Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stilistės patarimai ieškančioms tobulos vestuvinės suknelės

Ne paslaptis, kad viena iš svarbiausių švenčių gyvenime – vestuvės. Jos atneša visą virtinę rūpesčių, tad kaip tokiam įvykių, organizacinių reikalų sūkury teisingai išsirinkti svajonių suknelę? Kokios svarbiausios taisyklės, kad nuotakos įvaizdis nevirstų katastrofa? Į šiuos klausimus atsako mados tinklaraštininkė, stilistė Marija Sadomskaja.
Stilistė Marija Sadomskaja
Stilistė Marija Sadomskaja / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

– Kaip nusprendėte, jog norite padėti kitiems formuoti stilių ir įvaizdį?

– Ilgą laiką domėjausi ir žavėjausi mada, bet mano išsilavinimas ir veiklos niekada nebuvo su ja susiję, ir tam tikru momentu supratau, kad norėčiau savo karjerą nukreipti šia linkme.

Pradėjau svarstyt, kokie gali būti būdai, darbai, karjeros galimybės, kas patiktų, tiktų ir atitiktų mano jau turimas žinias. Stiliaus formavimas man pasirodė būtent ta sritis, tad, prieš dvejus metus pabaigusi „L'Officiel“ mados akademijos įvaizdžio kūrimo kursą, nusprendžiau, kad noriu veikti ir toliau lavinti žinias mados srityje.

Kartu su kolege socialiniame tinkle „Facebook“ sukūrėme mados ir stiliaus tinklaraštį „Stilius ir miestas“. Jame talpiname įvairiausią medžiagą, patarimus susijusius su mada, įvaizdžiu, stiliumi, galvojome, kaip pritraukti žmones, kurie pasitikėtų ir patikėtų.

Dalyvaudamos įvairiuose mados renginiuose, bendradarbiaudamos su mados ir grožio industrijos atstovais, partneriais, rengdamos seminarus pamažu įsisukom į šią veiklą. Pradėjo kreiptis individualūs klientai, įmonės, kurios nori padėti savo klientams, pavyzdžiui, atsirinkti tinkamus akinių rėmelius ar suteikti papildomas paslaugas, susijusias su stiliaus formavimu.

Itin svarbu stilistui neperimti žmogaus emocijų, išlikti nešališkam bei profesionaliam.

Būtent tuo metu pradėjau konsultuoti ir nuotakas. Domėjausi šia sritimi, nes nuotakų konsultavimas, jaunųjų įvaizdžio kūrimas yra projektas, kuriame gana greitai galima pamatyti darbo rezultatą, kas man labai svarbu. Prieš porą mėnesių įkūriau studiją „Balta“. Tikiu ir stengiuosi įgyvendinti savo misiją – lavinti suvokimą apie naudojimąsi stilisto paslaugomis.

– O koks dabar lietuvių požiūris į stilistus? Optimistiškas ar visgi pesimistiškas?

– Labai įvairus. Manau, kad merginų požiūris į šią sritį vis gerėja. Stilistų paslaugos išpopuliarėjo gal prieš 5 metus. Atsirado sąvoka – „atrodyti stilingai”. Stengiuosi įrodyti, kad įvaizdis yra ginklas ir įrankis pasiekti tikslus – ne tik asmeninius, bet ir karjeros, padedantis reprezentuoti save visuomenėje. Dažnai žmonės nesupranta, kodėl jie negali savęs tinkamai pateikti, o priežastis neretai būna susijusi su jų požiūriu į išvaizdą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stilistė Marija Sadomskaja
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stilistė Marija Sadomskaja

– Pakalbėkime apie vieną bene svarbiausių moters gyvenime dienų – vestuves. Kaip išsirinkti tą tobulą suknelę?

– Sudėtinga duoti universalų patarimą, nes kiekviena mergina, moteris yra skirtinga. Rekomenduoju tvirtai nuspręsti, kas svarbu (pvz., patogumas ar grožis), kaip norite jaustis vestuvių dieną ir kokį įvaizdį sukurti (svajingą, vėjavaikišką, „princesės“ ir pan.).

Įvaizdis – ginklas ir įrankis pasiekti tikslus.

Patariu tobulos vestuvių suknelės paieškoms pasilikti pusmetį. Mano nuomone, tai optimalus laikas. Nereta mergina pradeda rinktis suknelę likus metams iki vestuvių dienos, tuomet didesnė tikimybė, kad atsiras daugiau dvejonių. Taip pat nepatartina laukti iki paskutinės minutės.

– Neretai prieš vestuves moterys tampa nuotakomis „siaubūnėmis“. Kaip bendraujate su jomis? Ir kaip, jūsų manymu, būtų galima tokių panikos, pykčio, nerealių užgaidų išvengti?

– Tenka pripažinti, kad tokių moterų pasitaiko, nors ir nedaug. Šiam reiškiniui įtaką daro žmogaus būdas, charakteris. Dažnai nuotakomis „siaubūnėmis“ tampama dėl streso, jei vestuvių planavimo procese nebuvo laikomasi kažkokios strategijos ar žingsnių teorijos. Būtent tuo vadovautis rekomenduoju moterims, kurios kreipiasi į mane.

Visos entuziastingai pradeda vestuvinės suknelės paieškas. Tačiau jeigu nepasiseka, būsimos nuotakos ima stresuoti, o aš bandau išsiaiškinti jų streso šaltinio priežastis, žmoniškai nuraminti, padėti psichologiškai. Stilistas yra ir psichologas, nes dirba ne vien su žmogaus vizualine išraiška, bet ir su jo mintimis, įsitikinimais, požiūriu ir, žinoma, emocijomis. Itin svarbu stilistui neperimti žmogaus emocijų, išlikti nešališkam bei profesionaliam.

– Kaip atrodo įprasta stilistės konsultacija?

– Susitinkame su nuotaka mažiausiai du kartus. Vėliau šis skaičius kinta, priklausomai nuo to, kiek turėsime primatavimų. Pirmajame susitikime su nuotaka kalbame apie lūkesčius, vestuvių planavimą, temą, scenarijų, vietą, žmonių skaičių, programą ir visus kitus vestuvių aspektus. Stengiamės išsiaiškinti, kokio tikimasi jaunųjų įvaizdžio, kokią nuotaiką norima sukurti, ar nori būti tikraisiais savimi, o galbūt numatė kažkokią vestuvių temą, tarkime, retro.

Aptarus tai, pradedame analizuoti nuotakos figūros ir spalvinį tipus. Išleidžiu nuotaką namo, o pati pasilieku ieškoti tinkamų variantų pavyzdžių. Antrojo susitikimo metu parodau rastus pavyzdžius, aptariame, kokios detalės patinka, o kokios ne. Sutariame įsivaizduojamą tobulą suknelės idėją, tada aš atrenku konkrečius modelius ir susitinkame primatavimuose. Pasižiūrime iš mano turimų suknelių bei įvairių mados salonų, prekybos vietų. Vykstant matavimams konsultuoju vietoje, nuotaka išreiškia savo nuomonę, jei turi, išsako papildomus pageidavimus, atsiliepimus. Tokiu būdu ir atsirenkame galutinį variantą.

Nors ir iš anksto atrenku vietas, konkrečius modelius, bet būna, kad nuvykus tos suknelės jau nebėra arba ji nepatinka nuotakai. Pirmo susitikimo metu įspėju, kad net ir stilistui padedant gali įvykti nenumatytų kliūčių. Žinoma, gali būti ir taip, kad mes tikrai labai ilgai nerasim tobulos suknelės. Bet aš pasižadu, kad dėsiu visas pastangas, jėgas, ir randame kažkokį sprendimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stilistė Marija Sadomskaja
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stilistė Marija Sadomskaja

– Ar esate kūrusi įvaizdį jauniesiems?

– Pernai kūriau įvaizdį porai. Aš už tai, kad vestuvių dieną jaunieji atrodytų kaip darni pora. Žinoma, atskirai ėjom apsipirkti, bet jie atrodė puikiai ir buvo patenkinti.

– Kas dažniausiai lydi nuotaką į matavimus?

– Dažniausiai moterys ateina vienos ar kartu su drauge, sese. Išskirtinė, bet šiuolaikiška situacija – nuotaka atvyko kartu su būsimu vyru. Ji norėjo patikti jam, todėl nuoširdžiai klausėsi jo patarimų ir pasirinko tokį įvaizdžio kūrimą.

– Kokios nuotakų suknelės madingos šį sezoną?

– Ypač madingas juodas akcentas bei stručio plunksnos, kurios nuotakoms sukuria „gulbės“ įvaizdį. Raukiniai, gausūs floristiniai arba visiškai jokių motyvų. Drąsioms nuotakoms – permatomumas. Kelnės ar dviejų dalių suknelė. Tradicinius nuometus keičia apsiaustai, kurie suteikia prabangos.

Patarimai nuotakoms iš stilistės lūpų:

  • nuoseklumas. Pradėti nuo pradžių, skirti dėmesio vestuvių biudžetui, tematikai, darniam jaunųjų įvaizdžiui.
  • tinkamai išsirinkti pagalbą. Įvertinti, ar draugės, sesers patarimai gali padėti, o gal būtų geriau rinktis suknelę vadovaujantis tik savo nuojauta ir požiūriu.
  • mokėti adekvačiai save įvertinti. Įsivertinti savo figūros tipą, spalvinį modelį, apsibrėžti tai, kas patinka ir tinka, kokio tipo, kirpimo suknelės norima.
  • mažiau streso. Reikia susikoncentruoti ir veikti nuosekliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius