Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiruošimas vėstantiems orams: megztinių tipai ir derinimo ypatumai

Vėstantys orai kiekvienais metais priverčia permąstyti garderobo sudėtį ir, mėnesiams vis labiau slenkant vėlyvojo rudens bei žiemos link, įtraukti kuo daugiau šiltų drabužių. Ne išimtis ir šie metai, kai krentantis termometro stulpelis skatina galvoti ne tik apie stiliaus bei šilumos, bet ir praktiškumo niuansus.
Megztiniai
Megztiniai / Vida Press nuotr.

Viena iš drabužių grupių, ypač tinkančių šiems sezonams, yra megztiniai. Tai patogus ir lankstus rūbas, kuris pasiduoda įvairiems dėvėjimo būdams, gali būti dailintas dekoratyviais mezginiais, taip pat yra šiltas bei jaukus.

Megztiniai iš esmės yra skiriami į keturis plačius segmentus: kardiganai, megztiniai aukšta apykakle, nertiniai ir tunikos. Visi kiti stiliai ir konceptai gali sutilpti į šias pagrindines grupes.

Kardiganas

Megztinis atsirado, kai vienas britų generolas nebenorėjo rengtis drabužio per galvą ir pridėjo sagas, o šiandien tai vienas populiariausių šio apdaro tipų.

Megztinis yra ilgomis rankovėmis, su sagomis priekyje, jį galite dėvėti ant marškinėlių, marškinių, prigludusios palaidinės.

Dalis kardiganų visiškai atsisako sagų. Jie laisvesni, ilgesni ir atrodo labiau atpalaiduojančiai, neįpareigojančiai. Susisegti jų nebūtina, tačiau iš esmės dėvėjimas nekinta – geriausiai kardiganai dera prie įvairaus tipo palaidinių ir marškinėlių.

Dar viena kardiganų rūšis - vietoje sagų naudojamos sujuosimo priemonės, pavyzdžiui, diržas. Taip pat kai kurie turi apykakles, šiek tiek primenančias švarko. Apykaklė prideda papildomą sluoksnį, kuris suteikia jaukumo, šilumos pojūtį aplink kaklo sritį.

Nertiniai arba megztiniai, apsivelkami per galvą

Tai yra didžiulė kategorija. Tiesą sakant, bet koks megztinis, kuris neturi sagų, gali būti laikomas nertiniu, tačiau tunikas, liemenes ir megztinius aukšta apykakle visgi derėtų atskirti į kitas grupes atsižvelgiant į unikalias jų savybes.

Trumpai tariant, šio megztinio skiriamoji savybė nuo kardigano yra ta, kad jį reikia vilktis per galvą. Nuo tunikos ir megztinių aukštu kaklu jį atskiria ilgis (jis paprastai būna šiek tiek trumpesnis už tuniką) ir apykaklė (dažniausiai būdinga V kaklo arba paprasta, lenkta kaklo linija).

Bluzonas

Tai neįpareigojančio tipo megztiniai, kilę iš sportinių drabužių rūšies, kuriuos sportininkai, siekdami išvengti odos dirginimo, dėvėjo praėjusiojo amžiaus pradžioje. Šiandien jie itin populiarūs, nes yra laisvesni, sportiškesni, patogesni.

Jie neturi jokios apykaklės, o šių bluzonų rankogaliai bei apačia dažniausiai būna dengti elastine guma, kas suteikia tamprumo bei patogumo pojūtį. Ypač lengvai derinami prie sportinių kelnių ar džinsų, bluzonai yra puikus pasirinkimas, kai norisi šilto ir komfortabilaus drabužio kartu pernelyg nemąstant apie dizainų suderinamumus.

V formos kaklo linijos megztiniai

Tokia iškirptės forma paverčia megztinį ir dažnai bendrą įvaizdį šiek tiek formalesniu, ypač kai yra sluoksniuojama - su marškiniais ar prigludusia palaidine.

Siekiant puošnumo, megztinį galima derinti prie marškinių su išraiškinga apykakle arba, norint natūralesnio įvaizdžio, patartina rinktis įprastas palaidines. Žinoma, atkreipiant dėmesį į megztinio ir spalvų suderinamumą.

Šio tipo kaklo linija megztinį išskiria tuo, kad jis atrodo formalesnis, oficialesnis palyginus su kitais aptartais, kasdieniškesniais megztiniais.

Tunika

Būtent tunikas apibrėžti bene sunkiausia, o ir daugelio žmonių galvose neretai iškyla dilema – kas tiksliai turima omenyje, kai referuojama į šį megztinių tipą. Jeigu daugiau ar mažiau kitų rūšių megztiniai įsivaizduotini gana aiškiai, tunikos neretam kelia gausybę klausimų.

Skirtingai nuo kitų pateiktų kategorijų, tunika nebūtinai yra megztinis, tačiau, be abejo, gali būti ir juo. Tai, visų pirma, istorinis drabužis, kurio prototipas buvo sukurtas dar Senovės Graikijoje. Visgi itin glaudžių sąsajų su antikine, archajiška tunika ieškoti nereikėtų, kadangi šiandien šis drabužis labai ryškiai pakeistas bei stilizuotas.

Tunika gali būti dėvima kaip marškiniai arba megztinis, kartkartėmis netgi kaip suknelė. Vis dėlto kalbant apie tuniką kaip apie megztinį, jos ir kitų rūšių pagrindiniai skirtumai yra kritimas, forma ir siluetai. Užuot prigludusi, apačioje tunika yra laisvesnio kirpimo, tarytum kabo kūno apačioje ir vertikaliai platėja.

Tunikos yra labai įvairios, tačiau dažniausiai figūruoja V formos, apskrita kaklo linija arba aukšta apykaklė. Jos itin dera prie prigludusių kelnių arba ant raštuotų pėdkelnių kartu su ilgesniais batais.

Megztiniai aukšta apykakle (golfai)

Iš visų kategorijų šią yra bene lengviausia apibrėžti ir identifikuoti. Jos išskirtinumas – apykaklė. Megztinis pasižymi būtent aukšta apykakle, kuri dažniausiai būna užlenkta vieną kartą ir pridengianti kaklą. Kai kurios iš apykaklių būna gana laisvo kritimo, tačiau dauguma priglunda prie kaklo.

Anglų kalboje šie megztiniai turi net kelis skirtingus pavadinimus: turtleneck, roll-neck, polo neck, tad atkreipkite dėmesį į šiuos užrašus etiketėje, jeigu pirksite drabužius užsienyje. Tai solidus, praktiškas pasirinkimas, puikiai tinkantis vėsiems ir darganotiems orams, nes megztinio apykaklė šaltu metų laiku dar atlieka šaliko funkciją, pridengdama bei apsaugodama kaklą.

Megztinis-liemenė

Tai vienas keisčiausių konceptų, kai kalbame apie megztinių tipus, nes neturi rankovių. Atrodo, kad ši kategorija prieštarauja megztinio taisyklėms, jog turėtų užtikrinti šilumą, nes rankos lieka apnuogintos, tačiau stiliaus atžvilgiu tai bene pranašiausias variantas.

Suporuokite megztinį-liemenę su marškiniais paraitotomis rankovėmis arba netgi sluoksniuokite kelių tipų megztinius, pavyzdžiui, liemenę dėvėkite ant plono audinio megztinio aukšta apykakle. Siekiant formalesnio, universitetinio įvaizdžio, galima rinktis geometrinių raštų megztinį ir dėvėti jį ant klasikinių baltų marškinių bei ryšėti kaklaraištį.

Norint išsiskirti ir atrodyti maištingai, derėtų rinktis oversize liemenę, po kuria galėtų atsidurti ryškios spalvos, drąsiai dekoruoti marškiniai arba netgi ilgarankovės suknelės, charakteringos palaidinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius