Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 būtiniausių maisto produktų moterims

Kiekvienai moteriai labai svarbu iš kasdienio mitybos raciono gauti atitinkamų vitaminų ir naudingų maisto medžiagų. Juk kiekviena daliosios lyties atstovė nori būti graži, sveika ir laiminga.
Pora.
Pora. / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Sveikata Moteris

Pateikiame 10 maisto produktų, kurie padės moterims išlikti gražiomis, jaunomis ir sveikomis.

1. Žuvis

Žuvyje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios stimuliuoja smegenų veiklą, stiprina kraujagysles bei užkerta kelią aterosklerozės vystymuisi. Šios rūgštys be kita ko, ypač naudingos nėštumo metu bei moterims, kurioms virš 30 metų, nes omega-3 rūgštys stimuliuoja hormono estrogeno gamybą. Žuvį, ypač riebią, reikėtų valgyti bent 2 kartus per savaitę. 

Kepta lašiša
Receptas: Folijoje kepta lašiša su citrina ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 206
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (1,5 kg)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (baltieji)
Rozmarinai: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 20.00 g (pusė galvutės)
Česnakai: 8.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

 1. Lašišos filė nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Atkirpkite nemažą gabalą folijos, kad žuvį būtų galima suvynioti labai tvirtai ir sandariai. Apibarstykite lašišą druska, baltaisiais ir juodaisiais pipirais ir stambiai supjaustytais rozmarinais. Toliau filė apdėkite plonais griežinėliais supjaustyta citrina, svogūnu ir suberkite susmulkintas česnako skilteles.

2. Į foliją su lašiša įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, viską sandariai suvyniokite ir apie 15 min. kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje. Neperkepkite, nes žuvis neteks dalies sulčių.

3. Serviruokite naudodami žuviai skirtą mentelę. Garnyrui galite patiekti mėgstamų daržovių.

Suskleisti

2. Brokoliai

Moksliškai įrodyta, kad brokoliuose esančios maistingosios medžiagos gali apsaugoti nuo krūties vėžio. Be to, šioje daržovėje gausu ląstelienos, folio rūgšties, augalinės kilmės baltymų, kalio, geležies, vitaminų A ir C. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti įvairius patiekalus iš brokolių 3–4 kartus per savaitę.

Vegetariškas daržovių troškinys
Receptas: Vegetariškas daržovių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 72
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 2.00 vnt. (galvos)
Morkos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 2.00 g (2 vnt.)
Salierai: 3.00 vnt. (stiebai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkinto)
Sojų padažas: 2.00 arbat. š. (2 - 4 arba kokosų aliejaus)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (1 -2 malto arba tarkuoto)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sulčių)
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (nebūtina)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Ryžiai: 100.00 g (100 - 300 - virtų)
Kaip gaminti
  1. Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
  2. Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
  4. Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
  5. Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
  6. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.

 

Suskleisti

3. Ankštiniai

Ankštinės kultūros turėtų būti kiekvienos moters racione. Sojų pupelės kovoja su menopauze ir mažina nervinę įtampą. Raudonosios pupelės stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Lęšiai papildo organizmą geležimi bei užkerta kelią mažakraujystei. O kas svarbiausia, visos ankštinės kultūros geba mažinti ir išlaikyti tinkamą svorį. Trys porcijos ankštinių per savaitę – ir jūs pajausite jų poveikį organizmui.

Sveikuoliški lęšiu „mėsainiai”
Receptas: Sveikuoliški lęšių „mėsainiai”
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (nedidelės duonelės (čiabatos ar kitos mėgstamos))
Lęšiai: 1.00 st. (0,5)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (maltų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Vanduo: 100.00 ml (virinto)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. šviežių žaliosios citrinos sulčių)
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis Pekino)
Kaip gaminti
  1. Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius, galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius išskalaukite ir išvirkite.
  2. Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar išmaišykite.
  3. Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
  4. Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite. Suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
  5. Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado užtepo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus! Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai. 
Suskleisti

4. Avižos

Avižos normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, o kas svarbiausia, užvalgius avižinės košės, ilgam išlieka sotumo jausmas. Avižose gausu magnio ir silicio, kurie reikalingi žvilgantiems plaukams, stipriems nagams ir skaisčiai odai. Dėl šiose kruopose esančių augalinių riebalų, organizmas geriau pasisavina vitaminą D ir karotiną. Avižinės košės dubenėlis pusryčiams – geriausias būdas visai dienai aprūpinti organizmą energija.

Traški avižinė košė su obuoliais
Receptas: Traški avižinė košė su obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 125
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 200.00 g (košei su obuoliais)
Obuoliai: 1.00 vnt. (košei su obuoliais)
Vanduo: 250.00 ml
Pienas: 250.00 ml
Cukrus: 2.00 valg. š. (dėkite pagal skonį, kadangi trupiniai saldūs - košei su obuoliais)
Miltai: 200.00 g (traškučiams)
Sviestas: 100.00 g (šalto - traškučiams)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (traškučiams)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - traškučiams)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - traškučiams)
Kaip gaminti

Gaminame košę:

  1. Obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais ir dėkite į puodą, kuriame gaminsite, kartu su likusiais ingredientais. Virkite pagal instukciją.

Gaminame traškučius:

  1. Iš ingredientų padarykite trapią tešlą ir patrupinkite ją ant skardos. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200C maždaug 20min., kol paruduos ir  taps traški.
  2. Dėkite į lėkštę košę, pabarstykite paruoštais traškučiais ir, jeigu norite, cinamonu. Patiekite su pienu.

SKANAUS!

Receptą atsiuntė Margarita Kislova

Suskleisti

5. Avokadas

Šis Pietų Amerikos vaisius yra labai kaloringas. Tačiau jame esantys mononesotieji riebalai yra labai naudingi. Jie ne tik nenusės ant jūsų talijos naujų riebalų pavidalu, bet padės kovoti su jau esančiais riebalais. Mokslininkai teigia, kad reguliariai valgant avokadą, pagerėja reprodukcinės sistemos veikla. Jie rekomenduoja suvalgyti bent po pusę šio vaisiaus kasdien.

Avokadų sriuba
Receptas: Avokadų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 99
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt. (dideli sunokę)
Vištienos sultinys: 200.00 ml
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebios)
Pomidorai: 1.00 vnt. (arba saldžioji paprika)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Karis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nulupkite avokadus, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą, sutrinkite minkštimą šakute arba elektriniu grūstuvu. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.

2. Virtuviniu kombainu sumaišykite avokadų tyrę su grietinėle ir atvėsintu sultiniu. Jei neturite kombaino, suplakite sriubą šluotele ir pertrinkite per sietelį, kad susidarytų vienodo tirštumo masė. Pasūdykite pagal skonį, pagardinkite pipirais.

3. Prieš tiekdama atšaldykite sriubą. Išpilstykite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po šaukštą kubeliais pjaustytų pomidorų arba saldžiųjų paprikų, apšlakstykite aliejumi, papuoškite kapotomis šviežiomis petražolėmis.

Suskleisti

6. Aliejus

Ne veltui alyvuogių aliejus yra vadinamas jaunystės ir grožio eleksyru. Polinesočiosios riebalų rūgštys greitina medžiagų apykaitą, o antioksidantai stabdo senėjimą. Vitaminas E stimuliuoja hormonų veiklą ir yra puiki profilkatinė priemonė nuo mastito. Be to, veikliosios alyvuogių aliejaus medžiagos maitina plaukus ir odą. Todėl alyvuogių aliejus yra naudingas ne tik salotose, bet ir naminėse kaukėse veidui.

 Tikrosios Cezario salotos
Receptas: Tikrosios Cezario salotos
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 40
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml (1/2 puodelio - česnakiniam aliejui ir 2 valg. š. - padažui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (česnakiniam aliejui)
Batonas: 16.00 riekės (Prancūziško - skrebučiams)
Salotos: 3.00 vnt. (ROMAINE)
Parmezano sūris: 75.00 g (Parmigiano Reggiano)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (padažui)
Citrinos: 2.00 vnt. (laimų arba citrinų sultys - padažui)
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š. (1/2 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

ČESNAKINIO ALIEJAUS PARUOŠIMAS 

  1. Česnako skilteles nulupkite ir sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Užpilkite puse puodelio aliejaus. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies apie 3 minutes, kol aplink česnako skilteles aliejus ims burbuliuoti. Sumažinkite ugnį ir leiskite virti apie 10 minučių, kol česnakai paruduos. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite kambario temperatūroje apie 45 minutes.

 SKREBUČIŲ PARUOŠIMAS

1. Prancūzišką batoną supjaustykite nestoromis, apie 0,6 cm storio, riekelėmis. Suguldykite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir aptepkite jų paviršių atvėsusiu česnakiniu aliejumi.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 120 ˚C temperatūros. Kepkite apteptas batono riekeles apie 10-15 minučių, kol jos visiškai išdžius, taps sausos.

3. Keptuvėje įkaitinkite česnakinį aliejų. Sudėkite orkaitėje išdžiovintas batono riekeles ir apkepkite iš abiejų pusių, kol riekelės sugers aliejų ir taps gražiai auksinės spalvos. Sudėkite paruoštas riekeles į dubenį ir atidėkite į šalį.

 SALOTŲ PADAŽO PARUOŠIMAS

1. Iš pradžių nedideliame prikaistuvyje užvirkite vandenį. Panardinkite kiaušinius ir virkite vieną minutę. Iš karto išjunkite ugnį.

2. Į dubenėlį išspauskite dviejų laimų (arba citrinų) sultis.

3. Į kitą dubenėlį sutarkuokite parmezano sūrį.

SALOTŲ PARUOŠIMAS

1. Pašalinkite nuo romėninių salotų tamsius lapus, o nuo likusių nupjaukite apie 5 cm nuo šerdies. Nuplaukite ir gerai nusausinkite – salotos turi būti visiškai sausos ir traškios. Sudėkite salotas į dubenį. Apšlakstykite jas keliais lašeliais alyvuogių aliejaus. Berkite į dubenį šaukštelį druskos ir šaukštelį maltų juodųjų pipirų. Išmaišykite, kad visi salotos lapai tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais.

2. Apšlakstykite salotas laimo sultimis ir vorčesterio padažu. Įmuškite kiaušinius ir vėl išmaišykite salotas, stengsamiesi, kad jos visos tolygiai pasidengtų kreminės tekstūros padažu.

3. Suberkite tarkuotą sūrį ir skrebučius. Ir vėl viską gerai išmaišykite, kad produktai tolygiai pasiskirstytų ir gerai susimaišytų. Visi salotų lapai turi būti pasidengę kreminiu padažu su sūrio drožlėmis.

4. Sudėkite salotų lapus ir skrebučius į lėkštę taip, kad būtų patogu valgyti ir rankomis.

Tekstas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Cezario salotos. Nuo A iki...

 

Suskleisti

7. Jogurtas

Kiekviena moters neturėtų pamiršti apie pieno produktus savo racione, ypač apie natūralų jogurtą. Jame esančios gyvosios bakterijos stiprina imunitetą bei palaiko tinkamą žarnyno mikroflorą. Be to, jogurtas yra nepamainomas produktas, jeigu kamuoja dirgliosios žarnos sindromas. Jogurtą galimą valgyti kad ir kiekvieną dieną.

Naminis jogurtas
Receptas: Naminis jogurtas
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 22
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 l
Jogurtas: 125.00 g (indelis natūralaus)
Avietės: 3.00 valg. š. (sunkos arba galima pakeisti pasterizuotomis sultimis)
Medus: 2.00 valg. š. (skystas)
Rabarbarai: 4.00 vnt. (lapkočių)
Kaip gaminti

1. Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies ir kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite nuo viryklės ir palikite vėsti.

2. Kas keletą minučių tikrinkite pieno temperatūrą (tai labai svarbu, nes sukrėtus jogurtą į aukštesnės temperatūros nei 42 C pieną, žus natūralios bakterijos, o jeigu jis bus pernelyg vėsus, nevirs jogurtu) kyštelėdama į jį švarų pirštą. Kai jį galėsite piene išlaikyti maždaug 15 sekundžių, sukrėskite jogurtą ir gerai išmaišykite.

3. Masę sukrėskite į dubenį, uždenkite jį maistine plėvele ir palikite nakčiai šiltoje vietoje.

4. Rytą į jogurtą atsargiai įmaišykite aviečių sunkos ir skysto medaus (pagal skonį), įdėkite nuluptų, smulkintų rabarbarų.

Kulinaro patarimas. Jeigu jums nepatinka medaus jogurtui suteikiamas specifinis prieskonis, galite jį skaninti rudojo cukraus sirupu apšlakstytais rabarbarais. 

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant brandinimo laiko).  

Suskleisti

8. Spanguolės

Spanguolėse yra specialių junginių, kurie užkerta kelia infekcijoms šlapimo pūslėje. Spanguolių sultys yra puiki šlapimą varomoji priemonė, o šių uogų nuoviras vartojamas esant aukštam kraujo spaudimui. Spanguolės – galingas antioksidantas, kuris saugo nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio ir didina organizmo atsparumą. Sauja šių uogų ar stiklinė sulčių padės išsaugoti jaunystę ir sveikatą.

Apelsininiai biskočiai su migdolais ir spanguolėmis
Receptas: Apelsininiai biskočiai su migdolais ir spanguolėmis
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 puodelis (1¾)
Rudasis cukrus: 1.00 st. (¾)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 žievelės)
Migdolai: 50.00 g
Spanguolės: 100.00 g (džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi, riešutais ir spanguolėmis.
  2. Kiaušinius plakite porą minučių, kol išeis šviesi, gelsva masė, įberkite tarkuotą apelsino žievelę.
  3. Po truputį, nuolat maišydami, suberkite miltų mišinį.
  4. Tešlą išverskite ant gerai miltuoto paviršiaus ir minkykite vis įberiant miltų, kol nebelips prie rankų.
  5. Padalinkite į dvi lygias dalis.
  6. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite ritinėlį ir kepkite 160 laipsnių orkaiteje ~25–30 min, kol tešla bus iškepus, bet paspaudus: švelni ir minkšta.
  7. Iškepusią tešlą išimkite ir 10 min. palikite atvėsti.
  8. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių.
  9. Tada supjaustykite ~1,5 cm gabalėliais, juos išdėliokite skardoje ir dėkite kepti ~10 min. Po to visus sausainius apverskite ir kepkite dar ~10 min. (kraštuose jau ims kietėti kaip džiūvėsiai, bet viduriukai dar bus minkšti, tačiau atvėsę jie taip pat taps kietesni ir traškūs.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti

9. Riešutai

Riešutai, ypač graikiniai, yra būtini moters organizmui. Ginekologai teigia, kad riešutai yra puiki profilaktinė priemonė nuo krūties vėžio ir nevaisingumo. Šiam tikslui kasdien reikėtų suvalgyti 25 g maltų riešutų su medumi. Be to, graikiniai riešutai kovoja su skrandžio rūgštingumu, kepenų ligomis ir cukriniu diabetu. 2–3 branduolai šių riešutų kasdien pagerins smegenų ir širdies veiklą.

Graikiniais riešutais ir razinomis įdarytos vištų šlaunelės
Receptas: Graikiniais riešutais ir razinomis įdarytos vištų šlaunelės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 4.00 vnt. (šlaunelių (šlaunelė ir kulšelė kartu))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - įdarui ir 1 apvoliojimui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Džiūvėsiai: 4.00 valg. š. (1 - įdarui ir 3 - apvoliojimui)
Razinos: 1.00 sauja (įdarui)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (su kariu pagal skonį - įdarui)
Aliejus: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Šlauneles išdarinėkite: palikite nesugadintas odeles, o mėsą ir kaulus išimkite. Kaulo palikite tik apie 2 centimetrus (prie galo šlaunelės).

2. Mėsą labai smulkiai supjaustykite ar stambiau sumalkite. Sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, išmirkytomis razinomis ir graikiniais riešutais, pagardinkite pipirais, druska, smulkintu česnaku ir prieskoniais.

3. Šio įdaro prikimškite šlaunelių odeles ir subadykite adata, kad kepant nesutrūktų. Šlauneles apvoliokite kiaušinio plakinyje, paskui džiūvėsėliuose ir pakartokite dar sykį. Sudėkite šlauneles į kepimo popieriumi ar folija išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių. Kepdami nuolat patepkite aliejumi ar išsiskyrusiomis sultimis.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti

10. Šokoladas

Remiantis tyrimais, juodasis šokoladas ne tik suteikia džiaugsmo, palengvina priešmenstruacinį sindromą, bet ir yra galingas afrodiziakas. Be to, šokolade yra magnio, kuris gerina atmintį ir didina atsparumą stresui. Viena vertingiausių šokolado savybių – gebėjimas pakelti nuotaiką. Suvalgykite šio skanėsto ne daugiau kaip 25 g per dieną – džiaugsitės ne tik gera nuotaika, bet ir puikia figūra.

Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis
Receptas: Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 115.00 g (100 - keksiukams ir 15 - įdarui)
Juodasis šokoladas: 400.00 g (100 - keksiukams, 150 - įdarui ir 150 - kremui)
Kakava: 40.00 arbat. š. (miltelių - keksiukams)
Miltai: 140.00 g (keksiukams)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (keksiukams)
Druska: 1.00 arbat. š. (¼ - keksiukams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių arba 3 mažų - keksiukams)
Cukrus: 150.00 g (keksiukams)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š - keksiukams ir ½ - įdarui)
Jogurtas: 125.00 ml (vanilinio arba pieno - keksiukams)
Kava: 100.00 ml (stiprios paruoštos - sulaistymui)
Likeris: 40.00 ml (30 - kreminio kavos - sulaistymui ir 1 valg. š. - įdarui (nebūtina))
Grietinėlė: 310.00 ml (125 - riebios - įdarui ir 185 - riebios, plakamos - kremui)
Žemės riešutų sviestas: (kremui) 175.00 g
Kaip gaminti

Kaip kepti keksiukus

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Pasiruoškite 16 standartinio dydžio keksiukų formelių.
  2. Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą ir gabėliais supjaustytą sviestą. Dubenėlį statykite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas neliestų vendens), t. y. padarykite „garų vonelę“.
  3. Kaitinkite šokoladą ir sviestą maišydami, kol gausite vientisą masę. Atidėkite į šalį. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
  4. Kitame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės.Į kiaušinių masę supilkite atvėsusį šokoladą, vanilės ekstraktą, jogurtą ir išplakite iki vientisos masės.
  5. Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
  6. Paruoštą tirštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol keksiukai iškeps. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
  8. Išimkite keksiukus iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.

Paruoškite įdarą

  1. Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio šonuose pradės kilti maži burbuliukai.
  2. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Suberkite į jį gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą ir sudėkite sviestą.
  3. Palikite porą minučių pastovėti, kol šokoladas aptirps. Tuomet išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Supilkite kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir išmaišykite.
  5. Palaikykite šaldytuve, kol kremas visiškai atvės ir sutirštės.

Paruoškite kremą

  1. Šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į dubenėlį ir ištirpinkite ant „garų vonelės“ arba mikrobangų krosnelėje.
  2. Į ištirpusį šokoladą sudėkite žemės riešutų sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Supilkite šaltą grietinėlę ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
  4. Dubenį su paruoštu kremu palaikykite šaldytuve apie valandą, kad sutvirtėtų.

Formuokite keksiukus

  1. Atvėsusių keksiukų centre mažu šakšteliu išskobkite duobutes.
  2. Sulaistykite keksiukus stipria kava, sumaišyta su kreminiu kavos likeriu.
  3. Duobutes pripildykite paruoštu įdaru.
  4. Šokoladinį žemės riešutų sviesto kremą supilkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu. Papuoškite keksiukų viršų.
  5. Patiekite. Skanaus!

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius