Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 svarbių gyvenimo tiesų, kurias pernelyg dažnai pamirštame

„Keista, kaip kasdieniame savo pasaulyje lengvai pamirštame svarbiausias gyvenimo tiesas. Užimtos darbo dienos, reikalų ir problemų gausa neretai mūsų smegenis verčia dirbti autopilotu“, – tikina pasauliniu bestseleriu tapusios knygos „Emotional Intelligence“ autorius dr. Travisas Bradberry.
Laiminga mergina
Laiminga mergina / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Sėkmė Laimė

Portalui huffingtonpost.com emocinio intelekto specialistas ir lektorius pateikia 10 gyvenimo tiesų, kurių jokiu būdu nederėtų pamiršti.

1. Tai, kad esate užsiėmę, dar nereiškia, kad esate produktyvūs

Apsižvalgykite aplinkui – iš pažiūros visi žmonės išties atrodo užsiėmę: bėgioja iš susirinkimo į susirinkimą, atsakinėja į laiškus, pirštais stipriai barškina klaviatūrą... Tačiau, kaip manote, keliems iš jų tikrai sekasi pasiekti aukštų rezultatų ir būti sėkmingiems?

Sėkmė nepriklauso vien tik nuo judesio ir aktyvumo – daug svarbesnis jai yra susitelkimas. Būtent susitelkimas ir užtikrina laiko išnaudojimą naudingai ir produktyviai.

Darbo valandų kiekvieną dieną gaunate tiek pat, kaip ir visi. Išnaudokite saviškes išmintingai ir dėkite pastangas tam, kad sulauktumėte rezultato, o ne tam, kad tiesiog jas dėtumėte.

2. Didžioji sėkmė be pralaimėjimų neateina

Niekada nepatirsite tikrosios sėkmės džiaugsmo ir pasitenkinimo, jei iki jos nebūsite patyrę pralaimėjimo kartėlio. Jūsų klaidos nutiesia jums kelią iki sėkmės, atskleisdamos, kada pasirinkote neteisingą kelią.

Didžiausi postūmiai į priekį ir ateina tada, kai po pralaimėjimo ar nesėkmės jaučiamės susinervinę ir užstrigę. Būtent šie nervai, pyktis ant savęs ir priverčia keisti savo mąstymą, pažvelgti į situaciją iš kitos perspektyvos ir pagaliau pamatyti išeitį, kurios labiausiai trūko. Sėkmė reikalauja kantrybės, tad pozityvų požiūrį svarbu išlaikyti net ir nesėkmės akivaizdoje.

3. Baimė yra pirmasis gailesčio šaltinis

Nebijokite rizikuoti. Dažnai girdžiu žmones klausiant: „Kas blogiausio tau galėtų nutikti? Ar tai tave pražudys?“. Bet žinote ką?

Mirtis nėra blogiausias dalykas, kuris mums gali nutikti. Daug blogiau yra leisti sau mirti viduje.

4. Jūsų savivertė turi ateiti iš vidaus

Jei malonumą ir pasitenkinimą savo gyvenimu jaučiate tik lygindami save su kitais, tikrai nesate savo likimo šeimininkai. Kuomet gerai jaučiatės dėl savo pasiekimų, neleiskite kitų nuomonėms ar pasiektiems rezultatams šio jausmo jums užgožti.

Nustokite save lyginti su visais aplinkiniais – tik taip jūsų savivertė ateis iš jūsų pačių vidaus.

5. Esate tiek geras, kiek jus supantys žmonės

Turėtumėte save apsupti žmonėmis, kurie jus įkvepia, kurie verčia jus norėti tapti geresne savo pačių versija. Tikriausiai taip ir darote. Tačiau, kaip dėl tų žmonių, kurie tik smukdo jus žemyn?

Tie, kurie verčia jus jaustis niekam tikusiais, nervingais ar blogesniais negu esate, tik švaisto jūsų brangų laiką.

Gyvenimas yra pernelyg trumpas, kad švaistytumėte savo laiką žmonėms, kuriems to nereikia. Išmokite juos paleisti.

6. Gyvenimas trumpas

Visi mes puikiai žinome – nė vienas iš mūsų nesame garantuoti, kad turėsime rytojų. Ir vis dėlto tik, kai kas nors netikėtai miršta, pradedame susimąstyti ir apie savo gyvenimą bei tai, ką darome negerai. Ne vien netektis turėtų priminti apie gyvenimo trapumą.

Kasdien sau priminkite, kad kiekviena nauja diena – tai dovana, kurią privalote išnaudoti. Tą akimirką, kai į gyvenimą pradėsite žiūrėti kaip į palaimą, jis jums neabejotinai palaima ir taps. Juk gera diena visų pirma ir prasideda nuo gero nusiteikimo.

7. Nereikia laukti atsiprašymo, kad atleistumėte

Gyvenimas teka kur kas lengvesne vaga, jei mokate paleisti visas praeities nuoskaudas net ir tiems, kurie to padaryti neprašė. Nuoskaudos iš praeities gadina šiandieninę jūsų laimę, tad nesilaikykite jų įsikibę.

Neapykanta ir pyktis yra tarsi emociniai parazitai, kurie gadina jūsų gyvenimo džiaugsmą. Atleisdami jus įskaudinusiems žmonėms, jų neišteisinate, tačiau išlaisvinate save nuo buvimo amžina jų auka.

8. Gyvenate tokį gyvenimą, kokį sau ir susikūrėte

Jūs nesate aplinkybių auka. Niekas neprivers jūsų priimti sprendimus ar imtis veiksmų, kurie yra priešingi jūsų nusistatymams ir vertybėms. Ir tos aplinkybės, pagal kurias dabar gyvenate, priklauso tik nuo jūsų, kaip ir jūsų ateitis.

Jei šiuo metu jaučiatės užstrigę, tikriausiai tiesiog bijote rizikuoti, kad pasiektumėte savo tikslus ir svajones. Tad atėjus laikui imtis veiksmų atminkite vieną tiesą – jau geriau būti ant žemiausio kopėčių, kuriomis tikrai norite lipti, laiptelio nei ant aukščiausio laiptelio kopėčių, kuriomis lipti niekada nenorėjote.

9. Gyvenkite dabartyje

Nepasieksite viso savo potencialo, jei neišmoksite gyventi dabartyje. Joks kaltės kiekis nepakeis jūsų praeities ir joks nerimo kiekis nepakeis jūsų ateities. Neįmanoma būti laimingam dabar, jei nuolat esate įstrigę ateityje ar praeityje.

Kad išmoktumėte gyventi dabartyje, privalote padaryti du dalykus:

  • Priimkite savo praeitį. Jei jos nepriimsite ir nepaleisite, ji niekada nepaliks jūsų ramybėje.
  • Priimkite ateities neapibrėžtumą. Ir nesijaudinkite dėl jos – nes jaudulys dabar ir čia neturi reikšmės. Kaip kažkada yra pasakęs Markas Twainas: „Jaudintis dėl ateities tai tas pats, kas mokėti skolą, kurios dar net neturite“.

10. Permainos yra neišvengiamos – mėgaukitės jomis

Tik išmokę mėgautis permainomis, jose rasite ir gerų dalykų. Pokyčius priimkite išskėstomis rankomis tik tada jie atvers jums naujas galimybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius