Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, kurie nutinka jūsų kūnui, kai nustojate valgyti raudoną mėsą

Mėsą vartoti saikingai rekomenduoja tiek mitybos specialistai, tiek dietologai dėl pačių įvairiausių priežasčių. Tad ar norite gelbėti gyvūnus, ar saugoti aplinką, ar pakeisti savo mitybą, štai kaip gali būti paveiktas jūsų organizmas, kai atsisakysite raudonos mėsos, rašoma „The Healthy“.
Šviežia mėsa / 123RF.com nuotr.
Šviežia mėsa / 123RF.com nuotr.

Galite numesti svorio

Raudona mėsa yra kaloringa. Išbraukite ją iš savo kasdienio raciono ir ant svarstyklių galite pamatyti mažesnius skaičius. „Dauguma mėsos porcijų yra didesnės už faktinį baltymų poreikį, – sako daktarė Sally Warren. – Jautienos porcija gali turėti apie 170 kcal, pupelių porcija apie 100 kcal, o tofu – apie 70 kcal.“

2015 m. žurnale „Journal of General Internal Medicine“ paskelbtame apžvalginiame straipsnyje teigiama, kad žmonės, besilaikantys vegetariškos dietos, numetė daugiau svorio nei tie, kurie laikėsi nevegetariškos dietos. O veganai numetė daugiau svorio nei žmonės, kurie vis dar valgė kiaušinius ir pieno produktus.

Palaikysite tinkamą pH balansą

Sveikam kūnui reikalinga gera pH pusiausvyra, tačiau šiuolaikinėje patogioje mityboje didžiąją dalį sudaro rūgštingumą skatinantys maisto produktai, įskaitant raudoną mėsą. „Raudona mėsa sukuria didelį rūgštinį krūvį, kurį organizmas turi įsisavinti ir neutralizuoti, – aiškina S.Warren. – Be to, didelis rūgštingumas organizme sukuria puikią terpę ligoms plisti. Pridėjus stresą ir prastą miegą mažėja mūsų atsparumas didelio mirtingumo ligoms, tokioms kaip vėžys ir diabetas.“

Sumažės pilvo pūtimas

Raudoną mėsą organizmas virškina lėčiau nei kitus maisto produktus, todėl vakarienei suvalgę didžiulį kepsnį galite jausti vidurių užkietėjimą, pilvo skausmą ir padidėjusį dujų kiekį.

Nors iškart po to, kai atsisakote raudonos mėsos, galite pajusti virškinimo sutrikimų, tačiau tai daugiausia dėl to, kad valgote daugiau sveiko, skaidulų turinčio maisto. Ilgainiui žarnyne padaugės sveikų bakterijų, dėl kurių gali sumažėti viso organizmo uždegimas ir mažiau pūsti pilvą. Tiesą sakant, 2015 m. žurnale „Nutrition Research“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad vegetarų uždegimai buvo mažesni nei mėsos valgytojų.

Gali pagerėti odos būklė

Didelę įtaką odai daro ir tai, ką valgome. Vartokite vaisius ir daržoves, kuriuose gausu tokių vitaminų kaip A, C ir E, kovojančių su dėmeles sukeliančiais laisvaisiais radikalais.

123RF.com nuotr./Moteris valgo
123RF.com nuotr./Moteris valgo

Gali sumažėti cholesterolio kiekis

Atsisakę raudonos mėsos sumažinsite sočiųjų riebalų, kurie yra susiję su didesniu cholesterolio lygiu, kiekį. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja, kad sotieji riebalai sudarytų ne daugiau kaip 5–6 proc. dienos kalorijų. Tokia pusiausvyra sumažina riziką, kad bus padidėjęs cholesterolio kiekis, dėl kurio arterijų sienelėse gali kauptis apnašos, sako S.Warren.

„Visa tai turi įtakos aterosklerozei, dėl kurios gali kilti ir kitos širdies ligos bei įvairios komplikacijos“, – sako S.Warren. Nors didelis cholesterolio kiekis gali būti susijęs su jūsų genais, raudonos mėsos atsisakymas padės sumažinti jo kiekį organizme.

Galite sumažinti tam tikrų rūšių vėžio riziką

Atsisakykite jautienos ir galbūt išvengsite storosios žarnos arba žarnyno vėžio, ypač, jei šie susirgimai paplitę jūsų šeimoje. „Mityba, kurioje gausu sočiųjų riebalų, siejama su padidėjusiu uždegimu organizme, o lėtinis uždegimas siejamas su vėžio išsivystymu“, – sako S.Warren.

2015 m. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) raudoną mėsą priskyrė prie galimų kancerogenų, t. y. nustatė, kad ji gali sukelti vėžį. „Yra pranešimų, kuriuose didelis raudonos mėsos vartojimas siejamas su padidėjusia vėžio, ypač storosios žarnos vėžio, rizika“, – sako gydytoja Adrienne Youdim, Svorio metimo ir mitybos centro direktorė.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja, kad sotieji riebalai sudarytų ne daugiau kaip 5–6 proc. dienos kalorijų.

2019 m. žurnale „International Journal of Epidemiology“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad vidutiniškai 76 g raudonos arba perdirbtos mėsos valgymas per dieną buvo susijęs su 20 proc. didesne galimybe susirgti storosios žarnos vėžiu, palyginti su tuo, kai per dieną suvalgoma tik apie 21 g mėsos.

Raudonos mėsos kepimas aukštoje temperatūroje skatina kelių junginių, kurie gali sukelti žarnyno vėžį žmonėms, turintiems genetinį polinkį, susidarymą. Perdirbtoje raudonoje mėsoje, pavyzdžiui, įvairiose dešrelėse, taip pat yra nitritų – tiek natūralių, tiek pridėtinių konservantų. Manoma, kad jie gali sukelti vėžį.

Galite sumažinti sunkių ligų riziką

Išbraukus raudoną mėsą iš valgiaraščio, galima sumažinti daugelio ligų riziką. „Raudonoje mėsoje gali būti daug sočiųjų riebalų, kurie yra susiję su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, nutukimo ir diabeto rizika“, – sako S.Warren.

2018 m. žurnale „European Heart Journal“ atliktas tyrimas parodė, kad vartojant raudoną mėsą susidaro junginys, kuris gali padidinti širdies priepuolių riziką. „Mokslininkai mano, kad jis daro įtaką cholesterolio apykaitai organizme, dėl to ant kraujagyslių sienelių intensyviau vystosi apnašos ir gali padidėti širdies ligų rizika“, – sako S.Warren.

123RF.com nuotr./Šviežia mėsa
123RF.com nuotr./Šviežia mėsa

Jautienos valgytojai gali užsitraukti Alzheimerio ligą. 2017 m. žurnale „British Medical Journal“ paskelbtame tyrime dėl šio ryšio kaltinamas per didelis geležies kaupimasis dėl per didelio raudonos mėsos kiekio mityboje.

Galite turėti daugiau energijos

„Mums reikia sveikos širdies, sveikos virškinimo sistemos, sveiko proto ir kūno, kad turėtume daugiau energijos“, – aiškina S.Warren. Raudoną mėsą pakeitus sveikesniu maistu, pavyzdžiui, pupelėmis, augaliniais riebalais, neskaldytais grūdais, vaisiais ir daržovėmis, energijos kiekis gali būti didesnis.

Padėsite aplinkai

Per metus užauginama dešimtys milijonų tonų įvairių galvijų mėsos, o auginant gyvūnus maistui, reikia daug žemės, pašarų, energijos ir vandens. Remiantis Worldwatch instituto paskelbta ataskaita, 51 proc. ir daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų pasaulyje išmetama dėl gyvulininkystės. Pasirinkę alternatyvius baltymų šaltinius, galite gerokai sumažinti šią žalą.

Gali trūkti tam tikrų maistinių medžiagų

Nors prarastus baltymus galima kompensuoti, kai kurių maistinių medžiagų daugiausia gaunama iš raudonos mėsos, o jų gali pradėti trūkti, jei nepapildysite savo mitybos.

Viena iš pagrindinių maistinių medžiagų grupių, kurių galite pritrūkti, yra B grupės vitaminai, daugiausia vitaminas B12, taip pat mineralas geležis. Šių medžiagų yra tofu ir sojų produktuose, žuvyje, sūryje, kiaušiniuose, jūros gėrybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius