Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

30 dienų daržovių iššūkis

Salotos su pavasario žalumynais
Shutterstock nuotr. / Salotos su žalumynais
Šaltinis: 15min
0
A A

Orai gerėja ir drabužių sluoksnių skaičius ant mūsų ženkliai mažėja. Taip ir norisi apsirengti ką nors šiek tiek labiau aptempto ar išryškinančio formas. O gal tiesiog jaučiatės nuolat pavargę ir mieguisti? Kankina nemiga ar nepaaiškinamas nuovargis? Greičiausiai kalta jūsų mityba, tačiau mes nesiūlome pradėti laikyti jokios dietos.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Užtenka šį bei tą pakeisti ir pamatysite, kaip kiekviena diena pradeda atrodyti vis geresnė – tereikia valgyti daugiau vaisių ir daržovių, neatsisakant nieko kito. Štai jums 6 patarimai, kaip įtraukti daugiau įvairiausių šviežių vaisių ir daržovių iš visos Europos į kasdienį meniu.

1 – nusiteikimas

Visi galvojame, kad esame ganėtinai sveiki ir maitinamės pakankamai teisingai, nes šiandien ryte sugraužėm pusę obuolio. Tačiau dažniausiai mėgstame sau ir kitiems šiek tiek pameluoti. Iš penkių vaisių ir daržovių porcijų, kurias turėtume pagal Pasaulio sveikatos rekomendacijas suvalgyti per dieną, dažniausiai suvartojame 2, geriausiu atveju – 3.

Jei nusiteiksime, kad norime būti sveikesni, žvalesni ir laimingesni – laikas pradėti valgyti daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Užsibrėžkime tikslą – bent penkios vaisių ir daržovių porcijos per dieną.

2 – supratimas

Žinom, kad valgysim bent penkias porcijas, tačiau kas yra porcija? Ar tai pilnas dubuo braškių, o gal maišas obuolių? Ar viena avietė jau yra porcija? Atsakymas paprastas – kumštis. Maždaug suspausto jūsų kumščio dydžio vaisių ar daržovių kiekis ir yra porcija. Jei tiksliau – 80 g.

3 – įvairovė

Jau valgome daugiau vaisių ir daržovių, bet pradeda nusibosti kramsnoti morką ar kąsnoti obuolį, o juk užsibrėžėm tai daryti dar 27 dienas! Išeitis – šviežių vaisių bei daržovių kokteiliai. Taip galime suvartoti net tuos ingredientus, kurie nėra patys patraukliausi patiekti vieni – pavyzdžiui, špinatai.

Įvairiausios daržovės ir vaisiai iš visos Europos Sąjungos gali puikiai derėti kartu ir sukurti tobulą tirštą patiekalą priešpiečiams ar pavakariams.

Shutterstock nuotr./Kokteilis „Žalios energijos gurkšnis“
Shutterstock nuotr./Kokteilis „Žalios energijos gurkšnis“

4 – laikas perdaryti sumuštinį

Batono riekė, truputis sviesto, storas griežinėlis dešros ir tiek pat sūrio - ar jūsiškiai pusryčiai atrodo maždaug taip? Laikas keisti supratimą, kad sumuštinis turi būti toks. Ant duonos galite dėti beveik viską, o skaniausia – įvairios daržovės. Pavyzdžiui, pakepintas baklažanas ir ožkų pieno sūrio griežinėlis tikrai puikiai tiks geros dienos pradžiai.

5 – prieskoniai

Sveikai maitinantis visokiausių padažų su dirbtiniais dažikliais reikėtų vengti.  Nors vaisiai ir daržovės tikrai nėra beskoniai, tačiau tas pats per tą patį gali greitai įgristi. Į pagalbą pasitelkite šviežias žoleles. Pomidorai su baziliku, baklažanas su mėtomis ir t.t. Viskas tinka su viskuo.

Flickr.com/Prieskoniai odai
Flickr.com/Prieskoniai odai

6 – pasiruoškit iš anksto

Maži ar dideli alkio priepuoliai ištinka beveik nuolat. Tuomet ieškome, kur gauti kokį nors saldumyną. Kad nereikėtų kentėti po to, nes juk sakoma, kad kelios sekundės malonumo valgant saldainį baigiasi ilgais metais ant klubų, suplanuokite savo alkio priepuolius iš anksto. Sveikų daržovių užkandžių ar vaisių pakramtymui galite visuomet turėti po ranka ar savo darbinio stalo stalčiuje.

Receptai
Receptas: Organizmą valanti daržovių sriuba
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.5 / 26
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Salierai: 1.00 vnt. (gumbas)
Morkos: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Kajeno paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (Himalajų arba jūros druskos)
Vanduo: 2.00 l
Kaip gaminti
  1. Visas išvardintas daržoves bei imbiero šaknį nulupkite ir sutarkuokite smulkesne tarka. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.
  2. Užvirkite apie 2 litrus vandens ir suberkite smulkintas daržoves, imbierą, svogūną, įmeskite laurų lapelius. Virkite, kol daržovės suminkštės.
  3. Į išvirtą sriubą įberkite truputį kajeno paprikos miltelių, pasūdykite (dar geriau išvis nesūdyti). Valgykite ataušusią.
Receptai
Receptas: Vegetariškas daržovių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 41
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 2.00 vnt. (galvos)
Morkos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 2.00 g (2 vnt.)
Salierai: 3.00 vnt. (stiebai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkinto)
Sojų padažas: 2.00 arbat. š. (2 - 4 arba kokosų aliejaus)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (1 -2 malto arba tarkuoto)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sulčių)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (nebūtina)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Ryžiai: 100.00 g (100 - 300 - virtų)
Kaip gaminti
  1. Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
  2. Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
  4. Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
  5. Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
  6. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.

 

Receptai
Receptas: Braškių šaltsriubė
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.9 / 17
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Pienas: 250.00 ml (šalto)
Braškės: 250.00 g
Cukrus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Vaniliniai ledai:(arba plaktos grietinėlės) 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Braškes gerai nuplaukite, nusausinkite.
  2. 3-4 braškes atidėkite į šalį, visas kitas berkite į elektrinį plakiklį. Į jį taip pat suberkite cukrų, supilkite pieną.
  3. Suplakite iki vientisos masės.
  4. Likusias nesutrintas braškes perpjaukite į kelias dalis ir įmaišykite į šaltsriubę, papuoškite jos viršų. Patiekdami į sriubos vidurį dėkite šaukštą vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės. Puoškite mėtos šakele.
Receptai
Receptas: Daržovių bokšteliai su mocarela
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 9
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 200.00 g
Majonezas: 50.00 g
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (tinka ir kitos žolelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (česnakinių)
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis - kepti)
Kaip gaminti
  1. Cukiniją ir baklažaną nuplaukite, supjaustykite riekelėmis ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje.
  2. Į dubenėlį sukrėskite majonezą, pagardinkite jį žolelių prieskoniais, česnakiniais pipirais, jei reikia, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
  3. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir formuokite bokštelius. Dėkite riekelę baklažano, pomidoro, cukinijos. Į tarpus tarp daržovių patepkite majonezu ir dėkite po riekelę mocarelos sūrio. Bokštelių viršų apibarstykite tarkuotu parmezanu.
  4. Bokštelius kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol išsilydys mocarela.

Lengvas ir teisingas įprotis

Gali būti, kad visai netrukus lietuviai daržovių ir vaisių pradės vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri praeitais metais pradėta ir Lietuvoje.

Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikiau ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

fhfhj-541aeeb03a00e
 
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką