Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Neįprasčiausi batai – nuo hibridinių nesusipratimų iki akinančių šedevrų

Mados kūrėjai kiekvieną sezoną siekia nustebinti klientus ir gerbėjus kuo geresnėmis kolekcijomis, išmaningu tendencijų išpildymu ir, be abejo, novatoriškais sprendimais. Būtent tokiais dažnai tampa ne tik apdarų, bet ir avalynės dizainai. Nors didieji mados namai visų pirma save pozicionuoja kaip drabužių kūrėjus, tačiau dauguma jų modeliuoja bei ant podiumo demonstruoja ir avalynės šedevrus.
Keisčiausi batų modeliai
Keisčiausi batų modeliai / Vida Press nuotr.

Be mūsų akiai įprastų batų retkarčiais tenka išvysti ir itin netikėtus sprendimus, priverčiančius aiktelėti, išsigąsti ar žavėtis. Kai kurie batai socialiniuose tinkluose lieka išjuokti, o kiti susilaukia liaupsių bei tampa sezono ar metų pažiba.

Kviečiame žvilgtelėti į kelis ypač drąsius ir išskirtinius avalynės pavyzdžius ir pasirinkti, kurioje pusėje – susižavėjusių ar peikiančių – esate jūs.

Balenciaga Crocs aukštakulniai

Tai, paprastai tariant, yra aukštakulniai kroksai. Lietuviams tikrai puikiai pažįstama, dažnai su sodu, daržu ar namų kiemu asocijuojama avalynė, pasirodo, gali atsidurti ir vienų įtakingiausių mados namų rampų šviesoje.

„Balenciaga“ siūlo kelių spalvų batus, tačiau pats avalynės dizainas yra nepakitęs nuo originalaus „Crocs“ koncepto. Bateliuose palikti iškirpimai-ertmės, pati forma kiek primena klumpę, o nugarinėje pėdos dalyje įmontuotas dirželis.

Tai tikrai nėra pati stilingiausia avalynė, o padėties netaiso cilindro formos kulniukas. Kulnas keistai suprojektuotas pado viduryje, o tai iškreipia įprastų aukštakulnių siluetą bei nesuteikia patogumo.

Galima pagirti „Balenciaga“ už inovatyvumą ir drąsą, nes tiek kalbų, tiek dėmesio ši avalynė iš 2022 m. pavasario ir vasaros kolekcijos dabar susilaukia išties nemažai.

Visgi išlieka atviras klausimas, ar tokios avalynės sukūrimas pasiteisins, kadangi batai, deja, atrodo labiau juokingai negu kerinčiai.

Balenciaga X Vibram kolaboracija

Prieš pereinant prie kitų mados namų, verta apžvelgti dar vieną „Balenciagos“ pavyzdį.

Šie mados namai visada spinduliavo novatoriškomis bei moderniomis idėjomis, todėl nederėtų stebėtis, kad nemažai dėmesio sulaukė ir dar vieni jų batai iš „Toe“ kolekcijos. Balenciaga X Vibram kolaboracija daugelį nustebino, kadangi 2020 m. pristatyti batai šiek tiek priminė naro plaukmenis.

Pagrindiniu akcentu batuose tapo jų priekis, kuris buvo pirštuotas. Tai itin neįprastas ir netikėtas sprendimas. Pats batas užsimaunamas ant kojos kaip kojinė (tai jau pamėgtas „Balenciaga“ konceptas), o padas – guminis.

Batai atrodo kaip gana praktiškas sprendimas, tačiau daugiau klausimų kyla dėl estetikos. Stilingai atrodo tai, jog batas yra tarsi įkvėptas kojinės dizaino, o gumos detalės taip pat negadina vaizdo. Vis dėlto pirštines primenanti avalynė atrodo gana neįprastai ir originaliai nebūtinai iš gerosios pusės.

„Dolce & Gabbana“ Cage Heels

Šie batai irgi turi teisę būti įrašyti į išskirtiniausios avalynės gretas. Tiesa, žinant prekių ženklo koncepciją, specifiką ir jų kuriamas kolekcijas, toks kūrinys pernelyg nestebina. „Dolce & Gabbana“ nevengia savo kolekcijose naudoti gėlių motyvų, o šiuose batuose jų apstu.

Kita įdomi detalė – narvą imituojanti pakulnė, kurioje tūno gėlių žiedai. Verta pripažinti, kad vaizdas, avint basutes, yra tikrai žavus, o tai, jog bato vidpadis dengtas aksomu, prisideda prie sėkmingai formuojamo prabangaus įvaizdžio.

Šios basutės, pristatytos 2013 metais, atrodo ne tik originaliai bei išskirtinai, bet ir elegantiškai, rafinuotai, prašmatniai. „Dolce & Gabbana“ pasirašiusi šiai avantiūrai tikrai neprašovė.

Sneakers High Heels

Tai – junginys iš sportbačių bei aukštakulnių, batai suvarstomi raišteliais, kartkartėmis turi sportinei avalynei būdingą guminę detalę priekyje, tačiau tuo pačiu išsiskiria aukšta pakulne.

Apskritai, klausant garsenybių ir mados kritikų atsiliepimų, tai viena iš labiausiai kritikuojamų avalynių bei tendencijų. Šie hibridai peikiami už bjaurų dizainą, nepatogumą, perdėm keistą išvaizdą. Asmeniškai nebūčiau toks skeptiškas šių batų atžvilgiu, nors ir nesunku nuspėti, kodėl jie tokie nemėgstami.

Visgi mišrias avalynės rūšis apjungiantis dizainas patraukia akį ir skatina apie šiuos batus kalbėti. Tiesa, tai nėra estetikos ar aukštosios mados viršūnė, tačiau prie tinkamo stilizavimo arba įdomaus derinio šie batai tikrai galėtų atrodyti puikiai ir žaismingai.

„Geobasket“

Kadangi dizaineris Rickas Owensas jau seniai žinomas kaip podiumų novatorius, o kiekviena jo kolekcija tarytum dar vienas skrydis į mados ateitį, tad nenuostabu, kad jo pavardė šmėžuoja tarp įmantriausios avalynės pavyzdžių.

Šis „Geobasket“ batų modelis, žinomas nuo 2010 metų, yra kiek mažiau ekstravagantiškas negu anksčiau aptarti, tačiau vis tiek išsiskiria inovatyvumu, konceptualumu, idėjiškumu.

Sportinio stiliaus inspiruota avalynė pasižymi dantytu padu, raištelių ilgumu, o bene labiausiai į akis krenta hiperbolizuotai didelis bato liežuvėlis.

Avalynė atrodo išties originaliai ir išskirtinai. Ji – minimalistinė, tačiau gerąja prasme, nenuobodi, turinti akį patraukiančius akcentus. Rickas Owensas yra naujovių derinimo su minimalizmu meistras ir „Geobasket“ tai pagrindžia.

Pain heels

Dar vienas kūrėjas, kuris, kaip ir anksčiau paminėtas Rickas Owensas, buvo naujų, netikėtų idėjų generatorius – Alexanderis McQueenas. Genijus, padovanojęs ne vieną autentišką mados kūrinį, kas sezoną stebindavo kerinčiais, stulbinančiais, o kartais gąsdinančiais sprendimais. Balansuojantys ant žavesio ir išgąsčio ribos buvo ir McQueeno batai-žudikai, dar lietuviškai vadinami skausmo aukštakulniais.

Tai visiškai kita avalynės kategorija, taikanti ne į patogumo ar kasdienio dėvėjimo rėmus, o į aukštosios mados kanonus. Tiesa, pataikanti į juos puikiai.

Stebint šiuos batus avinčio modelio žengimą podiumu, užplūsta įvairūs jausmai – vienu metu baiminiesi, grožiesi ir nustembi. 2010 metais debiutavusi avalynė 30 cm pakulne yra išskirtinė – nuo vidpadžio kreivės lenktumo iki išgaubtumo priekyje ir aukštos platformos. Be galo įdomu būtų žvilgtelėti į vidpadį ir išvysti, kaip šie išskirtiniai aukštakulniai yra sukonstruoti. Šie batai – tai muziejaus vitrinų vertas šedevras, ilgam įrėžęs savo pėdsaką aukštosios mados avalynės istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius