Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stilistė apie spalvas: kokių deriniai madingiausi šią vasarą ir kurių niekada nederinti tarpusavyje

Spalvų derinimas kartais tampa tikru iššūkiu. Yra žmonių, kurie preciziškai susidėlioja visą savo aprangos derinį, kuriame niekas neiškrenta iš konteksto. Yra tokių, kurie iš skonio neturėjimo ar mandrumo, tikrai persistengia. Tačiau šiandien, kai atrodo, kad madinga yra beveik viskas, ir apie spalvas norisi klausti – ar tikrai jų negalima derinti bet kaip?
Spalvos
Spalvos / 15min montažas

Nebijoti derinti nesuderinamas

Tinklaraščio „Tavo stilius“ įkūrėja, stilistė Mingailė Skuodytė, paklausta, kokia dabar tendencija vyrauja spalvų derinimo pasaulyje, sako, kad tos tendencijos taip greitai keičiasi, jog pastaruoju metu atrodo, kad spalvų derinti apskritai nereikia.

Asmeninio archyvo nuotr./Mingailė Skuodytė
Asmeninio archyvo nuotr./Mingailė Skuodytė

„Dar prieš kelerius metus vyravo tokie nesuderinamų spalvų variantai: raudona su oranžine, rožinė su geltona, violetine su geltona, raudona su žalia ir t. t. Tačiau praktiškai kiekvieną sezoną viena taisyklių, ko negalima daryti, tampa didžiausia tendencija. Todėl iš tikrųjų reikėtų nebijoti derinti nesuderinamas spalvas“, – teigia stilistė.

Kokios labiausiai dera ir kokių niekada nederinti?

Tiems, kurie smarkiai nepasitiki savo jėgomis, stilistė pataria pasidomėti spalvų ratu. „Jis pagrįstas trimis pradinėmis spalvomis ir tuo, kas išeina jas sumaišius. Yra nustatytos bendros taisyklės, kaip reikia juo naudotis. Jas pritaikę galime išsiaiškinti, ką rekomenduojama derinti su pasirinkta spalva“, – sako M.Skuodytė.

Lengviausia derinti vienos harmonijos arba vienodo intensyvumo spalvas. Šaltas: rožinę, violetinę, turkio, mėlyną, pilką. Šiltas: oranžinę, geltoną, rudą, žalią, raudoną.

Pasak jos, dažniausiai lengviausia derinti vienos harmonijos arba vienodo intensyvumo spalvas. Šaltas: rožinę, violetinę, turkio, mėlyną, pilką. Šiltas: oranžinę, geltoną, rudą, žalią, raudoną. Taip pat pastelines ar labai ryškias tarpusavyje.

„Iš sąrašo „ko negalima derinti“ praktiškai galime išbraukti viską. Tačiau yra keli spalvų deriniai, kuriuos pravartu įsidėmėti, nes labai nepataikius, tai gali tapti estetiškai nepatrauklu akiai. Kalbu apie pagrindinių spalvų derinimą. Taigi geriau nederinti: juodos su ruda, tamsiai mėlynos su juoda, pilkos su ruda.

Taip pat labai panašių, bet šiek tiek skirtingo atspalvio spalvų: pavyzdžiui, panašaus šviesumo ar ryškumo žydros, rausvos, pilkos ar bet kurios kitos. Tada iškart atrodo taip, lyg ieškojome tokios pat, bet nepataikėme“, – šypsodamasi pataria stilistė.

Paklausta, kokie deriniai šią vasarą madingiausi, M.Skuodytė išskyrė šiuos:

Rožinė su raudona

Smėlio su oranžine

Vida Press nuotr./„Jacquemus“ 2018 m. pavasario ir vasaros modelis
Vida Press nuotr./„Jacquemus“ 2018 m. pavasario ir vasaros modelis

Geltona su sidabrine

Rožinė su chaki

Vida Press nuotr./Gatvės stilius
Vida Press nuotr./Gatvės stilius
Vida Press nuotr./Hatty Keane
Vida Press nuotr./Hatty Keane

Violetinė su žaliųjų citrinų žalia

Vida Press nuotr./Geltona suknelė
Vida Press nuotr./Geltona suknelė

Moterų ir vyrų spalvos

Dar ir dabar dažnai sutiksime jaunų tėvų požiūrį, kad mergaičių spalva – rožinė, o berniukų – žydra. Tada ir tampa aišku, kodėl kai kurie vyrai baiminasi vadinamųjų moteriškų spalvų. Tą pasiskirstymą visuomenėje, bent jau mūsų krašte, jaučia ir stilistė.

„Deja, dar egzistuoja tas skirstymas ir vyrai dažnai bijo moteriškų spalvų. Kalbant apie tendencijas, jos daug nesiskiria. Taip, yra skirtingi dizaineriai, skirtingi drabužiai ir skirtingos madų savaitės, todėl dažniausiai galima atrinkti atskiras spalvų tendencijas vyrams. Tačiau pačios spalvos gali būti bet kokios. Tikrai vyrų garderobe rasime ir rožinę, ir geltoną, ir raudoną. Ir nereikia jų bijoti“, – vyrus drąsina pašnekovė.

Kokias spalvas rinktis blyškiaveidžiams?

„Tai labai individualu. Vis tiek priklauso nuo to, kokio atspalvio tas blyškus veidas – šiltas ar šaltas. Ir kaip oda reaguoja į spalvą. Ar ji prie ryškios spalvos tampa lygi ir skaisti, ar kaip tik papilkėja ir visai pradingsta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicole Kidman
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicole Kidman

Yra nustatytos tam tikros bendros taisyklės, kokias spalvas kokiems žmonėms dėvėti – internete galima rasti vadinamąją sezoninių spalvų teoriją, tik reikia būti garantuotam, kad savo spalvos tipą nusistatėte tikrai teisingai. Deja, tokie bandymai dažnai lemia vienas didžiausių klaidų“, – teigia M.Skuodytė.

Jos patarimas – pirmiausia nusistatyti – šiltos ar šaltos spalvos jums tinka. Kaip tai padaryti? „Matuodamiesi drabužį minutei nustokite galvoti apie jo spalvą ir kokia ji graži, nustokite žiūrėti į drabužį ir atidžiau pasižiūrėkite sau į veidą – ką ta spalva su juo daro.

Šiltos: žalios, raudonos, rudos, geltonos, šaltos: rožinės, mėlynos, pilkos, elektrinės spalvos, taip pat violetinės ir bordinės dažniausiai daugiau ar mažiau tinka visiems.

Šiltos: žalios, raudonos, rudos, geltonos, šaltos: rožinės, mėlynos, pilkos, elektrinės spalvos, taip pat violetinės ir bordinės dažniausiai daugiau ar mažiau tinka visiems. Tamsesnio gymio žmonėms (tamsesnių plaukų, akių, odos) dažniausiai tinka ryškesnės spalvos, pilkšviems lietuvaičiams – šiek tiek prigesintos, labai šviesiems (blondinams) – šviesesnės, pastelinės spalvos“, – sako stilistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius