Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite būti modeliu? J.Kiguolė vardija, ką privalu žinoti

Milanas, Paryžius, Niujorkas, tviskantys aukštosios mados podiumai, kelionės ir bendradarbiavimas su pasaulinio lygio mados namais – tai stereotipinis modelio darbo įvaizdis. Visgi, merginos, kurios svajoja apie modelio darbą, turėtų žinoti, kad šioje grožio ir mados industrijoje glūdi ne vienas pavojus, kuris gali apkartinti jų karjerą.
„Emporio Armani“ 2018 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis
„Emporio Armani“ 2018 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai, ką turėtų žinoti kiekviena jauna mergina ir kaip išvengti nemalonumų, kad modelio karjera nepasibaigtų vos prasidėjus, pasakoja modelių agentūros „Super Models“ vadovė Jurgita Kiguolė.

Modelio sutartis

Kiekviena mergina arba jos tėvai, jei būsimasis modelis dar yra nepilnametis, su pasirinkta modelių agentūra pasirašo atstovavimo sutartį, kurioje numatomi abiejų pusių įsipareigojimai ir atsakomybės. Modelių atstovavimo sutartis yra privaloma.

Motininės agentūros atstovavimo sutartis turėtų būti aiški ir puikiai suprantama, ją būtina ne tik atidžiai perskaityti, bet ir rekomenduojama pasikonsultuoti su advokatu, kad ateityje nelauktų nemaloni staigmena. Anot J.Kiguolės, jai darbo praktikoje teko matyti kai kurių modelių agentūrų sutartis, kuriose jaunas nepilnametis modelis įsipareigoja dešimtmetį dirbti su viena agentūra be galimybės atsisakyti darbo pasiūlymų ir per tą laiką pereiti į kitą agentūrą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Kiguolė su sūnumi
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Kiguolė su sūnumi

Tokią sutartį nutraukus, gresia baudos. Tuo tarpu, modelių agentūra prieš modelį neturi jokios atsakomybės ir įsipareigojimų. Pasak modelių agentūros vadovės, tokiu atveju svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad jei sutartį pasirašė modelio tėvai, pagal Lietuvos Respublikos įstatymus ji galios tik tol, kol merginai sukanka 18-ka metų, ir nesvarbu, kokiam laikotarpiui sutartis buvo pasirašyta.

Kitas svarbus sutarties aspektas – visos garbingos ir pasaulyje pripažintos motininės agentūros nuo modelio uždarbio ima 10 proc. dydžio komisinius (išskyrus tiesioginio apmokėjimo darbus arba fiksuotus, nuo modelio uždarbio neatskaitomos sumos susitarimus su agentūromis), tačiau dažnai pasitaiko atvejų, kai šia tvarka yra piktnaudžiaujama.

„Jaunos merginos kartais nesuvokia ir nežino, kad jas išnaudoja. Deja, teko girdėti, kad ir Lietuvoje yra ne viena modelių agentūra, kuri iš merginų, dirbančių užsienyje, ima 20 ar net 50 proc. komisinių. Tai visiškai nepriimtina, nesąžininga ir prasilenkia su elementariu žmogiškumu, nes modelio darbas tikrai nėra lengvas ir neatsakingas“, – teigia J.Kiguolė.

Anot modelių agentūros vadovės, užsienio agentūra, kurioje dirbo modelis, 10 proc. dydžio komisinius perveda motininei agentūrai, o pačios merginos uždirbtus pinigus užsienio agentūra perveda tiesiogiai jai. Deja, praktikoje dažnai pasitaiko atvejų, kai motininės agentūros nusprendžia dar papildomai pasiimti 10 proc. komisinių nuo paties modelio gautų pinigų, o tai reiškia, kad motininė agentūra iš viso sau atsiriekia 20 proc.

Todėl merginos, prieš pasirašydamos sutartį su motinine agentūra, turėtų įdėmiai ir atsakingai pasigilinti, ką jos ar jų tėvai pasirašo. Visi atlygio ir komisinių klausimai turi būti aiškiai išdėstyti modelio darbo sutartyje. Jei ši informacija nėra pateikta, reikėtų gerai pagalvoti, ar apskritai verta prasidėti su tokia agentūra.

Kas iš tiesų yra modelio darbas?

Merginos, kurios idealizuoja modelio darbą, matydamos gražuoles ant žurnalų viršelių, visų pirma, turėtų žinoti apie šios rinkos užkulisius: kiek laiko bei pastangų reikėjo tam darbui atlikti ir norimam rezultatui išgauti. Dažniausiai geram rezultatui pasiekti su pasiruošimu gali tekti dirbti ne porą, o galbūt kelias ar net keliolika valandų. Tiek laiko pozuoti, persirengti dešimtis ar net daugiau skirtingų drabužių derinių yra fiziškai sunkus, ištvermės reikalaujantis darbas. O jeigu taip dirbti reikia 5 dienas per savaitę?

Niekas „ant lėkštutės“ nepadeda pripažinimo, žinomumo ir finansinės gerovės, viską tenka užsidirbti nuosekliu bei pastangų reikalaujančiu darbu.

Tiesa, gauti pasiūlymą fotografuotis žurnalo viršeliui ar žingsniuoti aukštosios mados podiumu nėra lengva, be to, pradžiai reikia labai daug visko nuveikti, kad pavyktų gauti tokius užsakymus. Norint kažką pasiekti, reikalingas nemažas įdirbis, patirtis, kryptingumas, profesionalumas, o tai išmokstama. Kartais tam, kad nepraleistum galbūt daugiau nepasikartosiančios progos, merginoms gali tekti priimti nelengvus gyvenimiškus sprendimus. Pavyzdžiui, rinktis dalyvauti savo vieninteliame mokyklos šimtadienyje ar žingsniuoti „Armani“ mados namų podiumu Milano madų savaitėse.

Dar vienas rimtas išbandymas – didžiulė konkurencija. Į atranką dėl darbo, taip vadinamą kastingą, susirenka keli šimtai merginų, o atrenkamos vos kelios. Ir tokiose atrankose modeliui gali tekti dalyvauti šimtus kartų, kad apskritai gautų darbą. Tad ši sritis nėra lengva nei fiziškai, nei morališkai. Niekas „ant lėkštutės“ nepadeda pripažinimo, žinomumo ir finansinės gerovės, viską tenka užsidirbti nuosekliu bei pastangų reikalaujančiu darbu.

Taip pat, prieš pradedant modelio karjerą, svarbu žinoti, kad modelio darbas – tai fotografavimasis, filmavimasis reklamoms, katalogams, reklaminei spaudai, žurnalų fotosesijos, madų šou, drabužių pristatymai – visa tai, ką modelių agentūra yra joms numačiusi ir patikrinusi. Nepasitarus su agentūra jokiu būdu nereikėtų susivilioti jokiais iš pažiūros „lengvų pinigų“ pasiūlymais iš šalies, nes tai nėra saugu. Dangstantis modelio darbu, šiais laikais vyksta daug manipuliacijų.

Dabar gausu žmonių, kurie socialiniuose tinkluose kalbina merginas ir siūlo pakankamai dideles pinigų sumas tam, kad jos vyktų į kažkokią konkrečią šalį, dalyvautų vakarėliuose ir „tiesiog linksmai praleistų laiką“. Dažnai tai įvardijama kaip IMAGE darbai, kurie nėra apibrėžti jokiomis sutartimis. Svarbu suprasti, kad tai neprofesionalu, nesaugu ir nėra niekaip susiję su tikru modelio darbu.

Turbūt ne vienai teko matyti Instagram arba Facebook socialiniame tinkle merginų, kurios teigia, kad dirba modeliais, nuotraukas iš nuolatinių egzotinių kelionių ir prabangių viešbučių su afišuojama prašmatnių daiktų gausa. Nereiktų apsigauti, greičiausiai šios merginos net nedirba modeliais.

Anot modelių agentūros vadovės, savo reputaciją ir modelius vertinančios agentūros niekada nesiūlys abejotinos reputacijos darbų, kurie modeliui yra nepriimtini ar galėtų pakenkti jo karjerai. Motininė agentūra kartu su užsienio šalyje esančia agentūra, į kurią išleidžiamas modelis, įsipareigoja prisiimti atsakomybę dėl klientų ir darbų patikimumo bei profesionalumo. Taip pat agentūra visada stengsis derintis prie modelio poreikių, pavyzdžiui, studijų tvarkaraščio, keliavimo galimybių, sveikatos būklės ir panašiai.

Nepasitarus su agentūra jokiu būdu nereikėtų susivilioti jokiais iš pažiūros „lengvų pinigų“ pasiūlymais iš šalies, nes tai nėra saugu.

Modeliai aiškiai turi žinoti, kad jie visada turi teisę atsisakyti įtartinų ar nepriimtinų darbų, taip pat, kaip turi teisę į elementarius laisvadienius, papildomą užmokestį už viršvalandžius ir pan.

Kokie pavojai slypi modelio darbe?

Merginos, kurios pradėjusios modelio darbą, dažnai būna dar nepilnametės, ir jų mamos labai dažnai idealizuoja modelio darbą, tačiau būna tokių situacijų, kad mergina vietoj išsvajotos modelio karjeros patampa „vakarėlių mergaite“. Modeliai, pajutę laisvę ir tam tikra prasme nepriklausomybę nuo tėvų, ne visada geba tinkamai įvertinti, kaip jų elgesys atsilieps tolimesnei karjerai.

„Žinoma, klaidų darome visi ir iš jų mokomės, tačiau mes savo modelius stengiamės nuo to apsaugoti, visada informuojame, kaip nedera modeliui elgtis bei perspėjame nesusigundyti abejotinais pasiūlymais. Modelio darbas – tai ne vakarėliai ir linksmybės, o psichologiškai ir fiziškai sunki veikla, kuri įvertinama ne tik pinigais, bet ir puikiomis karjeros galimybėmis. Tik merginos ir jų pasirinkimai lemia, ar jos ateityje galės vadintis supermodeliais, ar „užsiklijuos“ vakarėlio mergaitės etiketę“, – pasakoja J.Kiguolė.

„Scanpix“/„Mavrixonline.com“ nuotr./Janice Dickinson
„Scanpix“/„Mavrixonline.com“ nuotr./Janice Dickinson

Būtent dėl vakarėliuose besilankančių modelių visuomenėje formuojasi neigiamas modelio darbo įvaizdis, o tokio įvaizdžio modeliui dažniausiai užsiveria visos durys mados pasaulyje. Tiesiog nei vienas užsakovas nenori, kad jų produktą reprezentuotų abejotinos reputacijos mergina. Šią situaciją puikiai iliustruoja garsiojo modelio Janice Dickinson pavyzdys, kai ši prarado kontraktą su „Chanel“ kompanija dėl piktnaudžiavimo svaigalais ir netinkamo elgesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius