Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudingi saldėsiai, kurie nepakenks jūsų figūrai...

...ir praskaidrins nuotaiką. Žinoma, jeigu valgysite su saiku. O juk būna dienų, kai rankos lyg tyčia tik ir tiesiasi į torto gabalėlį ar riebų pyragaitį. Apie alternatyvą ne itin sveikiems saldėsiams tuomet nesinori net galvoti! O jų yra. Kviečiame pasidomėti ir nuodėmingus saldėsius pakeisti bent truputį sveikesniais.
Šokoladas
Šokoladas / Fotolia nuotr.

1. Kartusis juodasis šokoladas

Taip, šokoladas patenka į naudingiausių skanėstų penketuką. Bet tik tikras juodasis kartusis šokoladas, t. y. geriausia mėgautis tokiu, kuriame kakavos pupelių ne mažiau kaip 70 proc. O kur dar jo stebuklingos savybės!.. Šokoladas padeda reguliuoti kraujospūdį, susidoroti su stresu ir išvengti sezoninės depresijos, stiprina širdį. Skanaukite iki 30 g per dieną.

 

2. Medus

Apie puikias šio saldumyno savybes ir naudą žinome kiekviena. Ir nors kaloringumu šis gydantis skanėstas nenusileidžia cukrui, vis dėlto išsiskiria tuo, kad jame galime aptikti daugiau kaip 70 žmogaus organizmui naudingųjų medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų В2, РР, С, В6, H, K, E, kalcio, natrio, magnio, geležies, jodo, folio rūgšties. O štai fermentai, esantys meduje, pagerina virškinimą ir apetitą. Remiantis dietologų pasiūlymais, per dieną naudinga suvalgyti 2 arbatinius šaukštelius medaus. O juk nuo tokio kiekio bus ir sotu, ir gardu kaip du medu!

Fotolia nuotr./Medus
Fotolia nuotr./Medus

 

3. Klevų sirupas 

Tai ne tik natūralus saldiklis ar pagardas blynams ir vafliams. Jame nėra riebalų, užtat gausu kalio, magnio, geležies, kalcio. Klevų sirupas pakelia nuotaiką ir stiprina imunitetą. Verta paskanauti ir papildyti savo valgiaraštį šiuo puikiu produktu.

Shutterstock nuotr./Klevų sirupas
Shutterstock nuotr./Klevų sirupas

 

4. Agavų sirupas 

Agavų desertinis sirupas kartais vadinamas „dievų nektaru“. Ir ne veltui. Šiame sirupe gausu įvairių mineralų ir  nedaug kalorijų. Skoniu šis saldėsis primena klevų sirupą – tik gal kiek švelnesnis. Agavų sirupas nuostabiai tinka gardinti vaisių salotas, blynus, dribsnių košes ir pan. O jei staiga įsigeisite kažko saldaus, galite tiesiog jo užsipilti ant trapučio – saldumynų poreikis bus patenkintas puikiai. Beje, agavų sirupą žmogaus organizmas pasisavina daug lengviau nei cukrų.

Shutterstock nuotr./Agavų sirupas
Shutterstock nuotr./Agavų sirupas

 

5. Chalva

Chalva tituluojama vienu sveikiausių rytietiškų desertų. Jų yra kelios rūšys: saulėgrąžų, riešutų, sezamų... Rinktis yra iš ko. Kiekvienos chalvos sudėtyje galima aptikti daug vitaminų ir organizmui naudingų mikroelementų. Tiesa, chalvoje esama ir nemažai cukraus – jos tikrai nepavadinsi nekaloringa. Bet netgi nedidelis jos gabalėlis puikiai patenkina saldumynų poreikį – tad mėgaukitės saikingai.

Shutterstock nuotr./Chalva
Shutterstock nuotr./Chalva

 

Kada geriausia valgyti saldžiai?

Geriausia mėgautis saldumynais pirmoje dienos pusėje, ypač jeigu laikotės sveikų mitybos principų arba dietos. Tačiau nuo 16 iki 18 val. krinta gliukozės kiekis kraujyje, tad tuo metu organizmas gali pareikalauti kokio nors gardumyno... Jeigu nepiktnaudžiaujate riebiu maistu – gabalėlis sveiko saldėsio tikrai nepakenks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius