Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 klausimai, į kuriuos vertėtų atsakyti prieš pradedant gyvenimą kartu

Atrodo – viskas nuostabu: juk mylite vienas kitą ir pagaliau nusprendėte pradėti bendrą gyvenimą. Tačiau psichologės Janeta Reibstein ir Susana Quilliam įspėja: pirmiau pagalvokite tikrai ne apie tai, kokios spalvos vonios kilimėlį pirkti.
Naujakuriai
Naujakuriai / Vida Press nuotr.

Taigi, prieš pradedant kitą gyvenimo etapą, rekomenduotina atkreipti dėmesį į keletą problemų, su kuriomis susiduria poros, bandančios pradėti bendrą gyvenimą. 

1. Ar abu vienodai vertinate vedybas?

Gali pasirodyti, kad tai keistokas klausimas tiems, kas dar neskuba tuoktis. Bet reikėtų išsiaiškinti, ar bent jau labai nesiskiria jūsų motyvai. Kiekvienam iš partnerių bendras gyvenimas gali reikšti skirtingus dalykus. Pavyzdžiui, vienam tai natūralus etapas prieš vedybas, o kitam – tiesiog patogus būvis, negalvojant apie ateitį.

Paklauskite savęs (o ir kito), dėl ko jūs nusprendėte pradėti kartu gyventi. Jei vedybų perspektyva neglumina nė vieno iš jūsų – puiku. O jei manote, kad gyvenimas kartu gali vėl įplieksti rusenančius jausmus, dar kartą pagalvokite – ar verta juos gelbėti?

Vida Press nuotr./Susitaikymas
Vida Press nuotr.

2. Kas moka sąskaitas, o kas plauna indus?

Idealiausia būtų tarp jūsų abiejų įsivaizdavimų apie bendrą gyvenimą rasti protingą kompromisą. Čia nėra taisyklės „kaip turi būti“ – susikurkite savo schemą, kuri tenkintų abu.

Pinigai ir namų tvarkymas – štai dažniausios barnių temos. Pagalvokite, ar jūsų partneris – atsakingas žmogus? Ir kaip jis pasielgtų sudėtingose situacijose? „Kai pradedame gyventi kartu, imame elgtis pagal scenarijų, kuris susiformuoja dar vaikystėje, – aiškina psichologė J.Rubinstein. – Reikėtų nepamiršti, kad su žmogumi dalinamės ne tik būstą, bet ir gyvenimą. O ir kiekvienas turime savo suprartimą apie tai, „kaip turi būti“. Kas už ką mokės, kas gamins maistą, kas apmokės sąskaitas“. 

Idealiausia būtų tarp jūsų abiejų įsivaizdavimų apie bendrą gyvenimą rasti protingą kompromisą. Čia nėra taisyklės „kaip turi būti“ – susikurkite savo schemą, kuri tenkintų abu. Ir dar. Jei jums nepatinka, kaip jūsų partneris, pavyzdžiui, valo dulkes ar erzina jo neplautas puodelis, nepradėkite manyti, kad jūs jo nebemylite. Gal jis tiesiog nepateisina jūsų lūkesčių?

3. Kuo baigiasi jūsų ginčai?

Tai, kaip poros išgyvena konfliktus, atsiliepia jų santytkiams. Čia irgi nėra „teisingų“ būdų. Daudelis porų ima rietis iškart po to, kai tik apsigyvena drauge. Vertėtų atkreipti dėmesį, kad apsigyvenus kartu, pyksitės kitaip.

„Čia nebebus galimybės išeiti trenkus durimis, ypač jie butas mažas“ – tikina S.Quilliam. – Yra tikimybė, kad pasikeis jūsų maniera pyktis ir netgi pretekstai barniams. Tarkime, jei anksčiau jus šiek tiek erzino partnerio vėlavimas, tai dabar jis erzins dar labiau“.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr.

Bendras gyvenimas dažniausiai reikalauja diplomatinių sugebėjimų ir talento suvaldyti situaciją. Visada atsiras temų, kurios provokuos ginčus, bet poros, kurios ramiai vertina šį faktą ir į nesutarimus žvelgia kūrybiškai, turi daugiau šansų išgyventi kartu...

4. Kaip paįvarinti seksualinį gyvenimą? 

Dauguma žmonių bijo, kad pradėjus gyventi kartu, seksas virs rutina. Nors spontaniškas ir nereguliarus mylėjimasis kursto jausmus ir vaizduotę, tik nuo mūsų priklauso, ar jis nevirs nuobodybe tada, kai kiekvieną naktį partneris alsuos šalia...

„Ilgas bendras gyvenimas, be abejo, prigesina aistrą, tačiau ją pakurstyti gali pasimatymai, be to, jei nors vieną savaitgalį paskirsite vienas kitam ir lovos eksperimentams, – nenusivilsite“, – rekomenduoja S. Quilliam. 

5. Ką daryti, jei norėsis vienatvės?

Viena iš pačių didžiausių permainų bus visiškas asmeninės erdvės nebuvimas, prie kurios esate įpratusi. Mes dažnai neįvertiname, kaip tai svarbu!

Viena iš pačių didžiausių permainų bus visiškas asmeninės erdvės nebuvimas, prie kurios esate įpratusi. Mes dažnai neįvertiname, kaip tai svarbu! Ir jei pradėsite ilgėtis tų mielų vienatvės minučių, imsite jaustis kalta – kaipgi čia dabar? Svajonė išsipildė, šalia – mylimas žmogus, bet man jo... kaip čia pasakius? Šiek tiek per daug?

Kartais privatumo troškimas taps labai aštrus: tada svarbu nepradėti abejoti savo jausmais partneriui, o suprasti, kad ilgitės to, prie ko jau esate įpratusi, ir tai visiškai normalu. Jei gyvenate bent jau dviejuose kambariuose – jau gerai, o jie tokios galimybės nėra, pasistenkite už namų ribų rasti užsiėmimą TIK sau: galite sportuoti, vaikščioti į kursus ar reguliariai susitikti su draugėmis. 

Vida Press nuotr./Moteris
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius