Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 maisto produktų, kurių turėtumėte vengti prekybos centruose

Nors mes neketiname tikrinti jūsų pirkinių krepšelio, tačiau kai kurie paprasti pokyčiai, neįdedant daug laiko ar pastangų, jūsų maistą gali paversti maistingesniu ir skanesniu, be to, sutaupytumėte ir pinigų.
Jogurtas.
Jogurtas. / 123RF.com nuotr.

Pateikiame sąrašą produktų, kurių reikėtų vengti, ir pasiūlymus, kuo juos pakeisti, rašoma goodhousekeeping.com.

Skaninti vaisiniai kokteiliai ir jogurtai

Vaisiniai kokteiliai bei jogurto indeliai dažnai tėra ypač cukringos buvusio sveiko maisto versijos. Ieškokite graikiško jogurto ir gėrimų, kurių sudėtyje yra mažiau kaip 12 gramų cukraus (vienoje porcijoje), taip užtikrinsite, kad pieniškame užkandyje būtų daugiau baltymų nei angliavandenių. Tai numalšins alkį bei neleis persivalgyti vėliau.

Skanėstai urmu

Pasiūlymas „Du už vieno kainą“? Apeikite jį. Nors ir sutaupysite, pirkdami didelį kiekį sausainių ar saldainių, rizikuojate nebeatsilaikyti „poreikiui“ nusipirkti jų dar. Neleiskite pinigų cukrui, geriau įsigykite tai, ko iš tiesų trokštate – o ne užsistovėjusį šokoladinį kiaušinį, vien dėl to, kad jam taikoma nuolaida.

Apdoroto maisto užkandžių pakuotės

Nedelsdami iš pirkinių sąrašo išbraukite tokius užkandžius, kaip apdorota mėsa ir sūris. Juose gausu natrio bei sočiųjų riebalų, o ląstelienos beveik nėra arba išvis nėra. Daugumoje šių produktų variantų yra 600 miligramų natrio – tai yra apie 30 procentų rekomenduojamos paros normos.

Kokteiliai

Saldūs kokteiliai yra didžiausi nusikaltėliai, tačiau net ir „sveikiausi“ pasirinkimai yra tikros cukraus bombos, kur 350 ml kokteilio yra 60 g cukraus. Verčiau pabandykite į vandenį įdėti šaldytų uogų – tai suteiks papildomo skonio (bei ląstelienos). Nesaldintas skanintas vanduo padeda drėkinti organizmą iš vidaus.

Maistas, kurio sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų

Iš dalies hidrinti riebalai, arba trans-riebalai, yra žmogaus sukurta sočiųjų riebalų rūšis, siejama su didėjančiu „blogojo“ cholesterolio kiekiu kraujyje. Maisto ir vaistų administracija (JAV) uždraudė naudoti juos maisto produktuose ir iki 2018-ųjų metų įsakė juos likviduoti iš visų maisto produktų. Tačiau vengti jų turėtumėte jau dabar. Didžiausių „blogiečių“ sąraše yra prieskoniai (įvairūs padažai), glazūra, grietinėlė, sviesto pakaitalai ir net kai kurie užkandžiai, tokie kaip riešutų ir džiovintų vaisių batonėliai.

Sultys

Sultyse esantis rafinuotas cukrus – net ir „šimtaprocentinėse sultyse“ arba „šviežiai spaustose sultyse“ – yra kaloringesnis ir turi mažiau maistinės vertės nei visas vaisius. Bus daug geriau, jei valgysite žaliavą, kurioje gausu ląstelienos, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Atsisakydami cukringų gėrimų, ilgainiui galite palaikyti norimą arba atsikratyti svorio.

Fasuoti salotų ir užkandžių padažai

Salotų padažuose dažnai būna gausu natrio, cukraus ir sočiųjų riebalų, tačiau didžiausia problema yra „porcijos“ dydis. Daugumoje receptų rekomenduojama naudoti vieną arbatinį šaukštelį salotų padažo, o tai yra mažiau nei normalus šlakelis. Geriau atsisakykite salotų padažų ir gardinkite jas avokadais, skystai virtu kiaušiniu ar marinuotomis daržovėmis. Jie suteiks širdžiai naudingų riebalų be jokių priedų bei pilvo pūtimą sukeliančios druskos.

Fasuoti arbatos arba kavos gėrimai

Šie gėrimai gali būti tokie pat cukringi kaip ir gazuoti gėrimai. Atidžiai skaitykite etiketes ir rinkitės tuos gėrimus, ant kurių etikečių pažymėta, jog jų sudėtyje yra cukraus pakaitalų arba juose visai nėra jokių saldiklių. Geriausias pasirinkimas: namuose užsiplikykite daug kavos ir arbatos.

Užkandžiai be gliuteno

Jeigu esate vienas iš tų retų asmenų, sergančių celiakija (arba jums diagnozuotas gliuteno netoleravimas), gliuteno neturinčios alternatyvos tikrai gali būti nuostabus mėgstamų valgių pakaitalas. Tačiau jei perkate tokį maistą dėl tariamos naudos sveikatai, jums nepasisekė. Produktai, kuriuose nėra gliuteno, dažniausiai prikimšti cukraus, druskos bei sočiųjų riebalų, ir visa tai tam, kad sustiprintų skonį. Rinkitės tokius produktus, kurių sudėtyje nesmulkinti grūdai yra pirmasis ingredientas.

Veganiški ledai

Vien dėl to, kad produkte nėra karvės pieno, dar nereiškia, jog tas produktas yra sveikas. Iš tiesų, veganiškuose leduose, pagamintuose iš kokoso pieno, gali būti netgi daugiau sočiųjų riebalų bei cukraus. Jeigu netoleruojate laktozės, rinkitės ledus, pagamintus iš sojos, kokoso, migdolų ar anakardžio riešutų pieno, kuriuose būtų kaip įmanoma mažiau cukraus bei sočiųjų riebalų. Tačiau jei veganiškus ledus valgote dėl tariamos naudos sveikatai, tiesa ta, kad daug sveikiau būtų valgyti tikrus ledus.

Liesi maisto produktai (kurie turėtų būti riebūs)

Tai atrodo labai sveika, tačiau maisto gamintojai, norėdami atkartoti skonį, prideda daug cukraus. Jei tik yra galimybė, rinkitės vidutinio riebumo pieno produktus, kuriuose riebalai nėra keičiami cukrumi. Iš tokių produktų gausite baltymų, nesuvartodami per daug nereikalingų kalorijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius