Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dalykai, kuriuos apie jūsų sveikatą atskleidžia kraujo grupė

Kraujo grupę nulemiantys faktoriai turi įtakos ir mūsų sveikatai. Bent jau taip teigia mokslininkai. Imuninės sistemos ypatumai, įvairių ligų rizikos veiksniai – visa tai, pasak specialistų, neatsiejama nuo kraujo grupės.
Ką apie jus sako kraujo grupė?
Ką apie jus sako kraujo grupė? / Fotolia nuotr.

Atminties problemos

IV kraujo grupės turėjotai gali susidurti su padidėjusia kognityvinių sutrikimų rizika, skelbia Neurology. Ypač vyresnio amžiaus žmonės (jau minėtos kraujo grupės), turėjo problemų mokydamiesi, bandydami prisiminti, įsiminti ir panašiai.

„Mes žinome, kad IV kraujo grupė yra susijusi su tam tikru krešėjimo lygiu ir baltymų kiekiu kraujyje”, – tikina tyrimo bendraautorė, medicinos ir patologijos profesorė Mary Cushman iš Vermonto universiteto. Tai neva gali padėti paaiškinti, kodėl IV kraujo grupės atstovai ateityje turi mąstymo problemų, tačiau tikslus mechanizmas nėra aiškus.

Skrandžio vėžys

Dar šiek tiek blogų naujienų IV kraujo grupės nešiotojams – jiems gresia 26 proc. didesnė rizika patirti skrandžio vėžį nei kitų kraujo grupių žmonėms – I ir III, skelbia American Journal of Epidemiology. O štai jeigu jūsų grupė II, tuomet rizika susirgti yra 20 proc. didesnė nei I ir III grupės.

Mokslininkai dėl šios bėdos kaltina bakteriją H. pylori. „Ir nors du trečdaliai pasaulio piliečių vaikšto su tokia bakterija savo žarnyne, tačiau būtent II ir IV kraujo grupės turėtojų imuninė sistema jautriau reaguoja į bakterijas, sukeliančias vėžį“, – teigia tyrimo bendraautorius, epidemiologas Gustafas Edgrenas iš Švedijos.

Opos

Ta pati bakterija, kelianti grėsmę II ir IV kraujo grupei, turi įtakos ir I. Pasirodo, pastarajai dėl jau minėtos bakterijos H. pylori iškyla opų rizika. „Ši kraujo grupė (I-oji) kažkaip keičia imuninį kūno atsaką į bakteriją, tačiau mes kol kas nežinome, kaip. Imuninės sistemos modifikacijos gali paaiškinti šį ryšį“, – teigia G. Edgrenas.

Širdies ligos

Jums pasisekė, jeigu jūsų kraujo grupė I, kadangi rizika patirti širdies ligų sumažėja iki 23 proc., palyginti su kitų kraujo grupių žmonėmis. Pasak Harvardo sveikatos mokyklos tyrimo, labiausiai rizikuoja III ir IV kraujo grupės turėtojai. Autoriai tikina, kad tam tikros kraujo grupės buvo susijusios su uždegimais, o tai paaiškina ryšį, kodėl dažniau kamuoja širdies ligos.

Taip pat skaitykite: Šiltą ar šaltą vandenį gerti ryte? Mitybos ekspertė atskleidžia tiesą

Kasos vėžys

Journal of the National Cancer Institute pranešė, kad I kraujo grupės turėtojai gali džiūgauti dėl 37 proc. menkesnės rizikos susirgti kasos vėžiu, palyginti su kitomis kraujo grupėmis. Tyrėjai ir vėl kaltina jau minėtą bakteriją H. pylori, keliančią įvairių ligų riziką.

Tačiau...

Nors kraujo grupė ir vaidina tam tikrą įtaką jūsų sveikatos srityje, tačiau neaišku, ar tas vaidmuo didelis, ar mažas. Tyrėjai sako, kad svarbiausia – sveikas gyvenimo būdas, mityba, sportas ir kiti panašūs sveikatą stiprinantys veiksniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius