Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, kuriuos verta žinoti apie aknę

Aknės priežastys nėra visiškai aiškios, todėl netrūksta įvairių su ja susijusių interpretacijų. Kartu su gydytoja dermatovenerologe Inga Kisielienė aiškinomės kai kuriuos svarbius dalykus.
Aknė
Aknė / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Aknė

1. Mechanizmas. Spuogų susidarymo mechanizmas yra toks: veikiama hormonų disbalanso oda ima gaminti per daug riebalų (sebumo), storėti; suragėjusios ląstelės užkemša poras; tenai, beorėje erdvėje, susidaro puikios sąlygos daugintis aknės bakterijoms ir kilti uždegimui. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad svarbus dar vienas aspektas: akne sergančių žmonių sebumas yra tirštesnis ir jo sudėtis skiriasi nuo sveikos odos riebalų. Rinkoje jau atsirado priemonė, kuri reguliuoja visas šitas biologines spuogų formavimosi priežastis, tačiau yra ir kitų produktų, kurie nors ir veikia ne taip kompleksiškai, bet padeda.

Vida Press nuotr./Aknė
Vida Press nuotr.

I. Kisielienė pataria jų ieškoti vaistinėse ir rinktis ne apskritai riebiai, bet dar ir spuoguotai odai. Perkant priemones savo nuožiūra kosmetikos parduotuvėse geriau vengti valiklių, kurie turi alkoholio, nes jie sausina odą ir dar labiau skatina riebalų išsiskyrimą.  

2. Benzoilperoksidas. Puikiai bakterijas naikina, odos raginį sluoksnį plonina ir taip uždegimą mažina benzoilperoksidas. Jo preparatų be receptų įsigyjama vaistinėje.  

3. Drėgmė. Vaistinėse parduodamos dermokosmetikos priemonės gerina vaistų veikimą, drėkina odą. „Ją drėkinti būtina, nes riebi oda gali būti sausa – dėl netinkamos priežiūros, netinkamų valiklių, vaistų nuo aknės (pastarieji šiek tiek dirgina ir sausina). Tokie kremai ne tik atkuria drėgmės pusiausvyrą, bet ir ramina odą.“ 

Vida Press nuotr./Kremo indelis
Vida Press nuotr.

4. Kontraceptikai. Hormonų pusiausvyros sutrikimą, skatinantį gausesnį odos riebalų išsiskyrimą, galima reguliuoti kontraceptinėmis tabletėmis, tačiau kurias iš jų gerti, reikia pasitarti su ginekologu, nes tų vaistų sudėtis ir poveikis skiriasi.

5. Hidrolipidinė plėvelė. Kai kas mano, kad spuogai – nešvaros pasekmė, bet tai – mitas. „Tokią mintį žmonėms turbūt pakiša spuoguotos odos riebaluotumas. Tačiau riebalų liaukų išskiriamas sebumas kaip tik sukuria hidrolipidinę plėvelę, kuri saugo odą nuo aplinkoje esančių mikrobų ir ultravioletinių spindulių, dar padeda į ją patekti reikalingoms medžiagoms, tirpstančioms riebaluose, pavyzdžiui, vitaminams E ir A. Dažnas veido prausimas, šveitimas, valymas spirituotais produktais siekiant atsikratyti „nešvaros“ tą plėvelę suardo.“

Vida Press nuotr./Veido odos valymas
Vida Press nuotr.

UV spinduliai pamažina uždegimą, tačiau tuo pat metu oda, gindamasi nuo jų, storėja – dėl to užsikemša daug daugiau porų, ten dauginasi aknės bakterijos ir formuojasi pūlinukai.

6. UV spinduliai. Rudenį ir žiemą padaugėja aknės paūmėjimo atvejų – tai vasaros „dovana“. „Meškos paslaugą sau daro merginos ir moterys, kurios mėgina naikinti spuogus kaitindamosi saulėje ir soliariume. Iš tiesų UV spinduliai pamažina uždegimą, tačiau tuo pat metu oda, gindamasi nuo jų, storėja – dėl to užsikemša daug daugiau porų, ten dauginasi aknės bakterijos ir formuojasi pūlinukai. Tinka tik speciali šviesos terapija, kuriai naudojami tam tikro spektro spinduliai.“

7. Stresas. Specialistai vieningai sutaria, kad stresas provokuoja aknę, todėl ja sergant savo pačių labui privalu rasti laiko atsipalaiduoti, išmokti streso atsikratymo technikų ir jas naudoti.

8. Maistas. Diskusijos dėl jo poveikio spuogams netyla. Iki šiol atlikti tyrimai rodo, kad jų gali padaugėti dėl šokolado ir pieno produktų (vieno tyrimo duomenimis, nugriebtas pienas – didesnis blogis šiuo atžvilgiu), vadinamąjį aukštą glikeminį indeksą turinčių produktų (jie staigiai padidina cukraus kiekį organizme) – saldžių miltinių gaminių, saldainių guminukų, keptų bulvių, energinių gėrimų, manų košės ir kt. „Nereikia atsisakyti šio maisto – svarbu tiesiog sumažinti jo kiekį. Turiu pacientų, kurie geria pieną litrais, bet tai jų aknei įtakos nedaro. Patarčiau save akylai stebėti – tai būdas sužinoti, nuo ko beria labiau. Tačiau dietos, kurios laikantis spuogai išnyktų, nėra.“  

Tikrai gerai yra daugiau vartoti produktų, turinčių nesočiųjų riebalų rūgščių omega 3. Jų yra žuvų taukuose, aliejuje, riebiose žuvyse.

Vida Press nuotr./Žuvis
Vida Press nuotr.

9. Rūkymas. Pastebėta, kad spuogų turinčių ir smarkiai rūkančių moterų oda išskiria daugiau riebalų ir juose yra daugiau medžiagų, skatinančių spuogų formavimąsi.

10. Kosmetika. Pasak gydytojos, suderinti anti-aging, dekoratyvinės kosmetikos priemones ir produktus nuo aknės – menas. Svarbu, kad pirmosiose esančios medžiagos neskatintų spuogų atsiradimo, o tai geriausiai išmano odos priežiūros specialistai. Taigi patartina gražinimosi strategiją ir taktiką aptarti su jais. „Patekti pas gydytoją dermatologą paprasta – šeimos gydytojo siuntimo nereikia. Bendra grožio produktų taisyklė, kai yra aknė, tokia: bandai ir atsirenki, kas tau tinka.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius