Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 požymiai, kad jums trūksta vitaminų

Kiek daug sužinotume apie save, jeigu atidžiau įsiklausytume į kūno siunčiamus signalus. Šiuolaikinis gyvenimo tempas, nevisavertė mityba, užkandžiavimas paskubomis – visa tai turi įtakos tam, kad mūsų kūnas pradeda spyriotis ir nusprendžia parodyti, kas iš tikrųjų čia yra šeimininkas.
Nuovargis
Nuovargis / Fotolia nuotr.

Vitaminų trūkumas gali pasireikšti įvairiais būdais, o be jų – kaip be rankų: trūksta energijos, geros nuotaikos, prastėja išvaizda ir sveikata. Beje, klaidinga manyti kad, vitaminų žmonėms trūksta tik žiemą. Taigi siūlome atkreipti dėmesį į šiuos požymius:

 

♦ Suskeldėję lūpų kampučiai. Kam teko su tuo susidurti, puikiai žino, kad ši bėda gali varginti labai ilgai. Jau nekalbame apie nepatogumus: darosi sudėtinga valgyti ar tiesiog nusišypsoti. Dėl šios bėdos galima kaltinti geležies, cinko, B grupės vitaminų stygių, kurie atsakingi už imuninę sistemą. Ką daryti? Skanaukite mėsos, lašišos, tuno, kiaušinių, austrių, moliuskų, grikių, špinatų, ankštinių daržovių, riešutų. Geležį padeda lengviau pasisavinti vitaminas C.

 

♦ Raudonas, žvynuotas bėrimas ant veido ir kitų kūno vietų, plaukų slinkimas. Šie kūno signalai nelabai malonūs tiek vyriškos, tiek moteriškos lyties atstovams. Iš tikrųjų dera susirūpinti, nes tokios problemos gali byloti, kad jūsų kūnui stinga biotino (vitamino B7) ir kitų B grupės vitaminų. Ką įtraukti į dienos racioną? Virtus kiaušinius (žali trukdo pasiimti organizmui naudingą biotiną), lašišą, avokadus, grybus, žiedinius kopūstus, sojų pupeles, riešutus, avietes, bananus.

 

♦ Iškilūs raudoni arba balti spuogai ant skruostų, rankų, sėdmenų, šlaunų. Atrodome taip, kaip valgome? Ši bėda neretai ima kamuoti pritrūkus riebiųjų rūgščių bei vitaminų A ir D. Dabar vasaros metas, kai saulės šilumos ir šviesos gauname daugiausia per metus. Ne veltui vitaminas D vadinimas „saulės vitaminu“ – mėgaukimės saikingai ir kūnas mums padėkos. Taip pat nevenkime gerųjų riebalų: lašišos, sardinių, lazdynų riešutų, migdolų, ispaninių šalavijų, kanapių sėklų, linų sėmenų. Vitaminas A gaunamas iš žalių lapinių daržovių, paprastų ir saldžiųjų bulvių, raudonų saldžiųjų paprikų, morkų.

 

♦ Dilgčiojimas, perštėjimas, tirpimo jausmas rankose, pėdose ar kitose kūno vietose. Šiuo atveju vėlgi trūksta B grupės vitaminų (tiksliau – B6, B12), folio rūgšties. Taip pat tokie kūno negalavimai gali būti susiję su nerimo priepuoliais, depresija, anemija, nuovargiu ir hormonų pusiausvyros sutrikimu. Taigi pirmiausia pasistenkite atsipalaiduoti, daugiau dėmesio skirkite mitybai. Patariama dažniau valgyti špinatų, smidrų, įvairių rūšių pupelių, burokėlių, kiaušinių, austrių, paukštienos ir grūdų produktų.

 

♦ Surakinantis skausmas kojų pirštuose, blauzdose, raumenų mėšlungis. Šie nemalonūs potyriai, ypač jeigu jie kartojasi nuolat, garsiai signalizuoja, kad organizmui žūtbūt reikia magnio, kalcio ar kalio. Jeigu daug sportuojate, verta paminėti, kad su prakaitu taip pat netenkate daugelio mineralų ir vitaminų, todėl turite valgyti kuo maistingiau. Kuo pildyti organizmo atsargas? Valgykite bananų, migdolų, lazdynų riešutų, moliūgų, vyšnių, obuolių, greipfrutų, tamsiai žalios spalvos lapinių daržovių, špinatų, kiaulpienių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius