Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 patarimai, kurie pravers persivalgius

Jei kiekviena šventė tampa išbandymu ne tik Jūsų valiai, bet ir sveikatai, tai pats metas šiek tiek pakeisti į požiūrį į pačias šventes. Jos pirmiausiai nėra susijusios tik su maistu. Tačiau tikrai neneigsime, kad maistas ir gausiai patiekalais nukrautas stalas mūsų kultūroje – labai svarbūs. Vis dėlto gal norėtųsi šias šventes sutikti kitaip – lengviau ir be virškinimo sutrikimų, kuriuos dažniausiai sukelia būtent persivalgymas? O jei ir vėl nepavyks atsispirti gardiems patiekalams, tai pasidaliname nesudėtingais patarimais, galinčiais padėti greičiau atsigauti.
Virškinimas
Virškinimas / 123RF.com nuotr.

Kuo žalingas persivalgymas?

Pavienis persivalgymas sukelia didelę skrandžio ir viso virškinimo trakto apkrovą. Žmogus jaučiasi apsunkęs, be to, gali pasireikšti tokie nemalonūs simptomai kaip skrandžio skausmas ir tempimas, pilvo spazmai ir pūtimas, pykinimas, bendras negalavimas ir kt. Jei persivalgoma labai dažnai, pacientui gali pablogėti bendra organizmo sveikata. Tai gana žalingas įprotis. Nesunku įsivaizduoti, kad kiekvieną kartą persivalgius organizmas patiria nemažą stresą – dideliam maisto kiekiui suvirškinti reikia ne tik vis didėjančio skrandžio tūrio, bet prireikia ir vis didesnių virškinimo fermentų kiekio, kurio kasa tiesiog nespėja pagaminti. Papildomas krūvis tenka ne tik skrandžiui ir kasai, bet ir kepenims, tulžies pūslei, žarnynui.

Kaip elgtis persivalgius?

  • Stebėkite savo sveikatą. Stenkitės lengvai pajudėti. Po persivalgymo negalima aktyviai sportuoti, nes tokiu būdu didesnis kraujo kiekis sutekės į griaučių raumenis, o ne į žarnyną, kuriame dabar vyksta virškinimo procesai. Vis dėlto lengvas pasivaikščiojimas gali būti labai naudingas, nes tokiu būdu suaktyvinama kraujotaka visame organizme. Labai didelė klaida daroma tuomet, kai po persivalgymo nueinama miegoti. Tuomet būtent naktį gali prasidėti patys nemaloniausi simptomai – nuo rėmens iki stipraus pilvo skausmo, kuris galimai praneša jau apie rimtesnes problemas.
  • Kuriam laikui atsisakyte bent jau sunkiau virškinamų patiekalų. Po persivalgymo organizmui reikia duoti laiko susitvarkyti su tuo, ką dar reikia suvirškinti. Būtina duoti galimybę virškinimo sistemai tiesiog pailsėti. Tad geriausia rinktis tik vandenį, kurio reikėtų išgerti bent apie 2 litrus ir tik labai lengvai virškinamus patiekalus, pavyzdžiui, daržovių sriubą ar daržoves be jokių majonezinių užpilų. Puikiai tiks ir kefyras, liesa varškė, grikių košė. Per iškrovos dieną negalima badauti. Be to, iškrovos diena po persivalgymo nėra priežastis persivalgyti ir vėl, tad tuomet, kai pasijusite geriau, tiesiog grįžkite prie savo įprasto mitybos ir fizinio aktyvumo režimo.
  • Išmėginkite žolelių arbatas. Tai puikus būdas išgerti šiltų skysčių ir gauti virškinimo procesus pagerinančių ir nemalonius simptomus, pavyzdžiui, skrandžio spazmus ir pilvo pūtimą sušvelninančių medžiagų. Pagrindinės tokių virškinimą gerinančių augalinių vaistinių žaliavų medžiagos yra įvairūs eteriniai aliejai ir kartumynai, tad vertėtų rinktis tokias arbatas, kurios šių medžiagų turi daugiau nei kiti augalai. Namų vaistinėlėje verta turėti kiaulpienių šaknų, saldžiųjų pankolių vaisių, čiobrelių žolės, kmynų vaisių, ramunėlių žiedų, kraujažolių, karčiųjų kiečių (pelynų), raudonėlių ir sukatžolių žolės, pipirmėčių ir melisų lapų. Naudinga turėti jau paruoštų vaistažolių mišinių, padedančių pagerinti virškinimo funkciją. Tokias vaistažolių arbatas verta gerti ne tik po persivalgymo, bet dar ir prieš šventinę vakarienę ar viso šventinio sezono metu.
  • Išmėginkite keletą natūralių priemonių. Mitybos specialistai teigia, kad sunkesnį maistą suvirškinti gali padėti kiviai, ananasai ir imbieras. Žinoma, po persivalgymo reikėtų šiek tiek palaukti ir nepulti šių priemonių mėginti iš karto, tačiau šiek tiek vėliau jos gali būti naudingos, nes šiuose produktuose yra tam tikrų medžiagų, galinčių padėti suvirškinti net ir sunkiausiai virškinamus patiekalus. Vertėtų paminėti žaliuosiuose kiviuose esantį aktinidainą, ananasuose randamą bromelainą ir iš imbiero išgaunamus eterinius aliejus. Imbieras jau nuo seno žinomas kaip viena veiksmingiausių pykinimą ir šleikštulį mažinančių priemonių.
  • Namų vaistinėlėje turėkite virškinimo fermentų. Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pavojaus signalai – gal tai ūminis pankreatitas?

Net ir pavienis, gausesnis pavalgymas, kai maišomas įvairus maistas, nevengiama riebių ir keptų patiekalų bei alkoholio, gali išprovokuoti kasos uždegimą ir priversti kreiptis į gydymo įstaigą – o tuomet šventės taps tikrai sugadintos. Skaičiuojama, kad beveik pusę (apie 40 procentų) kasos uždegimo atvejų sukelia alkoholis, o ši tikimybė dar labiau padidėja, jei alkoholiu užgeriamas riebus ir aštrus bei sunkiai virškinamas maistas. Apie kasos uždegimą praneša šie simptomai – viduriavimas, pykinimas, vėmimas, pilvo pūtimas, dujų susilaikymas, karščiavimas, stiprus pilvo skausmas (juosiančiojo pobūdžio), gausus prakaitavimas, labai bloga bendra savijauta, šokas, kraujavimas iš virškinimo trakto ir kt. Pajutus panašius simptomus būtina nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius