Dabar populiaru
Publikuota: 2019 lapkričio 1d. 08:57

16 maisto produktų, kurie padeda kovoti su virusais ir greičiau sveikti susirgus

Avienos troškinys
123RF.com nuotr. / Avienos troškinys

Po užsikimšusios nosies blogiausia, kas nutinka, kai peršąlate ar susergate gripu, yra apetito praradimas. Juk valgymas yra vienas iš gyvenimo malonumų. Tačiau yra priežasčių, dėl kurių turėtumėte susiimti ir vis tiek pavalgyti. Kadangi tiek peršalimą, tiek gripą sukelia virusai, maistas, turintis antivirusinių savybių, gali paspartinti sveikimo procesą (arba padėti išvis nesusirgti), womenshealthmag.com teigia Monica Auslander Moreno, registruota dietologė bei „RSP Nutrition“ mitybos konsultantė.

Tad štai geriausias maistas, kurį reikia vartoti peršalus (ne, tai ne vien vištienos sriuba – tačiau ji tikrai yra sąraše):

Vištienos sriuba

Taip. Ne veltui pasireiškus pirmiesiems peršalimo simptomams, mama paruošdavo vištienos sriubos. Ji ne tik suteikia taip reikalingų skysčių, padedančių kovoti su virusais, tačiau ir sumažina uždegimą, kuris sukelia simptomus.

Citrusiniai vaisiai

Vitaminas C, dažniausiai randamas citrusiniuose vaisiuose, yra antioksidantas, padedantis stiprinti imunitetą. Tad jei dar to nedarote, pradėkite vartoti vitaminą C ir darykite tai kasdien, kad sustiprintumėte savo imuninę sistemą ir išvengtumėte kitų peršalimų.

Kasdienę dozę gaukite iš papildų arba iš vitamino C kupinų citrusinių vaisių, raudonosios paprikos, brokolių, briuselinių kopūstų, moliūgų, papajos, saldžių bulvių bei pomidorų.

Česnakai, svogūnai ir porai

Sergant vienaip ar kitaip nesibučiuosite, todėl galite sau leisti vartoti šiuos aštrius žalumynus, kurie padės kovoti su įkyriu peršalimu.

M.A.Moreno sako, kad šie žalumynai jau nuo seno gerbiami už tai, kad padeda natūralioms ląstelėms-žudikėms išvalyti organizmą nuo įsibrovėlių.

Vida Press nuotr./Troškinami porai
Vida Press nuotr./Troškinami porai

Imbierinė arbata

Imbieras yra vienas geriausių maisto produktų, kovojant su peršalimu, ir viskas dėl cheminės medžiagos, vadinamos seskviterpenu, kuris taikosi į rinovirusus – dažniausiai pasitaikančią peršalimo virusų šeimą – bei medžiagas, kurios neleidžia atsikosėti. Imbiere taip pat yra antiuždegiminių medžiagų, kurios taip pat kovoja su infekcijomis.

Užtenka įdėti kelis valgomuosius šaukštus tarkuotos imbiero šaknies į žaliąją arbatą, tačiau galite vartoti ir imbierinę arbatą, imbierinių saldainių arba tikro imbierinio limonado, bet daugumoje taroje esančių gėrimų turi mažai tikro imbiero.

Medus

Medus dažnai giriamas kaip vaistas nuo visko: nuo nudegimų (užtepkite neapdoroto medaus ant nudegimo kaip galima greičiau – taip paspartinsite gijimą) iki įpjovimų ar nubrozdinimų (dėl natūralių medaus antiseptinių savybių jis veikia panašiai, kaip ir vandenilio peroksidas).

Kadangi jis padengia jūsų gerklę, tai yra geriausias maisto produktas, gydantis nuo peršalimo ir skaudančios gerklės, o natūralios jo antioksidacinės ir antimikrobinės savybės padeda kovoti su virusų, bakterijų ar grybelių sukeltomis infekcijomis.

Kefyras

Kefyre gausu probiotikų, stiprinančių imuninę sistemą, sako Mike‘as Roussellas, mokslų daktaras. Be to, kad kefyre daugiau baltymų nei jogurte ar piene, jis taip pat reguliuoja virškinimą ir leidžia kūnui sunaudoti visas kalorijas bei maistines medžiagas, kurias suvartojate, kai blogai jaučiatės, sako specialistas.

Kiti rauginti maisto produktai, tokie kaip kopūstai, krapai, morkos, kimči ir kombuča taip pat papildo jūsų žarnyną gerosiomis bakterijomis, o todėl ir potencialiai apsaugo nuo peršalimų.

Vida Press nuotr./Kimči
Vida Press nuotr./Kimči

Seleno turintys produktai

Vos 30 gramų brazilinių bertoletijų riešutų turi daugiau seleno, mineralo, padedančio stiprinti imunitetą, nei rekomenduojama paros norma. Jei kūne pakankamai seleno, jis pagamina daugiau citokinų, padedančių pašalinti gripo virusą, sako Jamesas A.Duke‘as, mokslų daktaras, knygos „The Green Pharmacy Guide to Healing Foods“ autorius.

Kiti seleno šaltiniai: omaras, austrės, moliuskai, krabas ir tunas.

Grybai

Nors grybai Kinijoje jau nuo seno naudojami gydymui, jie ir šiais laikais sulaukė 15 minučių šlovės. M.A.Moreno teigia, kad jie greičiausiai turi antivirusinių savybių iš dalies dėl to, kad juose gausu vitamino D. Jie gamina citokinus – ląstelinį baltymą, padedantį kovoti su infekcijomis. Juose esantys polisacharidai yra kita junginių, stiprinančių imunitetą, klasė.

Angliavandeniai

Taip, angliavandeniai yra jūsų draugai – ypač jei dažnai sportuojate. Kai treniruojatės, angliavandenių vartojimas padeda kovoti su imuninės sistemos disfunkcija bei imuninės sistemos reakcija į uždegimą, kylantį dėl streso hormonų, kurie išsiskiria intensyvių treniruočių metu. Paprasčiau – angliavandeniai padeda kūnui išlikti stipriam ir apsisaugoti nuo peršalimų.

Riebi žuvis

Vitaminas D padeda paliakyti stiprią imuninę sistemą. M.Roussellas sako, kad vitamino D kiekis riebioje žuvyje, tokioje kaip lašiša, padeda palaikyti optimalų vitamino kiekį kraujyje, kai kūnas jo negauna iš saulės šviesos. Bonusas: vitamino D sankaupos gali padėti apsisaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių, sustiprinti kaulus bei padėti mesti svorį.

Cinko turintis maistas

M.A.Moreno sako, kad dėl didelio cinko kiekio aviena yra vienas geriausių maisto produktų, tinkamų vartoti peršalus. Vienas naujausių tyrimų parodė, kad cinko vartojimas peršalimo pradžioje sutrumpina ligos trukmę viena diena, o geriant po vieną tabletę per dieną, kaip prevencijos priemonę, liga būna ne tokia sunki.

Kiti cinko kupini maisto produktai: moliūgų sėklos ir avinžirniai.

123RF.com nuotr./Moliūgų sėklos
123RF.com nuotr./Moliūgų sėklos

Pomidorai

Jei esate veganas, pomidorų sriuba yra puiki alternatyva vištienos sriubai. Pomidoruose gausu antioksidanto likopeno, o žurnalo „The Journal of the American College of Nutrition“ tyrimas parodė, kad aštuonios likopeno vartojimo savaitės sumažina oksidacinio streso (laisvųjų radikalų ir antioksidantų disbalansas organizme, kylantis infekcijos metu) žymenis, sako mokslų daktarė Megan Meyer.

Salotos yra puikus maistas, ypač kai sergate. „Lapuotieji žalumynai yra puikus vitamino E, stipraus antioksidanto, šaltinis“, – sako M.Meyer. Nors dauguma tyrimų, tyrusių antivirusines vitamino E savybes, buvo atlikti su gyvūnais, stebimasis tyrimas, publikuotas žurnale „Nutrition Research“ parodė, kad kasdienis 200 tarptautinių vienetų vitamino E vartojimas gali stipriai sumažinti viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų infekcijų dažnumą ir stiprumą.

Šaldytos sultys

„Sergant labai svarbu gerti vandenį, – sako M.Meyer. – Rekomenduojama gerti daug vandens ir kitų skaidrių skysčių, kad išvengtumėte dehidratacijos.“ Taip, mėgavimasis šaldytomis sultimis irgi priskaičiuojamas. „Šaldytos sultys yra puikus būdas paskatinti vandens gėrimą, jei sergant sunku prisiversti gerti vandenį“, – sako M.Meyer.

Juodasis šokoladas

Sergant tikrai palaikykite vienos-plytelės-per-dieną įprotį. Juodajame šokolade yra kartaus alkaloido teobromino. Įrodyta, kad jis mažina uždegimą, kurį sukelia peršalimas, sako M.Meyer.

Vida Press nuotr./Šokoladas
Vida Press nuotr./Šokoladas

Pankolis

Jei nesate didelis saldymedžio gerbėjas, pankolis taip pat gali nepatikti, tačiau verta jį išbandyti, kai sergate ir norite greit pagyti. Pasak M.Meyer, pankolio eteriniai aliejai gali turėti antivirusinį ir priešgripinį poveikį.

Šeivamedžio uogų ekstraktas

Visiems žinoma, kad uogose gausu stiprių su ligomis kovojančių junginių. Iš dalies galima dėkoti jų antocianino kiekiui, kuris sukuria tuos nepakartojamus atspalvius. Tačiau šį kartą protinga rinktis mažiau žinomas uogas, sako M.Meyer.

Žurnalo „Journal of International Medical Research“ tyrimas parodė, kad šeivamedžio uogų ekstraktas efektyviau saugo nuo gripo ir palengvina kvėpavimo takų viruso stiprumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Ypatingos

Kviečiame anties

Video

08:29
03:24
00:51

Esports namai

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką