Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprasta gudrybė padės nesušalti net bjauriausiu oru

Kiekvieną rudenį, ieškodami šiltesnių drabužių, raukome nosį – vėl jausimės nerangūs kaip ruoniai, nes reikės rengtis storai, kad nesušaltume. Tačiau ekspertų teigimu – tai tikrų tikriausias mitas ir klaidingas įsitikinimas. „Pasirinkę drabužius iš tinkamų ir kokybiškų medžiagų, galime jaustis lengvai ir komfortiškai“, – tikina žiemos kolekciją pristačiusio „Audimo“ atstovė Raimonda Vizbarienė.
„Audimo“ kolekcija
„Audimo“ kolekcija / Tautvydo Stuko nuotr.

Kodėl reikia pradėti nuo apatinio sluoksnio

Pamirškite „meškišką“ aprangą – storus gremėzdiškus paltus, po kuriais styro tokie pat stori megztiniai. Naujos technologijos leidžia inovatyviai panaudoti natūralias medžiagas, kurios saugo kūną nuo pat apatinio sluoksnio.

Merinosų vilnos produktų asortimentą pristačiusio „Audimo“ kolekcijų vystymo skyriaus vadovės Raimondos Vizbarienės teigimu, vilna žmonėms vis dar asocijuojasi su žiema, šiltomis šiltomis vilnonėmis kojinėmis, kepurėmis bei megztiniais. „Tai natūralu, nes atėjo iš senųjų laikų ir tradicijų, turime šių gaminių ir dabar. Tačiau merinosų vilnos panaudojimas apatinių drabužių gamyboje padarė tikrą perversmą“, – sako pašnekovė.

Ar žinojote, kad mūsų organizmas, norėdamas išlaikyti normalią kūno temperatūrą, išeikvoja net 70 proc. energijos, gaunamos su maistu? Todėl apie šilumos išsaugojimą reiktų pradėti galvoti jau renkantis drabužius, kuriuos vilkime arčiausiai kūno. Labai svarbu, kad apatinio sluoksnio drabužiai gebėtų išgarinti natūralią kūno drėgmę, kurią išskiria oda. Būtent šiomis savybėmis – šilumos išsaugojimu bei kūno mikroklimato užtikrinimu pasižymi merinosų vilna.

VIDEO: Merinosų vilna: kuo išskirtinės šio pluošto savybės?

Merinosų avių vilna sugeria 30 proc. daugiau drėgmės, nei bet kokia kita medžiaga. Viršutinis merinosų vilnos sluoksnis sugeria tiek aplinkos, tiek mūsų kūno išskiriamą natūralią drėgmę. Tačiau priešingai nei kitoje drėgnoje medžiagoje, sudrėkusioje vilnoje vykstančios cheminės reakcijos išskiria šilumą, todėl net ir drėgnas gaminys šildo.

Anot R.Vizbarienės, merinosų vilna yra unikali – ji susideda iš tokių pat baltyminių medžiagų kaip ir žmogaus oda – proteinų ir kerotinų, todėl iš šios vilnos pagaminti pirmojo sluoksnio drabužiai dar vadinami antrąja oda. Geroji naujiena – ji švelni, kadangi yra net 7 kartus plonesnė už kitų šiurkščiavilnių veislių avių vilną.

Dar vienas pliusas – gaminius iš merinosų vilnos lengva prižiūrėti, galima skalbti netgi skalbimo mašinoje, tačiau ne aukštesnėje nei 40 laipsnių vandens temperatūroje.

Merinosų vilna – ne tik apatiniam sluoksniui

Merinosų vilną „Audimas“ naudoja ne tik pirmojo sluoksnio drabužių gamyboje, bet ir žiemos sportui skirtuose gaminiuose bei laisvalaikio kolekcijoje. Tai marškinėliai trumpomis ir ilgomis rankovėmis, prigludusios kelnės, tamprės, suknelės, džemperiai ir nedidelė aprangos aksesuarų kolekcija (galvos apdangalai, pirštinės, kojinės).

Tautvydo Stuko nuotr./„Audimo“ kolekcija
Tautvydo Stuko nuotr./„Audimo“ kolekcija

Anot R.Vizbarienės, šiuolaikinėje madoje merinosų vilna derinama su kitais pluoštais, kurie sustiprina kokią nors funkciją. Pavyzdžiui, storą ir standžią megztą medžiagą papildžius elastanu, gaminys dėvint nepraranda savo formos. Kolekcijos kinta, taikosi prie aktyvaus gyvenimo būdo, tad sluoksniai plonėja.

„Turime ir mišraus pluošto – vilnos ir poliesterio dvigubo sluoksnio šiltesnius džemperius, pašiltintas tampres. Šie gaminiai pasižymi tuo, kad viduje esantis poliesteris kaip funkcinė medžiaga perkelia susikaupusią drėgmę į merinosų vilnos sluoksnį, kuris yra išorėje. O vilna tą drėgmę išgarina ir šildo“, – apie naujoves pasakojo „Audimo“ kolekcijų vystymo skyriaus vadovė.

Nori nesušalti – renkis sluoksniais

Turbūt dažnas yra savo kailiu patyręs – kai labai šalta, vienas šiltas megztinis po striuke daug šilumos nesuteiks. Kur kas geriau jausimės, po juo pasivilkę kūnui malonius marškinėlius. Juk prisiminkime – dar mūsų močiutės paspaudus šaltukui mus rengdavo sluoksniais.

Tautvydo Stuko nuotr./„Audimo“ kolekcija
Tautvydo Stuko nuotr./„Audimo“ kolekcija

Stiliaus ekspertės Deimantės Bulbenkaitės nuomone, šaltuoju sezonu svarbu trys esminiai stilingų derinių kriterijai – tinkamai parinktos ir kokybiškos medžiagos, sumanus rūbų sluoksniavimas ir madingos spalvos. Nuo pasirinktų medžiagų priklauso tai, ar bus patogu ir kaip jausis bei kvėpuos oda, nuo sluoksnių – ar bus šilta ir kiek galimybių suteiks drabužių derinys, o spalvų pasirinkimai padės stilių paversti organišku, elegantišku.

Šiais laikais, kai technologijų dėka tekstilė yra ypač kokybiška, plona ir lengva, sluoksniuoti drabužius yra daug paprasčiau, nebijant atrodyti „išsipūtus“. Tačiau ir didesnių dydžių mados gerbėjai paskutiniu metu nesibaido, nes kūrybiškai vienas po kitu esantys sluoksniai atrodo kur kas stilingiau nei idealiai suskaičiuotos proporcijos.

Tautvydo Stuko nuotr./„Audimo“ kolekcija
Tautvydo Stuko nuotr./„Audimo“ kolekcija

„Šiuolaikinė mada yra ypač palanki sluoksniavimui, vis labiau populiaresni laisvi, vadinami „over size“ drabužių siluetai. Paspaudus žiemos šaltukui plonesnę pūkinę liemenę galima derinti su pūkiniu paltu ir tai nesuteiks diskomforto“,- sako R.Vizbarienė.

Daugiasluoksniškumas yra pridėtinė vertė ir keliaujant, kai reikia pasirinkti komplektą drabužių, kuriuos būtų galima derinti tarpusavyje, reikalui esant nusirengti arba apsirengti. „Plonesnę pūkinę liemenę galima derinti su pūkiniu paltu ir tai nesuteiks nei sunkumo, nei diskomforto, kadangi „Audimo“ gaminiuose naudojami aukščiausios kokybės pūkai yra lengvi ir labai gražiai priglunda prie kūno“, – sako R.Vizbarienė.

Plonos, patogios ir šilumą sulaikančios medžiagos ypač aktualios sportuojantiems lauke. „Savo aprangą pradėkite sluoksniuoti nuo funkcinės sportinės liemenėlės, derinkite su plona apšildančia merinosų vilnos palaidine bei lengva nuo vėjo ir lietaus apsaugančia striuke. Nepamirškite ir tamprių, kepurės bei patogių pirštinių – tuomet bėgioti net atvėsus bus tikras malonumas”, – norintiems šaltuoju metų laiku sportuoti komfortiškai pataria mados tinklaraštininkė D. Bulbenkaitė.

Na, o jeigu šaltukas paspaus stipriau, stiliaus ekspertė ragina prisiminti taisyklę „nuo ploniausio iki storiausio“ – pradėkite nuo lengvų plonų marškinėlių, tęskite su švarku ar megztiniu, ant jo galite apsirengti liemenę, o ant viršaus – jau lauko drabužį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius