Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 faktų apie greitąjį maistą. Ar vis dar trokštate to, ką matote paveikslėlyje?

Greitai paruoštas, greitai patiektas ir dar greičiau suvalgytas. Toks šiuolaikinio maisto apibūdinimas. Mes visi puikiai žinome, kodėl jis nesveikas ir kodėl jo vertėtų vengti.
Mėsainis
Mėsainis / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Sveikata

Tačiau greitasis maistas ne tik kad neatgraso, bet dar labiau traukia akis ir, žinoma, skrandį. Juk vien pamatę dailią mėsainio nuotrauką, greičiausiai susimąstote, kad norėtumėte jo paragauti. Kodėl taip yra?

Štai 15 faktų apie tai, ką dedate į burną. Ar jie pakeis jūsų nuomonę?

Greitasis maistas kenkia smegenims

Tai vienas pavojingiausių faktų apie greitąjį maistą. Daugelis žino, kad mėsainiuose, dešrainiuose, traškučiuose ar gazuotuose saldžiuose gėrimuose gausu riebalų ir cukraus, tačiau retas susimąsto, kokią įtaką tai daro mūsų smegenų veiklai.

Reguliariai užkandžiaudami tokio maisto, mes sutrikdome kraujotaką smegenyse, o tai veikia mūsų elgesį bei savijautą. Tikinama, kad vienintelė išeitis – keisti gyvenimo būdą ir mažinti, o geriausia – visiškai atsisakyti nesveiko maisto. 

Bakterijų baisumai

Kai kurie žmonės mano, kad nereikia pernelyg gilintis, kaip maistas ruošiamas, kol jis atkeliauja pas juos gardus. Tačiau faktai kalba patys už save. Paaiškėjo, kad greitojo maisto restoranuose esantys tūkstančiai gėrimų automatų yra aplipę baisiausiomis bakterijomis, kurių aptinkama fekalijose... Ir nors tikinama, kad mažomis dozėmis jos negali pakenkti, tačiau ši žinia nėra iš maloniųjų ar ne?

Visgi vertėtų būti atsargiems, kadangi kita bakterija, aptikta tose pačiose vietose (E.coli), gali sukelti ne tokių malonių išgyvenimų – apsinuodijimą, o kartais net ir mirtį. Taigi, nuo gėrimų automatų reikėtų laikytis kuo atokiau.

Saldus troškulys

Sakoma, kad troškulį galima numalšinti tik vandeniu, tačiau kaip greitojo maisto restorane įmanoma atsisakyti mėgstamo limonado? Kartais net nepaisoma fakto, kad po didžiulės porcijos gėrimo vis tiek jausimės ištroškę. Taip yra todėl, kad daugumoje gėrimų naudojamas kukurūzų sirupas su didžiuliu fruktozės kiekiu. Toks perdirbtas cukraus pakaitalas kenkia dantims, skrandžiui ir vidaus organams. 

123RF nuotr./Limonadas
123RF nuotr./Limonadas

Taip pat skaitykite: 13 priežasčių valgyti brokolinius kopūstus. Receptai vakarienei

Kiaušiniai

Kiaušiniai, pasirodo, yra tikra prabanga. Teigiama, kad JAV užkandinės omletus pusryčiams ar kitus patiekalus tiekia ne iš tikrų kiaušinių, bet naudoja tam tikrus mišinius. Kuriuose, beje, galima aptikti keistų priedų, tarkime, glicerino. Glicerinas žinomas kosmetikos pramonėje, tad jo naudojimas maisto patiekaluose skamba išties keistai. Arba kraupiai. 

Sumuštinių duonos stebuklas

Greičiausiai pastebėjote, kad duona – juoda ar balta, sudėtyje turi pačių įvairiausių priedų. Dietologai kalba ne tik apie cukrų ar mieles, kurios kenkia mūsų sveikatai. Anksčiau greitojo maisto restoranų duonoje buvo gausu azodikarbonamido, kuris taip pat buvo naudojamas jogos kilimėliams gaminti. 

Taip pat skaitykite: Slapti grožio priešai

Mėsos atradimai

Jeigu jaučiatės kalti, kad valgote riebų mėsainį, galite jaustis dar blogiau sužinoję, jog mėsos gabalėlis jame paruoštas iš daugybės gyvūnų dalių (pavyzdžiui, iš 100 skirtingų karvių). Tiksliau tariant, mėsa šiuo atveju ruošiama iš „atliekų“, pridedant įvairių priedų, suteikiančių formą. 

Fotolia nuotr./Koks maistas žudo aistrą?
Fotolia nuotr./Koks maistas žudo aistrą?

Sūrio likučiai

Taip, sūris kartais net labai prastą patiekalą gali paversti kone gurmanišku. Tačiau tik ne tada, kai sūryje nėra sūrio. Tyrimai atskleidė, jog greitojo maisto pramonėje naudojamas sūris turi net 50 proc. cheminių medžiagų, priedų ir riebalų. 

Nemirtingas mėsainis

Tyrimai atskleidė, jog greitojo maisto pramonėje naudojamas sūris turi net 50 proc. cheminių medžiagų, priedų ir riebalų. 

Jutos valstijoje gyvenantis Davidas Whipple 1999 metais restorane „McDonald's“ nusipirko šviežiai pagamintą mėsainį, kurio per 16 metų jis taip ir nesuvalgė. Keisčiausia, kad mėsainio išvaizda menkai tepasikeitė, atrodytų, tik imk ir „gardžiuokis“... Kad su greituoju maistu kažkas ne taip būtent ir įrodo šis faktas – normalūs maisto produktai per dešimtmetį turėtų išnykti nuo žemės paviršiaus. Tiesa, kyla klausimas, jeigu jau tada mėsainiams buvo naudojamos „aukštosios technologijos“, tuomet kas naudojama dabar? 

Taip pat skaitykite: Ką verta žinoti apie skirtingas druskos rūšis

Amžinos bulvytės

Pasirodo, gruzdintas bulvytes ištiko panašus likimas kaip ir mėsainį. Eksperimento metu jos buvo laikomos tris metus stiklainyje, o išvaizda menkai tepasikeitė. Visgi tokių ragauti nei po trejų metų, nei dabar kažin dietologai nerekomenduoja.

Shutterstock nuotr./Gruzdintos bulvytės
Shutterstock nuotr./Gruzdintos bulvytės

Kiek mėsos vištienoje?

Garsieji chicken nuggets iš tikrųjų nėra tokie gardūs, kai sužinai, iš ko jie pagaminti. Gruzdinti vištienos gabaliukai ne tik įmirksta kepami aliejuje, pasirodo, viename tyrime atskleidžiama, kad jų sudėtyje vyrauja riebalai, kaulai, nervai ir jungiamasis audinys. Skanaus! 

Salotos gali prilygti mėsainiui

Salotos kuo puikiausiai gali pakeisti pietus, ypač, kai jų sudėtyje gausu įvairių prieskonių, sėklų, grūdų, mėsos ar žuvies, netrūksta padažo ar duonos traškučių. Todėl apgaudinėt savęs, kad maitinatės sveikai taip pat nederėtų. Daugelis greitojo maisto užkandinių siūlomų salotų sudėtyje turi ir kenksmingų riebalų, ir druskos, ir cukraus. Todėl būkite atsargūs ir nepersivalgykite.

Taip pat skaitykite: Sportuokite kaip žvaigždės: 10 naudingų patarimų

Paveikslėliai meluoja

Greičiausiai jau numanote, kad realybėje maistas neatrodo taip skaniai kaip nuotraukose. Tačiau gamintojai visada suinteresuoti, kad jūs pirktumėte. Nieko keisto, kad maisto fotografijos priverčia tekėti seiles, tačiau susitaikykite su realybe ir neskubėkite užsisakyti iškart viso komplekto. 

Pašėlę vaikai

Jeigu negalite atsispirti greitojo maisto užkandinėms, bent jau pasistenkite savo vaikams rodyti sveikos mitybos pavyzdį. Įrodyta, kad įvairūs užkandžiai, gėrimai ir saldėsiai kupini dažiklių bei kitų priedų. Būtent dažikliai veikia mažųjų elgseną – jie tampa irzlūs, hiperaktyvūs ir nervingi. Be to, įpratę valgyti nesveiką maistą, vaikai niekuomet nesusidomės daržovėmis, vaisiais ir kitais naudingais valgiais. 

Fotolia nuotr./Mityba
Fotolia nuotr./Mityba

Greitojo maisto kalorijas deginsite ne vieną valandą

Užsisakę mažą porciją bulvyčių, mėsainį ir gėrimą, turėsite vaikščioti net 4 valandas, kad jūsų kūnas pamirštų, kas yra perdirbti riebalai, druska ir visos kitos blogybės. Ir, būkime atviri, retas po nesveiko maisto porcijos svajoja vaikščioti 240 minučių – kur kas labiau traukia sofa...  

Kepenys jums nepadėkos

Su greituoju maistu suvartojamas riebalų kiekis lemia būklę, vadinamą riebiosiomis kepenimis. Tokie kepenų enzimų pokyčiai primena dėl hepatito sutrikusios kepenų funkcijos simptomus.

Juokas juokais, bet tyrimai rodo, kad nuolat valgydami greitąjį maistą, kenkiame ne tik dailioms kūno linijoms. Vienas iš labiausiai pažeidžiamų organų – kepenys. Tyrimais nustatyta, kad greitojo maisto daroma žala labai primena hepatito pasekmes. Ypač pavojingos yra gruzdintos bulvytės, nes jose gausu įvairių kenksmingų medžiagų. Daugelis turbūt nė nežino, kad traškios skrudintos bulvytės prieš skrudinimą apvoliojamos cukruje, o iškeptos gausiai apibarstomos druska. Nuo skrundančio cukraus jos tampa traškios ir įgauna auksinę spalvą.

Kepenims taip pat labai kenkia kepti svogūnų žiedai ir gruzdinta vištiena. Pasak gydytojų, su greituoju maistu suvartojamas riebalų kiekis lemia būklę, vadinamą riebiosiomis kepenimis. Tokie kepenų enzimų pokyčiai primena dėl hepatito sutrikusios kepenų funkcijos simptomus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius