Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 frazės, kurių turi nepamiršti kiekviena moteris

Mūsų visuomenėje įsigalėjusi stereotipinė situacija, kai vyras kalba, paskui pertraukinėja pašnekovą, o moteris tik mandagiai klauso, trukdo moterims pasiekti finansinės ir asmeninės sėkmės. Tuo įsitikinusi moterų teisių ir lyčių problemų specialistė, amerikietė Soraya Chemaly.
Biuras
Biuras / Vida Press nuotr.

Jos nuomone, svarbu į savo žodyną įtraukti šias frazes:

1. „Nepertraukinėkite manęs“;
2. „Aš ką tik tai sakiau“;
3. „Nereikia aiškinti – suprantu“.

Taip jau yra, kad dauguma mūsų mokykloje buvome pavyzdingos mergaitės, o mūsų broliai ir bendraklasiai – išdykėliai. Taigi, dauguma ir vėliau atitinkame tipišką standartą „tikra ledi“ ir „velnių priėdęs tipas“. Ir taip yra beveik visame pasaulyje, nes mergaites priimta griežčiau auklėti. Mus nuo ankstyvos vaikystės moko gerai elgtis, užleisti vietą „tetai“, atidžiai klausytis, nepertraukinėti ir mandagiai kalbėti. Taigi, mus moko paklusti, o juos – dominuoti.   

Jei esate mišrioje kompanijoje, kurioje daugiau vyrų, dauguma jų nesistengia jūsų išklausyti iki galo ir pertraukinėja. Visos esame atsidūrusios situacijose, kai vyrai per mūsų galvas bendrauja vienas su kitu, o mūsų „nepastebi“.

Vida Press nuotr./Moteris susirinkime
Vida Press nuotr.

Netikite? Tada tiesiog pabandykite įsitraukti į pokalbį, kai kalba keturi vyrai... Arba jus ignoruos arba mandagiai išklausę porą minučių, pertrauks, ir vėl tęs savo pokalbį. Jei ko nors paklausite, jums ne trumpai atsakys, o atlaidžiai ir išsamiai aiškins kaip vaikui. Tai taip įprasta, kad kartais net nepastebime.

Kai moteris aiškiai ir garsiai pasako įdomią mintį, ji nepasiekia daugumos vyrų ausų, bet, kai po kelių minučių ją pakartoja vyras, ji išklausoma labai atidžiai.

Yra dar vienas įdomus niuansas: net kai moteris aiškiai ir garsiai pasako įdomią mintį, ji nepasiekia daugumos vyrų ausų, bet, kai po kelių minučių ją pakartoja vyras, ji išklausoma labai atidžiai, jai pritariama arba pradedama ginčytis.

Dažniausiai pertraukinėja ir patys skelia ilgus monologus tie, kurių statusas aukštesnis, nei mūsų. Tarkime, vyrai gydytojai dažnai pertraukia moteris pacientes, tačiau pacientai (tiek vyrai, tiek moterys) retai pertraukinėja gydytojus. Na, nebent ji moteris. Aišku, pertraukinėti boso irgi nelabai kam norisi, nebent bosas – moteris (tuomet pavaldiniai vyrai aktyviai stengiasi parodyti, kad ir JIE kažką reiškia), tad ilgą kalbą rėžti vyriškame kolektyve viršininkei visada itin sunku.

Vida Press nuotr./Vadovė
Vida Press nuotr.

Anglų kalboje net egzistuoja toks terminas, apibūdinantis kai kurių vyrų kalbėjimo su moterimis manierą: „mansplaining“ – kalbėti atlaidžiai, mokyti gyvenimo, duoti neprašytų patarimų. 

Prieš keletą metų Harvardo universiteto profesorius Larry Summersas mestelėjo daug atgarsių sukėlusią frazę: „Moterys negali būti geros matematikės.“ Į tai straipsniu apie savo patirtį atsakė mokslininkas Benas Barresas – jis buvo moteris, o po lyties keitimo operacijos tapo vyru. Taigi, kažkada studentė Barbara Barres (tai tas pats mokslininkas dar prieš lyties keitimo operaciją), universitete išsprendusi itin sunkų matematikos uždavinį, iš savo profesoriaus išgirdo: „Turbūt tavo vaikinas jį išsprendė už tave.“

Po keleto metų, jau būdamas vyru, Benas Barresas skaitė savo mokslinio darbo pranešimą, kurį entuziastingai sutiko publika, ir jis išgirdo tokį vertinimą: „Na, jo mokslinis darbas daug geresnis, nei jo sesers“... Baigdamas straipsnį Barresas prisipažįsta, kad vyriškos lyties privalumai yra dar ir tokie: „Dabar nors galiu užbaigti visą sakinį – manęs nebepertraukia joks vyras.“ 

Vida Press nuotr./Pavargusi moteris
Vida Press nuotr.

Nustatyta, kad tėvai dvigubai dažniau pertraukinėja dukras, nei sūnus ir labai stengiasi, kad mergaitės būtų mandagios.

Nesunku nuspėti, kodėl tiek daug vyrų save laiko genijais, kurių žodžiai daug svarbesni už moterų žodžius. Visa tai – iš vaikystės. Nustatyta, kad tėvai dvigubai dažniau pertraukinėja dukras, nei sūnus ir labai stengiasi, kad mergaitės būtų mandagios. O berniukai? Ech, ko iš jų norėti... O kai jie tampa vyrais, kalba daugiau ir ilgiau už moteris. Kodėl? Nes juos visada išklauso.

Dar vienas momentas: moters kalba nesulaukia tokio visuomenės dėmesio kaip vyro, nepaisant užimamų pareigų. Ir net kai tarptautinėse derybose prie vieno stalo susirenka įvairių lyčių atstovai, pagal statistiką, vyrai kalba 75 proc. ilgiau nei moterys, ir tai turi reikšmės priiimant sprendimus. 

Išvada: moterims daug sunkiau pasiekti sėkmės karjeroje (išmokti derėtis, paprašyti didesnio atlyginimo, įtaigiai kalbėti auditorijai ir t.t.). Bet įmanoma – tereikia užmiršti įdiegtą elgesio modelį ir... perimti vyrišką kalbos manierą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Norite ką nors sužavėti? Pasinaudokite CŽV metodais  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius