Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 priežasčių, kodėl jaučiamės nuolatos pavargę

Atrodo, ir gerai išsimiegame, ir skiriame laiko poilsiui, tačiau vis tiek rytas ir vėliau visa diena tampa tikru išbandymu. Kodėl akys merkiasi, ima žiovulys, o rankos svyra? Kodėl jaučiamės tokie pavargę, nors miegojome puikiai visą naktį? Jūsų dėmesiui paslaptys, kurios mus priverčia norėti kuo greičiau griūti į lovą.
Nuovargis
Nuovargis / Fotolia nuotr.

Atsikeliate nepakankamai anksti

Galite miegoti 8 valandas, tačiau naudos didelės nepatirsite, jeigu gulatės ir keliatės bet kuriuo metu. Šiuo atveju reikalinga rutina, kad ir kaip tai nuobodžiai skambėtų. Miegas iki pat paskutinės akimirkos nepadeda, o atvirkščiai – yra kenksmingas. Kai anksti gulatės miegoti ir anksti keliatės, tai suteikia jums daugiau sveikatos, be to, galite lengviau kibti į dienos darbus. 2008-aisiais metais atliktas Harvardo universiteto tyrimas atskleidžia, kad „ankstyvi vyturiukai“ greičiau ir paprasčiau sprendžia darbinius klausimus ir kitas bėdas nei palyginti ilgai parpiančios „naktinės pelėdos“, todėl jiems geriau sekasi darbe ir asmeniniame gyvenime.

Taip pat skaitykite: 10 kasdienių įpročių, kurie atima iš jūsų jaunystę bei grožį

Jūs esate apsuptas toksiškų žmonių

„Nuolat besiskundžiantys bendradarbiai ir „verkiantys“ bičiuliai gali priversti jus jaustis išties pavargusiais. Žmonės, kurie yra jūsų gyvenime, jus veikia ne tik emociškai, bet ir fiziškai“, – tikina osteopatė ir knygos The Body Doesn't Lie autorė Vicky Vlachonis. Jos nuomone ciniški ir nuolat besiskundžiantys asmenys išsiurbia iš mūsų energiją, todėl reikėtų tam užkirsti kelią. Pavyzdžiui, neleisti, kad jus įtrauktų į kompaniją, kurioje dalinamasi neigiamais dalykais, ir liautis švaistyti laiką. Judėkite į priekį pasitelkdami pozityvumą – tai jūsų kūnui suteiks kur kas daugiau energijos.

Jūsų seksualinis gyvemimas snaudžia

Dauguma žmonių skundžiasi, kad neturi laiko užsiimti seksu, tačiau iš tikrųjų intymūs santykiai gali padėti jums geriau išsimiegoti ir pailsėti. Taip yra dėl to, kad orgazmo metu išsiskiria tam tikros medžiagos. Na, o jeigu seksą renkatės ryte, taip pat nepralošite, kadangi aktyvus rytinis greitukas jums suteiks itin daug energijos.

Taip pat skaitykite: Seksologas Viktoras Šapurovas – apie naujas sekso tendencijas ir vyrų neištikimybę: „Ji užprogramuota“

Jums trūksta magnio

Gal skamba ir keistai, tačiau magnis – tai „atpalaiduojantis mineralas“, – aiškina Dr. Markas Hymanas. Nuo jo priklauso mūsų savijauta bei miego kokybė. Taigi, nebūtina vartoti magnio papildų, jeigu norite numalšinti nuovargį, kadangi galite rinktis ir natūralius produktus, tarkime, sėklas, riešutus, pupeles, avokadus, žalios spalvos lapines daržoves.

Nekenčiate savo darbo

Pasirodo, užtenka per savaitę bent 150 minučių sportuoti, kad pasijustumėte geriau, mat mankšta ir judėjimas nuovargį sumažina iki 65 proc.

Būkite sau atviri – negalite gerai jaustis, jeigu kasdien keldamiesi ryte mąstote apie tai, kaip nekenčiate to, ką darote. Kaip jus erzina bendradarbiai, mažas atlyginimas ir veikla, neteikianti jokio malonumo. Turite tvirtai apsispręsti, ko trokštate, ir to siekti – keisti darbą, mokytis ko nors naujo ir pan. Tyrimai tik patvirtina, jog žmonės, nemėgstantys savo darbo, turi problemų užmigti ir tai susiję su patiriamu stresu.

Taip pat skaitykite: Mūsų pasąmonės spąstai, į kuriuos pakliūvame dažniausiai

Jūs praleidžiate treniruotes

Jeigu visai neturite jėgų, skubėkite pajudėti. Reguliari fizinė veikla gali sumažinti depresijos riziką, be to, miegosite kur kas geriau. Pasirodo, užtenka per savaitę bent 150 minučių sportuoti, kad pasijustumėte geriau, mat mankšta ir judėjimas nuovargį sumažina iki 65 proc.

Jūs negaunate pakankamai saulės šviesos

Viskas susiję su paros ritmu – kaip rašo M. Nathanielis Meadas straipsnyje Environmental Health Perspective, „kai žmonės yra veikiami saulės ar dirbtinės šviesos, tuomet jų naktinė melatonino gamyba vyksta kur kas greičiau, ir tai padeda lengviau užmigti“. Tačiau nepamirškite, kad nuo saulės šviesos būtina saugotis apsauginiais kremais, mat didėja odos vėžio rizika.

Stresas – jūsų gyvenimo būdas

Fotolia nuotr./Kaip atsikelti anksti ryte?
Fotolia nuotr./Kaip atsikelti anksti ryte?

Kiekvienas žino, kad nerimas nėra geras potyris – mes išsenkame, ką jau kalbėti apie išorinius potyrius – raukšlės, pajuodę paakiai ir pan. Stresas dar puikiai žinomas ir kaip nemigos priežastis, todėl pakliūvame į užburtą ratą. Miego trūkumas mus paverčia susierzinusiais, nerimastingais ryte ir dieną, o po to, vakare, sunku nusiraminti ir vėl išgyvename tą patį, taigi, turite ieškoti streso mažinimo technikų, padėsiančių atsikratyti prastos savijautos.

Jūs galite sirgti autoimunine liga

Pirmiausia, jeigu kamuoja nuolatinis nuovargis, reikia kreiptis į gydytoją, kuris atliktų išsamesnius tyrimus. Autoimuninės ligos sukelia didžiulį nuovargį, ir moteris jos kamuoja tris kartus dažniau negu vyrus. Būtinai atkreipkite dėmesį į savo sveikatą.

Taip pat skaitykite: 8 taisyklės, padėsiančios bendrauti su egoistais

Jūsų miegamasis yra netvarkingas

Jeigu jame ir velnias koją nusilaužtų, mėtosi krūvos drabužių, batų, popierių ir kitų dalykų, natūralu, kad miego kokybė kinta. Nacionalinis miego centras atskleidžia, kad miegamasis turi būti švarus, komfortiškas ir skirtas kokybiškam poilsiui. Taigi, kurkite tokią aplinką, kurioje atsipalaiduotumėte, o ne jaustumėtės susierzinę dėl styrančios stirtos nešvarių drabužių.

Valgote per daug perdirbto maisto

Greitasis maistas, kaip visi puikiai žinome, tikrai nėra sveiko organizmo draugas. Mėsainiai, dešrainiai, bulvytės, baltų miltų gaminiai, makaronai ir pan. iš mūsų vagia energiją, tad natūralu, kad jaučiame nuovargį. Verčiau valgykite vaisius, daržoves, pilno grūdo produktus, baltyminį maistą, kuris padės jums atgauti jėgas. Taip pat ypatingą vaidmenį čia atlieka ir vanduo – gerkite į sveikatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius