Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 paprasti būdai vakaro nuovargiui įveikti

Iš darbo namo vos parvelkate kojas, o čia dar laukia tiek visokių namų ruošos darbelių? Siūlome „greitąją pagalbą“, kaip nuginti šalin tą nuovargį ir atgauti antrąjį kvėpavimą...
Poilsis
Poilsis / Shutterstock nuotr.

Pirmiausia pravartu būtų išsiaiškinti, kodėl vakarop apleidžia jėgos. Mat dėl to gali būti kaltas ne paprastas nuovargis, o lėtinio nuovargio sindromas. Tipiški lėtinio nuovargio sindromo požymiai – sutrikęs miegas, virškinimo bėdos (tai viduriuojama, tai užkietėja viduriai), dažnas rėmuo, apetito stoka, sumažėjęs lytinis potraukis, susilpnėjusi atmintis, dirglumas, nuotaikų kaita arba visiškas abejingumas viskam, kas vyksta aplinkui. Jei vakarop prie žemės lenkia paprasčiausias nuovargis, jį lengvai išvaikysite -  išbandykite keletą naudingų patarimų.

 

1. Pailsinkite kojas

Per dieną galite avėti pačius patogiausius batus, tačiau vakarop kojos vis tiek apsunksta: aptemptos pėdkelnės, klubus gerokai apspaudžiantis sijonas ar kelnės trikdo kraujotaką. O ką jau kalbėti, jei visą dieną praleidžiate su aukštakulniais arba ankštokais auliniais batais! Ir dar nuolat sėdite. Nenuostabu, kad pirma mintis, kai praveriate namų duris – nusiauti. Taip ir padarykite: nusipirkite minkštas ir būtinai dailias šlepetes, ir tegul jos visada pasitinka prie namų slenksčio. Neilgai trukus atsiras toks sąlyginis refleksas: vos tik pėdos atsidurs šlepetėse, visas kūnas nusiteiks atsipalaiduoti. Persirengusi skubėkite ne į virtuvę, o į miegamąjį. Atsigulkite, pakelkite kojas (jas įremkite į sieną ar lovos galą) ir pagulėkite 5 min. Tiek laiko visiškai užtenka normaliai kojų kraujotakai atkurti. Iš miegamojo eikite į vonią ir pasiruoškite du indus: vieną – su karštu (apie 50 °C) vandeniu, kitą pripilkite šalto – tokio, koks bėga iš čiaupo. Į karštą vandenį dar galite įberti saują druskos ar įpilti šlakelį pušų ekstrakto. Merkite pėdas į karštą, paskui į šaltą ir vėl į karštą vandenį. Kartokite, kol neatsibos arba kol į vonią nepradės veržtis namiškiai, nekantraujantys pasidalyti dienos įspūdžiais. Kontrastinės kojų vonelės akimirksniu pašalina nuovargį ir suteikia energijos. Jei, pavyzdžiui, norite ramaus vakaro ir nebereikia, kad energija lietųsi per kraštus, tuomet kojas galite pamirkyti tik karšto vandens vonelėje.

 

2. Palepinkite kūną

Būna tokių sunkių dienų, kad vakare visą kūną maudžia iš nuovargio. Tuomet, nuėjusi į vonią, nepatingėkite nusimesti visus drabužius ir panirti į šiltą vandenį su keliais lašais ramunėlių, šalavijų, pušų ar laurų eterinio aliejaus lašais. Vandens temperatūra turi būti 38–40 °C. Karštesnė vonia per daug atpalaiduotų, sukeltų mieguistumą, o juk jums dar reikia šį bei tą nuveikti!

Pagulėjusi vonioje apie 5 min. (ilgiau nereikia) atsistokite po dušu ir apie 3 min. pastovėkite po karšto vandens srove – tai atpalaiduoja per dieną įsitempusius raumenis, atleidžia spazmus. Paskui po truputį mažinkite vandens temperatūrą, kol pajusite malonią vėsą (bet ne geliantį šaltį – tokio šoko vakare kūnui visai nereikia!). Energingai šluostykis kilpiniu rankšluosčiu, kol viso kūno oda švelniai paraus ir pasitepkite kūno pieneliu ar aliejumi. Tepdama rankas ir kojas pamasažuokite kiekvieną pirštą – juose gausybė taškų, kurių masažas teigiamai veikia visą kūną.

 

3. Atgaivinkite veidą

Visi dienos rūpesčiai ir nuovargis veide atsispindi... kaip ant delno. Todėl nenuostabu, kad atpalaidavus veido raumenis nuovargis dingsta ir iš viso kūno.

Taigi po dušo šiek tiek dėmesio skirkite ir veidui: jį nuvaliusi trumpam užsidėkite kokią nors pirktinę ar naminę gaivinamąją kaukę. Nepamirškite, kad jūsų tikslas – atgauti jėgas. Todėl užsitepusi kaukę atsigulkite gerai išvėdintame kambaryje ir užsimerkusi pagulėkite, kol ateis laikas kaukę nusivalyti. Beje, užsitepus kaukę vaikščioti neverta ne tik dėl to, kad gali apdrabstyti viską aplinkui, bet ir todėl, kad vaikštant su kauke pabrinksta paakiai. Nusivaliusi kaukę ir pasitepusi veidą kremu, pasiimk didelį retadantį šepetį ir neskubėdama išsišukuokite plaukus – tai bus savotiškas galvos masažas.

 

4. Suaktyvinkite kraujotaką

Pirmieji trys būdai nuovargiui įveikti labai patinka tinginiukėms, bet nereikėtų pamiršti, kad kūnas šiaip ar taip sutvertas judėti. Taigi nusiteikite pasimankštinti – tik truputėlį, tik tiek, kad suaktyvėtų kraujotaka. Prisėskite ant kėdės kraštelio, ištieskite kojas, į grindis remkitės kulnais, o pirštus rieskite į save. Iškelkite rankas ir įkvėpdama tempkite kūną aukštyn, tarsi delnais norėtumėte pasiekti lubas. Sulig iškvėpimu kūnas turi suglebti, rankos ir galva nusvirti. Kelis kartus pakartotas pratimas puikiai malšina raumenų įtampos sukeltus nugaros skausmus. Nepamiškite pamankštinti ir kaklo – jam per dieną taip pat tenka nemažas krūvis. Atsisėskite tiesiai, pečius nuleiskite. Lenkite galvą į priekį, neskubėdama grįžkite į pradinę padėtį, tada lenkite galvą prie kairio peties, vėl grįžkite į pradinę padėtį, loškite atgal, paskui prie dešinio peties. Tokių ratų apsukite bent penkis.

Jei pasiūlyti pratimai pernelyg nuobodūs, juolab jei esi susipažinusi su joga, vietoj jų padarykite kelias viršutinei kūno daliai skirtas asanas. Jogos pratimai puikiai tinka vakarinei mankštelei – atpalaiduoja, pašalina nuovargį, bet neįaudrina tiek, kad būtų sunku užmigti.

 

5. Išgerkite žvalumą suteikiančio gėrimo

Va dabar jau iš tiesų metas į virtuvę. Kol ruošite vakarienę sau ir namiškiams, išsispauskite ir išgerkite stiklinę sulčių. Sultims tinka daugelis daržovių ir vaisių. Beje, šviežiai spaustos sultys – geras būdas sunaudoti visokius likučius (vaiko prakąstą obuolį, morkos galą, kopūsto kotą, saliero stiebą, prieskoninių žalumynų stiebus). Jei neturite elektrinės sulčiaspaudės, įsigykite kelis litus tekainuojančią citrusinių vaisių spaudyklę ir mėgaukitės apelsinų, greipfrutų ar citrinų sultimis, perpus skiestomis su vandeniu. Jei kiltų klausimas, ar ne paprasčiau būtų suvalgyti patį vaisių, primintume, kad šviežiai spaustos sultys akimirksniu suteikia žvalumo dėl to, kad organizmui jų beveik nereikia virškinti – visos naudingosios medžiagos iš karto absorbuojamos į kraują.

 

Laiko skaičiuoklė

Daug kam gali pasirodyti, kad įveikti nuovargį čia aprašytais būdais užtrunka visą amžinybę. Netiesa – viskam sugaišite vos 45 min. Argi šis laikas nevertas to, kad likusią vakaro dalį pasitiktumėte pailsėjusi ir įgavusi antrąjį kvėpavimą pasirūpinti namiškiais ar skirti laiko savo pomėgiams?!

• Palaikyti į viršų pakeltas kojas – 5 min.

• Pasidaryti kontrastines kojų voneles – 5 min.

• Pasilepinti vonioje – 5 min.

• Pastovėti po dušu – 3 min.

• Nusišluostyti, pasitepti kūno balzamu – 5 min.

• Užsidėti veido kaukę – 10 min.

• Pasimasažuoti galvą – 5 min.

• Padaryti mankštelę ar porą jogos asanų – 5 min.

• Išsispausti sulčių – 2 min.    

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius