Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

5 faktai, kuriuos verta žinoti apie bananus

Bananai – vienas populiariausių vaisių, prieinamų visus metus. Juose gausu skaidulų, vitaminų, mineralų bei antioksidantų, kurie padeda reguliuoti kraujospūdį, mažinti insulto riziką, kontroliuoti svorį ir palaikyti imunitetą. Tačiau verta žinoti, kad tam tikrais atvejais jų vartojimą reikėtų riboti, teigia www.style.rbc.ru.
Bananai
Bananai / Fotolia nuotr.
Temos: 3 Bananai Kalis Vaisiai

Kodėl nesunokę bananai sveikesni

Nors bananai yra pakankamai sotus maistas, dėl didelio skaidulų kiekio ir vadinamojo atsparaus krakmolo jie turi nedidelį glikeminį indeksą. Priklausomai nuo vaisių sunokimo lygio, jis svyruoja tarp 42 ir 62. Banane esančios minėtos medžiagos padeda sulėtinti virškinimą ir angliavandenių pasisavinimą, o tai savo ruožtu sumažina cukraus kiekio šuoliukus kraujyje ir gerina organizmo jautrumą insulinui.

Tačiau nokimo eigoje didžioji krakmolo dalis pavirsta į cukrų (sacharozę, fruktozę ir gliukozę). Todėl turintys problemų dėl svorio turėtų rinktis nesunokusius bananus.

Vis dėlto mokslininkai teigia, kad reguliarus bananų, kaip ir kitų daug skaidulų turinčių produktų, vartojimas mažina antro tipo diabeto išsivystymo riziką, todėl JAV Diabeto asociacija rekomenduoja bananus įtraukti į kasdienį mitybos racioną.

Be to, didžiąją nesunokusių bananų dalį (iki 80 proc.) sudaro atsparus, t. y. stabilus („nevirškinamas“) krakmolas ir pektinas, kurie veikia kaip prebiotikai, kitaip tariant, skatina gerųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi.

Mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Bananai – puikus kalio, kuris turi teigiamą poveikį širdžiai ir normalizuoja kraujo spaudimą, šaltinis. Pasak mokslinių tyrimų, kasdien su maistu gaunant 1,3–1,4 g kalio, širdies ligų rizika sumažėja apie 26 proc. Žmonės, kurių mitybos racione yra pakankamai kalio, rečiau suserga insultu ar hipertenzija. Be to, bananuose gausu flavonoidų, kurie taip pat naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai.

Saugo nuo senėjimo

Bananų sudėtyje yra antioksidantų (daugiausiai – katechinų), kurie neutralizuoja oksidacijos procesus organizme, padeda ląstelėms atsinaujinti, o visa tai lėtina senėjimo procesus ir stiprina mūsų imuninę sistemą. Panašiai veikia ir juose esantis vitaminas C, svarbus mūsų odos būklei ir imunitetui.

Taip pat svarbu žinoti, kad bananuose yra dopamino, kuris kelia nuotaiką, didina mūsų motyvaciją veikti ir bendrą aktyvumą.

Stiprina nervų sistemą

Bananuose gausu vitamino B6 (viename banane – 33 proc. paros normos), kuris dalyvauja baltymų apykaitos, geležies metabolizmo, hemoglobino gamybos, polinesočiųjų riebalų rūgščių sintezės procesuose. Šis vitaminas labai svarbus ir mūsų nervų sistemai – jis būtinas, kad mūsų centrinė ir periferinė nervų sistemos funkcionuotų tinkamai.

Kada juos valgyti atsargiai

Bananai tikrai niekam nepakenks, jeigu valgysime juos saikingai, tačiau padauginę galime susidurti su tokiais sutrikimais kaip svorio augimas, pykinimas, viduriavimas arba, atvirkščiai, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas. Taip pat nereikėtų valgyti bananų, jeigu tuo metu sutrikęs virškinimas. Be to, kai kuriems žmonėms bananai sukelia alerginę reakciją.

Sveikam žmogui rekomenduojama per dieną suvalgyti ne daugiau penkių bananų, geriausia juos valgyti pirmoje dienos pusėje. Bananai labai tinka kaip užkandis, tačiau pirmenybę reikėtų teikti mažiau sunokusiems vaisiams.

Diabetu sergantiems pacientams rekomenduojama didžiausia bananų dienos porcija – vienas vidutinis arba pusė didelio banano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius