-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Stilistė V.Šaulytė: patogiai susitvarkyti drabužinę padės „trijų krūvelių“ principas

Svarstantys apie nedidelės kvadratūros būstą dažnai jaudinasi, ar jame bus erdvės ir komfortiškai gyventi, ir erdviai drabužių spintai bei kitoms reikalingoms daiktų laikymo sistemoms įrengti. Vis dėlto, net ir 1 ar 1,5 kambario butą įmanoma suplanuoti taip, kad jame vietos užtektų viskam, taip pat – ir talpiai bei patogiai drabužių spintai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Ką apsirengti?
Ką apsirengti? / Shutterstock nuotr.

Tuo įsitikinusi stilistė Viktorija Šaulytė dalijasi patarimais, kaip ją susitvarkyti, kad visi reikalingi drabužiai būtų po ranka.

Planuojant spintą – išnaudoti erdves

Planuojant gyvenimą palyginti nedidelio ploto – 1–1,5 kambario – bute, svarbiausia atrasti pasirinktai erdvei tinkančius funkcionalius sprendimus. Vienas svarbiausių ir kartu sudėtingiausių uždavinių – atrasti vietą drabužių spintai ir suplanuoti ją taip, kad pakaktų erdvės tiek šaltojo, tiek ir šiltojo sezono drabužiams sutalpinti.

Pranešimo autorių nuotr./Viktorija Šaulytė
Pranešimo autorių nuotr./Viktorija Šaulytė

Demonstracinį butą sostinės vystomame projekte „Grigalaukio dominija“ įrengę „Omberg“ ekspertai šį klausimą išsprendė gana netradiciškai. Vos 37 kv. metrų ploto bute esančiame neįprastai erdviame koridoriuje, atskiriančiame gyvenamąją zoną nuo durų į laiptinę, įrengė beveik 5 kv. metrų ploto drabužinę.

„Norint užsitikrinti spintos talpumą, svarbu išnaudoti erdvę iki pat lubų, o viduje suderinti erdves tiek lentynoms, tiek ir kabykloms. Šiuo atveju ant slankiojančių spintos durų dar pritvirtinti veidrodžiai – tikri stiliaus sąjungininkai, leidžiantys kaskart save matyti nuo galvos iki kojų“, – sako V.Šaulytė.

Kartu ji pažymi, kad net ir talpiausią spintą pravartu susitvarkyti vadovaujantis keletu esminių taisyklių – taip galima maksimaliai išnaudoti jos funkcionalumus ir užsitikrinti patogų gyvenimą.

Drabužių rūšiavimas ir dėžių principas

„Pirmas ir svarbiausias patarimas – tiesiog susitvarkyti spintą, o tai darant vadovautis trijų krūvelių principu. Pirmoji krūvelė – „taip“, tad į ją keliauja tie drabužiai, kuriuos mielai dėvime. Antroji krūvelė – per maži, per dideli ar tiesiog nebepatinkantys rūbai, kuriems sakome „ne“. Trečioji krūvelė – „galbūt“, apie jai priskirtus drabužius visuomet patariu dar kurį laiką pamąstyti ir atsikėlus ryte nuspręsti galutinai“, – sako stilistė.

Antrasis patarimas – tvarkantis spintą suskirstyti drabužius pagal jų tipus: į vieną krūvelę sudėti megztinius, į kitą – kelnes, o į dar kitą – sijonus. Be to, svarbu džinsus ir kelnes sudėlioti atskirai, nes taip galima dar geriau pastebėti, kiek jų iš tiesų yra spintoje.

„Scanpix“ nuotr./Moteris renkasi drabužius
„Scanpix“ nuotr./Moteris renkasi drabužius

Tvarkantis drabužius, taip pat rekomenduojama juos suskirstyti ir pagal spalvas. Akivaizdžiai matant, kiek ir kokių atspalvių yra drabužinėje, lengviau kurti kasdienius drabužių derinius.

Be to, kaip pastebi V.Šaulytė, tvarkai erdvioje spintoje palaikyti puikiai tinka dėžių principas. Į vieną dėžę patogu susidėti diržus, skareles, aksesuarus, į kitą – šaltajam sezonui nereikalingus vasarinius drabužius. Dėžės dažniausiai ne tik puikiai atrodo spintoje, bet ir padeda sutaupyti vietos.

Iš anksto suplanuota apranga – lengvesnis rytas

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus stilistės patarimas, – aprangą visuomet planuoti iš anksto. Vakare pasiruošus derinius, rytas būna kur kas lengvesnis ir prie veidrodžio užtrunkama mažiau laiko: „Pavyzdžiui, kai spinta turi net keletą vietų drabužiams kabinti, vieną jų galima paskirti kitos dienos ar netgi savaitės deriniams. Be to, jei spintoje spintoje įrengta niša, galima atsisėsti aunantis batus arba susidėti pačius svarbiausius daiktus, kad ryte jų nepamirštume.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius