-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šifruojame šventės aprangos kodą: ką rengtis?

Niekas taip gerai nepakelia moteriai nuotaikos, kaip nepriekaištinga jos išvaizda. Todėl ruošdamasi į vakarėlį drabužį rinkitės pagal aprangos kodą ir figūros tipą, o dėvėkite – pagal stilistų siūlomas aprangos derinimo taisykles.
White Tie (liet. baltas kaklaraištis) aprangos kodas
White Tie (liet. baltas kaklaraištis) aprangos kodas / „Shuterstock“ nuotr.

Ar žinote, kad kvietime į šventinį vakarą nurodyto aprangos kodo nepaisymas gali būti palaikytas įžūlumu ir nepagarba iškilmių organizatoriams? Todėl jei ruošiatės į renginį, kuriame svarbu vilkėti nurodytą aprangos kodą atitinkančius drabužius, pasidomėkite, kas turėtų sudaryti jūsų aprangos ansamblį.

Fotolia nuotr./Šventinės aprangos etiketo paslaptys
Fotolia nuotr./Šventinės aprangos etiketo paslaptys

White Tie (liet. baltas kaklaraištis)

Šis aprangos kodas taikomas tik iškilmingiausiems renginiams (iškilmingam labdaros vakarui), tačiau gali būti aptinkamas ir kitokio pobūdžio kvietimuose (Naujųjų metų sutikimo vakarėlio).

Šiuo kodu pažymėtose iškilmėse vyrai privalo dėvėti visą smokingo komplektą: baltą kaklaraištį, liemenę ir tokios pat spalvos marškinius. Liemenį galima apjuosti plačia atlaso juosta.

Moterys turi apsirengti itin puošniai: ilga, tik iš aukščiausios kokybės audinio pasiūta prabangia suknele. Nuo ryškių spalvų būtina susilaikyti: labiausiai toleruotina balta ir juoda, gali būti šviesiai sidabrinė. Makiažas – subtilus.

PA/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir JAV prezidentas Barackas Obama
PA/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir JAV prezidentas Barackas Obama

Taip pat skaitykite: Kalėdų vakarėlis darbe. Tema – „Didysis Getsbis“

Rengiantis pagal šį aprangos kodą, stilistai rekomenduoja vengti eksperimentų ir naujų mados tendencijų. Pageidautinas klasikinis aprangos stilius. Vakaro šukuosena – susegti plaukai. Tokiame renginyje metas pasipuikuoti vertingiausiais papuošalais (tik nepamirškite saiko). Rankas privaloma pridengti: jei ne puošniu šaliu ar pelerina, tai minkštutėmis ilgomis pirštinaitėmis.

Black Tie (liet. juodas kaklaraištis)

Šis kodas, skirtas iškilmingiems renginiams. Dar vadinamas Smoking (liet. smokingo). Priešingai nei White Tie, šis aprangos kodas į renginį leidžia ateiti apsirengus šiek tiek laisviau. Vis dėlto tokie kvietimai įpareigoja vyrus vilkėti smokingus, baltos spalvos marškinius, pasirišti juodą kaklaraištį arba pasipuošti varlyte. Batai ir kojinės taip pat juodi.

Anksčiau moterims buvo primygtinai siūloma vilkėti įvairių spalvų, tačiau elegantiškas žemę šluojančias suknias, vėsiu oru pridengiamus apsiaustu ar juodu paltuku. Šiandien leidžiama ne tokiame formaliame renginyje pasirodyti su kelius siekiančia kokteiline suknele. Šiuo terminu apibūdinama iš kokybiško audinio pasiūta gana kukli, bet elegantiška suknelė. Prie tokio stiliaus aprangos didelė rankinė vis dar netinka, geriausias pasirinkimas – delninukė.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vakaro akimirka
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Vakaro akimirka

Semi-formal (liet. pusiau formalus)

Šis aprangos kodas suteikia daugiau laisvės. Vyrams nebūtina traukti iš spintų smokingų, pakanka klasikinio kostiumo. Damos vilki kokteilines sukneles, puikiai tinka ir pečius apnuoginančios, siuvinėtos karoliukais ar nėriniuotos suknelės. Galima rinktis ir puošnų švarko ir sijono kostiumėlį. Pasistenkite per daug neapsikarstyti papuošalais.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Irena Marozienė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Irena Marozienė

Taip pat skaitykite: Slapti moterų ginklai – figūrą koreguojantys apatiniai

Cocktail Attire (liet. kokteilinė apranga)

Jei gavote kvietimą į renginį, kurio aprangos kodas – Cocktail Attire, drabužinėje ieškokite saikingai puošnios suknelės iki kelių ar šiek tiek trumpesnės (pageidautina ne griežto tiesaus silueto – ši tinkamesnė dalykiniams susitikimams). Neprašausite pro šalį apsivilkusi ir išeiginį kostiumėlį. Vyrams tinka universalusis klasikinis kostiumas.

Renginio organizatorių nuotr./Sergejus Troščenkovas ir Rasa Arlauskienė
Renginio organizatorių nuotr./Sergejus Troščenkovas ir Rasa Arlauskienė

Smart Casual (liet. puošnus kasdieniškumas)

Ši sąvoka interpretuojama dar laisviau. Komplektuodama drabužius, turėtumėte stengtis sukurti elegantiškos kasdienės aprangos derinius ir neatsisakyti puošnumo. Moteris gali vilkėti elegantišką nebūtinai vienspalvį kelnių kostiumą. Vyrams leidžiama pasitelkti vaizduotę – kelnes, švarką ir marškinius rinktis skirtingų spalvų. Batai vis dėlto turėtų likti uždari.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jolanta Mikalajūnienė ir Egidijus Sidaras
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jolanta Mikalajūnienė ir Egidijus Sidaras

Casual (liet. kasdienis) stilius

Jei ketinate dalyvauti šventėje, kur vyraus Casual stilius, tikrai neteks lakstyti po parduotuves ieškant idealiausio varianto. Čia tinka ir džinsai, ir lengvos suknelės, ir medvilniniai sijonai, ir sportiniai bateliai. Vis dėlto patartina nepamiršti, kad einama į vakarėlį, o ne prekybos centrą.

Lauros Kazlauskienės nuotr./Vaida Klizaitė-Jasaitienė
Lauros Kazlauskienės nuotr./Vaida Klizaitė-Jasaitienė

Plačiau apie tai, kaip pasirinkti  drabužius vakarėliui pagal aprangos kodą ir figūros tipą, skaitykite 51-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje.

Redakcijos archyvo nuotr./2014 m. gruodžio mėnesio žurnalo „Ji“ Nr. 51
Redakcijos archyvo nuotr./2014 m. gruodžio mėnesio žurnalo „Ji“ Nr. 51

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius