Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 mitų apie venų varikozę

Kojų venos yra labai svarbios visam jūsų organizmui. Jomis teka kraujas nuo pirštų galiukų iki pat širdies. Kuomet venose esantys vožtuvėliai ima blogai veikti, dalis kraujo negali pratekėti. Dėl padidėjusio kraujo spaudimo venose, kūnas stengiasi jas praplėsti. Tuomet venos išsipučia, sustambėja ir išsikraipo.
Skausmas kojose
Skausmas kojose / Shutterstock nuotr.

Deja, tai nėra tik kosmetinė problema. Negydoma venų varikozė gali komplikuotis į įvairius sutrikimus – netgi tokius pavojingus kaip trombozė.

Everydayhealth.com jūsų dėmesiui pateikia mitus apie venų varikozę, kurie padės jums įvertinti savo būklę ir imtis reikiamų priemonių.

1 mitas. Išsiplėtusios venos yra tik kosmetinė problema

Kraujagyslių chirurgė iš Vašingtono K. D. Gibson ragina pastebėjus išsiplėtusias venas kreiptis į specialistus. Patyrusi gydytoja apgailestauja, kad dažnai net šeimos gydytojai išsiplėtusias venas palaiko tik kosmetiniu nepatogumu.

Anot profesoriaus P. Y. Kim, anksčiau ar vėliau išsiplėtusios venos ims reikštis rimtesniais simptomais, tokiais, kaip bukas skausmas, sunkumas kojose, tvinkčiojimas, mėšlungis ar kojų patinimas, didelis sausumas ir niežėjimas aplink varikozines venas. Žmonės su išsiplėtusiomis venomis turi didesnę trombozės riziką, jiems aplink venas gali atsiverti opos ir pan.

Pastebėjus išsiplėtusias venas yra labai svarbu laiku kreiptis į medikus. Dažnai, ligai nepažengus per toli, jos gydymas yra daug paprastesnis.

2 mitas. Išsiplėtusios venos yra neišvengiama senėjimo pasekmė

Amžius neigiamai veikia varikozines venas, tačiau ir jauni žmones gali susidurti su šiuo negalavimu. Nors su amžiumi ši liga linkusi tik progresuoti, vis dėlto didžiausias rizikos veiksnys yra genetinis.

Hormoninės pusiausvyros pasikeitimai yra kitas varikozinių venų rizikos veiksnys. Nėštumo metu ši rizika dar labiau padidėja.

3 mitas. Išsiplėtusios venos būdingos tik moterims

Nors venų varikozė yra labiau būdinga moterims, vyrų ši problema taip pat neaplenkia. Beveik ketvirtadalis moterų ir 10–15 procentų vyrų turi matomas varikozines venas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Natūralūs būdai užkirsti kelią venų varikozei

4 mitas. Bėgiojimas gali sukelti venų varikozę

Fiziniai pratimai, taip pat ir bėgiojimas, dažniausiai teigiamai veikia venas. Vaikščiojimas ar bėgiojimas suaktyvina blauzdos raumenis ir taip daugiau kraujo sugrįžta į širdį. Pacientams, turintiems venų problemų, sportuojant patariama dėvėti kompresines kojines.

5 mitas. Venų varikozė yra visada aiškiai pastebima

Matomos išsiplėtusios venos gali būti tik matoma gilesnės problemos pusė. Venų varikozės matomumą gali nulemti kojų sandara. Venų gali ir nesimatyti, jei jas dengia storesnis riebalinis sluoksnis.

6 mitas. Ilgas stovėjimas sukelia venų varikozę

Jeigu dirbate stovimą darbą, jūs turite didesnę tikimybę susirgti venų varikoze. Tačiau patvirtintų mokslinių įrodymų šiuo klausimu dar nėra. Tiesa yra ta, kad stovimą darbą dirbantys žmonės greičiau pastebi išsiplėtusias venas.

7 mitas. Gyvenimo būdas neturi įtakos venų varikozei

Gyvenimo būdas vaidina labai svarbų vaidmenį venų sveikatai. Antsvoris yra labai tiesiogiai susijęs su venų išsiplėtimu. Tuo tarpu svorio mažinimas galėtų palengvinti šią problemą. Fizinis aktyvumas taip pat teigiamai veikia venas. Žymus dermatologas profesorius A. F. Aleksis rekomenduoja dėvėti kompresines kojines, stiprinti blauzdų raumenis ir, kai tik yra galimybė, laikyti kojas aukščiau.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kryžiuojate kojas? Štai ką turite žinoti

8 mitas. Operacija yra vienintelė gydymo priemonė

Daugelį metų vienintelis venų varikozės gydymo būdas buvo operacija, kurios metu atliekami pjūveliai, per kuriuos pašalinamos nesveikos venos. Dabar vis populiarėja kiti varikozinių venų gydymo metodai, po kurių nelieka randų. Vienas iš tokių būdų yra vadinamoji endoterminė venų amputacija, kuomet specialia adata yra uždeginama nesveika vena ir ji nustoja funkcionuoti.

Varikozinių venų gydymui gali būti taikoma ir skleroterapija, kuomet į nesveiką kraujagyslę yra suleidžiami sklerozantai. Dar nepažengus ligai toli yra taikoma lazerio terapija. Kartais ji gali būti derinama ir su skleroterapija.

9 mitas. Sveikimas po venų varikozės operacijų yra ilgas procesas

Naujausios gydymo technologijos suteikia galimybę operaciją atlikti per 20–30 minučių be jokio papildomo laiko gijimui po operacijos. Daugelis pacientų jau tą pačią dieną gali grįžti į savo darbą.

10 mitas. Varikozines venas galima išgydyti

Nors yra efektyvių išsiplėtusių venų gydymo priemonių, visiškai išgydyti jų neįmanoma. Anot specialistų, kartais net po operacijų venos yra linkusios vėl išsiplėsti. Tai yra panašu į piktžolių ravėjimą darže – galima kruopščiai išravėti lysvę, tačiau tai nereiškia, kad po kiek laiko lysvėje nepasirodys koks naujas pienės daigelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius