelių agentūros. Su per atrankas užsiregistravusiomis kėdainietėmis, jei jos pasirodys perspektyvios visai agentūros komandai, jų atstovai žadėjo susisiekti per savaitę.

„Supermodels“ vadybininkė džiaugėsi, kad šį kartą Kėdainiuose pavyko atrasti porą turinčių nemenkas galimybes modelio karjeroje merginų.

Tuo tarpu agentūrai „Image Group“ nuskilo kiek mažiau – Meda ir Julija atviravo, kad šį kartą jų apsilankymas Kėdainių mieste buvo bevaisis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius