-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

13 įdomių faktų apie druską

Tikriausiai nesuklysime teigdami, kad kiekvienas žmogus savo namuose turi druskos ir visai nesvarbu, ar jis mėgsta, ar nemėgsta sūrų maistą, kaip ir nesvarbus faktas – gamina ar negamina maistą pats.
Druska.
Druska. / 123RF.com nuotr.

Druskos savo namuose turi ir tie, kurie teigia, kad maistą ruošia visiškai be druskos. Juk druska gali būti panaudota ne tik maistui ruošti; galima gydyti skaudančią gerklę ar kitas peršalimo ligas, taip pat mirkyti kojas druskų vonelėje. Keliais faktais apie kone populiariausią maisto ruošimo prieskonį dalinasi kilo.lt mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

1. Druska – pirmiausia yra labai svarbus organizmo elementas. Organizme nuolat turi būti optimalus natrio balansas. O jei geriate per daug vandens – jis gali išstumti natrį iš organizmo ir sukelti netgi pavojingą gyvybei hiponatremiją.

2. Organizme ir taip yra natrio, todėl neretai žmonės mano, kad gauti jo su maistu kaip ir nereiktų. Tačiau jie klysta – būtina palaikyti visų organizmui būtinų mikroelementų bei elektrolitų kiekį; tik esant optimaliems kraujo rodikliams, organizmas yra sveikas.

Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.
Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė.

3. Sveikas organizmas per dieną su maistu turėtų gauti ne daugiau kaip 5–6g druskos, kad tai būtų sveikatai nežalingas druskos vartojimas.

4. Per didelis druskos vartojimas taip pat gali būti mirtinas. Kaip pavyzdys – jei vartotume vieną gramą druskos vienam kūno kilogramui. Toks savižudybės metodas buvo taikomas Kinijoje, ypač paplitęs tarp bajorų, kuomet druska dar buvo labai brangi; kinai manydavo, kad hipernatremija – prabangi mirtis.

5. Jūros druska organizmui netgi suteikia reikiamų mineralų. Jei jūros druska yra drėgna – seniau tai būdavo ženklas, kad ji yra tikrai kokybiška.

6. Viduramžiais druska buvo tokia brangi, kad kartais net būdavo tituluojama „baltuoju auksu“.

7. Juodoji druska yra pagaminta Indijoje maišant sūrų vandenį su „harad“ sėklomis.

8. Prancūzijoje yra druskos, kuri vadinama „Fleur de Sel“, – gėlių druska. Ji yra labai brangi ir naudojama tik prabangiuose restoranuose. Gėlių druska niekada nenaudojama gamyboje, o skirta jau pagaminto patiekalo pagardinimui.

9. Yra paplitusi, tačiau klaidinga nuomonė, kad romėnų kariams buvo mokamas atlyginimas druska, bet iš tikrųjų jiems buvo mokama normali alga. Šios kalbos gali būti kilusios dėl to, kad kareiviai saugojo druskų kasyklas ir kelius, kuriais ji būdavo vežama į Romą.

10. Senovėje druska buvo laikoma išminties ir apdairumo simboliu.

11. Natrio chloridas (druska) susidaro tada, kai natris reaguoja su chloro dujomis.

12. Tik 6% druskos Jungtinėse Valstijose sunaudojama maisto ruošimui, o dar 17% yra naudojama žiemos sezonu, apledėjusioms gatvėms valyti.

13. 17-to amžiaus pabaigoje iš Karibų į Šiaurės Ameriką atvykdavo daugiausia krovinių su druska nei su kitomis prekėmis (tonų atžvilgiu). Na, o Karibai iš Šiaurės Amerikos daugiausiai tonų sveriančių krovinių sulaukdavo su sūdytomis menkėmis – jomis būdavo maitinami vergai, dirbantys cukraus plantacijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius