-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Stiliaus pamokos: Jackie O

Jackie Kennedy – viena iš nedaugelio moterų, turėjusių tokią didelę įtaką, kad jos vardas šiandien ne tik primena apie kažkada gyvenusią dailią prezidento žmoną, bet reiškia kur kas daugiau, mums pasakodamas apie stilių ir ištisą gyvenimo būdą. Mados žurnalai kartais net pusiau juokais tariasi aptikę tokią mados dilemą: „O ką gi darytų Jackie?“
Jackie O su žuvusio prezidento broliu Edward Kennedy, praėjus beveik trims metams po savo vyro nužudymo.
Jackie O su žuvusio prezidento broliu Edwardu Kennedy, praėjus beveik trejiems metams po vyro nužudymo / „Scanpix“ nuotr.

Puikios manieros, skoninga apranga, meilė literatūrai – visos šios savybės leidžia suprasti, kodėl gi ši moteris tituluojama stiliaus ikona, įkvepiančia kiekvieną besidomintįjį mados istorija. Dar daugiau – dviejų vyrų netektys ir nepalaužiama valia kabintis į gyvenimą, kerintis charakterio ramumas – tai, kas daro tokį stiprų įspūdį. Nesusipainiokite, ji vadinama įvairiai: Jacqueline Kennedy, Jackeline Onassis arba tiesiog Jackie O. Tai viena ir ta pati moteris.

 

Leidyboje dirbusi jauna mergina Jackie taip krito į akį Senato nariui Johnui F. Kennedy (juos supažindino vienas žurnalistas – bendras poros draugas), kad netrukus ji tapo jo žmona, o vėliau ir pirmąja šalies ponia. Natūralu, jog naujos pareigos nulėmė puošnesnį, elegantišką stilių, tačiau Jackie taip pat išlaisvino moteris nuo socialinių mados normų. Nepatogią madą užgožė natūralumas ir lengvai atsainus požiūris: ryškiai pabrėžtą liemenį, stilizuotas 6-ojo dešimtmečio šukuosenas ir nepatogias skrybėlaites pakeitė naujos, Jacqueline mėgstamos ir, svarbiausia, patogios tendencijos.

 

Tokia, pirmiausia, ir prisimenama Jackie – elegantiška, besišypsanti ponia, apsirengusi nepriekaištingai, bet iš pažiūros be galo patogiai. Tačiau tai – tik vienas, pirmasis viešas jos stiliaus metamorfozių etapas. Bėgant dešimtmečiams, palaidojusi vyrą ir ištekėjusi už graikų prekybos magnato Aristotle’io Onassis, Jackie savo gerbėjams visame pasaulyje parodė, kad ji keičiasi kartu su mada ir pasaulio įvykiais, pati tapdama istorija. Tarp moters drabužių atsirado plačiaklešnės kelnės, žavingų kino aktorių mėgstami akiniai nuo saulės ir gausybė kaklaskarių bei skarų, kurias Jacqueline juosdavosi ant galvos.

 

Jacqueline Kennedy parodė, kas gali būti stilinga, o milijonai moterų pasekė jos pavyzdžiu: mažos juodos suknelės, dekoruotos basutės, trijų ketvirčių rankovės, akiniai didžiuliais stiklais... Nors dabartinės mados istoriją ir papročius nulėmė daug praėjusio amžiaus stiliaus ikonų, drąsiai galima teigti, kad Jackie indėlis į šiandienos mados filosofiją akivaizdus: moteris dievino patogumą, pripažino eleganciją paprastume. Argi ne tuo šiandien grįstos populiariausių greitos mados tinklų komercinės strategijos? Prisiminkite žymiausiuosius, pavyzdžiui, „Zara“ ir H&M, – visų jų asortimentuose vyrauja minimalizmas su sezoniniais pagražinimais ar variacijomis.

 

Semiamės įkvėpimo iš Jackie O stiliaus... Rožinis derinys

 

Kas sakė, kad fatališka raudona – efektingiausia spalva? Ramus rožinis atspalvis gali būti toks pat įspūdingas. Manome, šiandien, anaiptol, ne dažna moteris su malonumu sutiks taršyti šukuosenas po skrybėlaitėmis, tačiau priderinkite prie pastelinio rausvo kostiumėlio deimantinę sagę ir atrodysite ryškiai, bet nuostabiai.

Nuotraukoje užfiksuota, kaip 1963 m. lapkričio 22 d. JAV prezidentas Johnas F. Kennedy ir pirmoji šalies ponia Jacqueline Kennedy atvyksta į Meilės laukus Dalase, Teksaso valstijoje. Taip ir nesulaukęs penkiasdešimtojo jubiliejaus, tą dieną 35-asis Jungtinių Valstijų prezidentas buvo nužudytas.

 

Scanpix nuotr. / JAV prezidentas John F. Kennedy ir pirmoji aalies ponia Jacqueline Bouvier Kennedy
Scanpix nuotr. / JAV prezidentas Johnas F. Kennedy ir pirmoji šalies ponia Jacqueline Kennedy

 

Šeima – gražiausias aksesuaras

 

Stilius yra stilius, tačiau bet kuri motina pritars, kad darni šeima – svarbiausia. Nepamirškite leisti laiko su vaikais ir antrąja puse, kaupti džiugiausių minučių savo nuotraukų albumui.

Kadras apačioje – viena retų nuotraukų, iki 2010-ųjų gruodžio niekur nepublikuota viešoje erdvėje. Joje Jacqueline įamžinta su vyru Johnu ir vaikais Caroline ir Johnu jaunesniuoju. Prieš trejus metus Bonhams aukcione, Niujorke, pristatyta 12 000 archyve laikytų Baltųjų rūmų nuotraukų.

 

Scanpix nuotr. / J. F. Kennedy su žmona Jacqueline ir vaikais Caroline bei Johnu jaunesniuoju.
Scanpix nuotr. / J. F. Kennedy su žmona Jacqueline ir vaikais Caroline bei Johnu jaunesniuoju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paprastas kirpimas – geriausias sprendimas

 

Įmantrūs paltai ar kiti drabužiai gal ir turi stulbinamą efektą, tačiau nėra tokie ilgaamžiai, jei kalbama apie stilių. Šį paltuką Jackie O dėvėjo lygiai prieš 50 metų, tačiau net nekyla abejonių, kad jis puikiai atrodytų ir šiandien.

Apačioje pateiktoje nuotraukoje – skausminga istorinė akimirka: dokumentiniame kadre Amerikos viceprezidentas Lyndonas Bainesas išveža ką tik našle tapusią pirmąją ponią Jacqueline Kennedy iš Dalaso.

 

Scanpix nuotr. / Amerikos viceprezidentas Lyndonas Bainesas iaveža ką tik naale tapusią pirmąją ponią Jacqueline Bouvier Kennedy ia Dalaso.
Scanpix nuotr. / Amerikos viceprezidentas Lyndonas Bainesas išveža ką tik našle tapusią pirmąją ponią Jacqueline Kennedy iš Dalaso

 

Skarelė – moteriškumo simbolis

 

Tereikia šį triuką įvaldyti! Pripažinsime, filmuose skarelės, užmaukšlintos ant kino dievaičių galvų, kelia pavydą, nes jos moka susirišti jas taip, kad vėjas nenupūstų skarų net važiuojant automobiliu be stogo. Tačiau tai tik filmai... Turbūt niekas daugiau realybėje taip nemokėjo dėvėti skarelių kaip Jacqueline. Jūsų netenkina besiplaikstantys plaukai, bet nenorite pintis jų į kasą? Išmėginkite skareles! Be to, gumytės ant riešo tinka paauglėms, tačiau vargu ar puošia vyresnes moteris...

Nespalvotame kadre 1970 m. spalio 21 d. Jackie O su graiku vyru šypsosi fotografams, atvykę atostogauti ir apsipirkti į Kaprio salą Italijoje.

 

Scanpix nuotr. / Jackie O su graiku vyru
Scanpix nuotr. / Jackie O su graiku vyru

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius