-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

3 gėrimai, dėl kurių smegenys sensta greičiau

Natūralu, kad smegenys, kaip ir visas kūnas, laikui bėgant sensta. Tačiau mūsų mityba ir gyvenimo būdas gali sulėtinti arba pagreitinti šiuos procesus. Per didelis tam tikrų gėrimų vartojimas gali turėti neigiamos įtakos mūsų kognityvinei sveikatai, rašo eatthis.com.
Moteris geria
Moteris geria / 123RF.com nuotr.

Kaip ir daugumos kitų mitybos ir gyvenimo būdo pasirinkimų atveju, svarbiausia yra saikas. Neturėtume nuolat savęs varžyti, kita vertus, kai nuolat darome netinkamus pasirinkimus, situacija gali tapti pavojinga. Taigi, retkarčiais vartodami mums nenaudingus maisto produktus ar gėrimus, nepakenksime savo smegenims, tačiau, vartojami reguliariai ir dideliais kiekiais, jie gali prisidėti prie smegenų senėjimo ir kognityvinių sutrikimų (jau nekalbant apie daugybę kitų sveikatos problemų).

Smegenis „žudo“ pridėtinis cukrus

2017 m. žurnale „Alzheimer's & Dementia“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad gazuoti gėrimai, kuriuose yra daug pridėtinio cukraus, pavyzdžiui, įvairūs limonadai, yra susiję su spartesniu smegenų senėjimu. Tyrimo dalyviams, kurie kasdien išgerdavo bent po vieną gazuotą gėrimą, dažniau turėdavo mažesnį smegenų tūrį. Taip pat dažniau buvo prastesnė jų epizodinė atmintis (konkrečios vietos, konkrečių įvykių, įvairių autobiografinių duomenų prisiminimas), t. y. jiems buvo sunkiau prisiminti seniai vykusius įvykius ir faktus.

Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai
Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai

Daugelio šių dalyvių hipokampo, t. y. smegenų dalies, atsakingos už didžiąją dalį mūsų atminties ir mokymosi funkcijų, tūris taip pat buvo mažesnis. Su amžiumi hipokampo apimtis natūraliai mažėja, tačiau šis tyrimas rodo, kad reguliarus cukrumi saldintų gėrimų vartojimas gali pagreitinti šį procesą.

Pavojingi net burbuliukai be cukraus

Deja, dietiniai gazuoti gėrimai, kuriuose nėra pridėtinio cukraus, taip pat gali pirma laiko sendinti mūsų smegenis.

Žurnale „Stroke“ publikuoto tyrimo metu nustatyta, kad dalyviai, kurie kasdien išgerdavo po vieną dietinį gazuotą gėrimą, kuriame praktiškai nebuvo cukraus, beveik tris kartus dažniau patirdavo insultą arba susirgdavo demencija.

Šios išvados stebina ir reikia atlikti daugiau tyrimų, juolab kad šiame tyrime pažymėta, jog nebuvo galimybių atsižvelgti į tam tikras sveikatos būkles, kurios dalyviams galėjo išsivystyti tyrimo metu, pavyzdžiui, diabetą. Vis dėlto tai yra pakankama priežastis dar kartą pagalvoti, ar tikrai reikia kasdien gerti gazuotus gėrimus.

Kaip smegenis veikia alkoholis

Niekas nesiginčija, kad dažnas alkoholio vartojimas neigiamai veikia mūsų smegenis, tačiau pastaruoju metu mokslininkai diskutuoja apie tai, kad net saikingai vartojamas alkoholis taip pat gali turėti įtakos smegenų kognityvinėms funkcijoms ir pagreitinti jų senėjimo procesus.

Tiesa, tyrimų rezultatai yra prieštaringi. Kai kurie iš ilgaamžiškiausių žmonių, gyvenančių vadinamųjų žydrųjų zonų regionuose (tai vietovės, kuriose žmonės dažnai sulaukia daugiau nei 100 metų), reguliariai išgeria po taurę raudono vyno, nepaisant to, labai retai serga Alzheimerio liga ar demencija.

Vis dėlto naujausi, 2022 m. atlikti tyrimai rodo, kad vos vienas ar du alkoholiniai gėrimai per dieną gali neigiamai paveikti mūsų smegenis. Žurnale „Nature“ publikuoto tyrimo duomenimis, net ir saikingas alkoholio vartojimas mažina baltosios ir pilkosios medžiagos, kurios atsakingos už skirtingas pažinimo funkcijas, kiekį.

Žinoma, didžiausią įtaką smegenų senėjimo procesams turi bendras gyvenimo būdas, ypač jeigu jis nėra sveikas: mes gyvename nuolatinėje išsekimo būsenoje, vartojame nesveiką maistą, mažai judame ir pan. Tačiau visada pravartu žinoti ir naujausią mokslinę informaciją, kuri suteikia daugiau įrankių, kaip apsaugoti savo smegenis nuo per greito senėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius