-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Palaikytė vertina festivaliautojų stilių ir siūlo alternatyvas

Besibaigiantis vasaros festivalių maratonas leidžia grožėtis jau kone paskutinėmis publikuojamomis festivalių dalyvių nuotraukomis. Būtent jie yra svarbiausias akcentas, rašoma pranešime spaudai.
Festivalio stilius
Festivalio stilius / Organizatorių archyvo nuotr.

Ir Lietuva čia neišskirtinė – visame pasaulyje publikuojamuose straipsniuose apie įvairius muzikos ir meno festivalius kur kas daugiau informacijos randama apie lankytojų stilių, o ne festivalio turinį. Anot šių metų festivalių lankytojų stilių atidžiai stebėjusios mados tendencijų prognozuotojos Marijos Palaikytės, šiemet buvo matyti tikrai kūrybiškų įvaizdžių ir puikiai festivaliams tinkančių ironiškų stiliaus sprendimų. Tačiau Lietuvoje tikrosios laisvės žaisti festivaliams būdingus mados žaidimus dar trūksta.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marija Palaikytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marija Palaikytė

„Ne vienus metus stebiu stambiausių pasaulio festivalių įtaką naujausioms tendencijoms. Festivaliai ne tik prisijaukina tendencijas, bet ir jas kuria! Visada sakiau, kad mada gimsta ne ant podiumo, o gatvėje – masiniai kūrybiškus, drąsius, jaunus žmones suburiantys renginiai tampa puikiausia terpe idėjoms užgimti ir plisti.

Mada gimsta iš klaidos – tai yra naujos idėjos, kurios, pirmiausia, atrodo paprasčiausias nukrypimas nuo įprastų sprendimų. Tad daugiau drąsos klysti, eksperimentuoti – tai yra kurti madą“, – sako mados studijos „Trend Wave“ įkūrėja.

Visada sakiau, kad mada gimsta ne ant podiumo, o gatvėje.

Jos teigimu, mados industrija net sukūrė naują atskirą stilių – festivalių madą. Tai tarsi masinis laisvalaikio mados stiliaus triumfas. Festivaliai suteikia absoliučios laisvės saviraiškai galimybes, išlaisvina galimybę eksperimentuoti kasdienybėje neįmanomais deriniais, žaisti apnuoginto kūno detalėmis ir derinti visa tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo tiesiog neįmanoma.

Vis dėlto, palyginti su tarptautiniais festivaliais, jos manymu, mūsų renginių lankytojai yra dar pabrėžtinai santūrūs ir neretai panašesni į patogiai nusiteikusius iškylautojus, o ne į festivalio dalyvius.

Patogumas, išskirtinumas ir mada festivalyje – suderinama?

„Tikrasis patogumas ir mada yra gan sunkiai suderinamos sąvokos. Žinoma, festivalio apranga turi būti patogi, bet tik tiek, kad netrukdytų judėti ir nebūtų lepi. Festivaliai yra kūrybiškų, laisvų asmenybių susibūrimo vieta, tad nuobodžiai, kukliai ir patogiai aprangai čia neturėtų būti vietos.

Paprastai ir patogiai iškylaukime gamtoje, o festivaliai yra muzikos, meno ir mados šventės, kurios kiekvieną lankytoją turėtų paversti lygiaverte renginio dalimi“, – tvirtina Marija ir dalijasi keliais svarbiausiais festivalių akcentais.

Lietus ir purvas – festivalio priešai ar draugai? Visi kalba apie blogus orus, tačiau aš manau, kad purvas yra tiesiog neatsiejama festivalių dalis ir taip tik dar įdomiau. Nieko nenustebinsiu seniai patikrinta išmintimi: nėra blogo oro – yra tik bloga apranga. Taigi, jei jau esate gamtoje – priimkite jos žaidimo taisykles. Turite galėti drąsiai atsisėsti ant žemės nebijodami sutepti savo aprangos.

Guminiai batai

Tačiau reikėtų nepamiršti, kad tas patogumas neturi būti tik nuobodžiai patogus. Bene svarbiausia turėtų būti avalynė – aš be botų festivalių nė neįsivaizduoju, o kai jų pasirinkimas toks didelis, nesunku juos padaryti ryškiausiu aprangos akcentu. Mada pastaruoju metu labai mėgsta įvairiausius aulinukus net ir karščiausių orų sezonais.

Lietpaltis

Pavyzdžiui, universalūs botai ar aulinukai, derinti su vasariška, hipiška, neįpareigojančia apranga, yra puikiausias festivalio pasirinkimas. Būtinai reikia turėti prie aprangos priderintą lietpaltį – gal net keletą jų. Galima drąsiai rinktis ir beveik investicijų nereikalaujančius vadinamuosius „vienkartinius“ lietpalčius, gamta – ne vieta prabangai.

Apranga ir aksesuarai

Kaip išsiskirti žmonių būryje? Perregimas lietpaltis visada gali puikiai atskleisti po juo besislepiančius ryškius drabužių raštus – šią vasarą madingiausi yra dryžiai, taškučiai ir 70-ųjų gėlės bei geometrija. Norint išsiskirti, nepriklausomai nuo to, kokio muzikos stiliaus festivalyje dalyvaujate, svarbiausia ieškoti originalių aksesuarų, nebijoti ironiškų derinių, ryškių sodrių spalvų ir raštų. Keletą metų iš eilės festivaliai buvo neįsivaizduojami be kutais dekoruotų drabužių ir gėlių lankelių plaukuose.

Plaukai

Nors kutai jau kiek pabodę, merginoms siūlau drąsiai eksperimentuoti su šukuosenomis, kasyčių pynimu, plauku puošimu gėlėmis ar smulkių gėlių vainikais. Hipiška stilistika visada garantuoja geriausią rezultatą festivalių aplinkoje.

Galvos apdangalai ir akiniai

Taip pat šiemet itin madingi įvairiausi galvos apdangalai – nuo skrybėlių iki beisbolo kepuraičių ar mažų galvos akcentų. Išraiškingi akiniai nuo saulės – 2017-ųjų vasaros topas ir bene pagrindinis įvaizdžio akcentas.

A post shared by Lizzie Peirce (@lizziepeirce) on

Maudymosi kostiumėlis

Kokia apranga festivalyje garantuotai patrauks dėmesį? Dar aktualu šių metų Karklėje vyksiančio festivalio dalyviams – galima pademonstruoti ypač madingą maudymosi kostiumėlį.

Šiemet jie ypač išraiškingi ir traukiantys akį – aukštintu liemeniu, asimetriški, puošti kaspinais ir raukiniais, retro taškučiais ar itin populiariais dryžiais. Maudymosi kostiumėlis per festivalį gali būti ir stipri įvaizdžio dalis, derinant su įvairiomis nertomis ar perregimomis tunikomis, šortukais, džinsais ir t. t.

Rankinė

Tiesa, atkreipkite dėmesį ir į rankinę – festivaliuose norisi laisvų rankų, tad šiemet į madą su trenksmu grįžusios prie diržo tvirtinamos mini rankinės yra puikus pasirinkimas.

Marija teigia, kad jai nepaprastai smagu, jog būtent meno ir muzikos renginiai tampa vieta ir pabrėžtinai ironiškiems stiliaus sprendimams – karnavališkiems akcentams:

„Kur kitur galite drąsiai pasipuošti animacinio herojaus ar kokio nors šmaikštaus gyvūno kūną vaizduojančiu kostiumu? Jauskitės tikrais festivalio dalyviais, o ne tik atsainiais žiūrovais – nesibaiminkite purvo ir leiskitės į laisvamaniškus mados žaidimus gamtoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius