Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 netikėti produktai, kurie padeda palaikyti normalų svorį

Vis daugėjant pasaulyje antsvorį turinčių žmonių, įvairių šalių mokslininkai tyrinėja, kokie produktai padeda palaikyti normalų kūno svorį. Šių tyrimų rezultatus apibendrino portalas style.rbc.ru.
Valgyti trokštanti mergina
Valgyti trokštanti mergina / Fotolia nuotr.

Riešutai

Riešutuose gausu idealiai subalansuotų gerųjų riebalų, baltymų ir angliavandenių bei organizmui reikalingų mineralų ir vitaminų. Teigiama, kad riešutai padeda apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo diabeto ir kitų metabolinių ligų rizikos, turi priešuždegiminį poveikį. Be to, jie suteikia sotumo jausmą, todėl, pasirinkdami juos užkandžiui tarp pagrindinių valgymų, vėliau norėsime mažesnių porcijų.

Buvo atliktas tyrimas, kurio metu 108 moterys laikėsi dietos, turėjusios padėti sulieknėti. Viena grupė moterų kasdien vartojo po 80 g migdolų. Šios moterys, lyginant su tomis, kurios riešutų nevartojo, pasiekė geresnių rezultatų. Taigi buvo padaryta išvada, kad riešutai padeda numesti svorio.

123RF.com nuotr./Riešutai
123RF.com nuotr./Riešutai

Čili pipirai

Kaip rodo ne vienas tyrimas, aštriuose pipiruose esančios medžiagos mažina apetito jausmą bei greitina riebalų skaidymą, o tai savo ruožtu padeda greičiau numesti svorio. Yra tik vienas „bet“. Čili pipirų nereikėtų vartoti ilgą laiką. Viena vertus, jie gali pakenkti skrandžiui, antra vertus, organizmas prie juose esančių medžiagų pripranta ir liekninamasis efektas dingsta. Todėl, pavartoję čili pipirus savaitę ar dvi, visada darykite pertrauką, arba juos vartokite nereguliariai.

Tanushree Rao nuotr./ Unsplash nuotr./Čili pipirai
Tanushree Rao nuotr./ Unsplash nuotr./Čili pipirai

Alyvuogių aliejus

Nors tai gryni riebalai, turintys daug kalorijų, vis dėlto alyvuogių aliejus padeda numesti svorio. Manoma, kad šis jo poveikis susijęs su oleino rūgštimi, priklausančia mononesočiųjų riebalų rūgščių Omega-9 grupei.

Omega-9 mažina kraujospūdį, apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, yra nervinių skaidulų mielino apvalkalo statybinė medžiaga ir padeda užkirsti kelią antro tipo diabeto vystymuisi. Be to, oleino rūgštis, aktyvindama genus, atsakingus už riebalų skaidymą, padeda greičiau juos deginti.

123RF.com nuotr./Alyvuogių aliejus
123RF.com nuotr./Alyvuogių aliejus

Actas

Italų ir švedų mokslininkų tyrimai parodė, kad actas, vartojamas su daug angliavandenių turinčiais produktais, mažina jų glikeminį indeksą, o tuo pačiu ir gliukozės koncentraciją kraujyje. Tokiu būdu jis apsaugo organizmą nuo žalingo paprastųjų angliavandenių poveikio.

Dar daugiau, japonų mokslininkai nustatė, kad acto rūgštis gerokai mažina bendrą svorį ir visceralinių (vidinių) riebalų kiekį, kūno masės indeksą ir liemens apimtį.

Žalioji arbata

Apie žaliosios arbatos naudą žinoma jau seniai. Pasirodo, kad, be visų kitų naudingų savybių, ji padeda numesti svorio. Tokią išvadą padarė mokslininkai, kurie diabetu sergantiems pacientams skyrė per dieną išgerti 4 puodelius žaliosios arbatos ir du mėnesius juos stebėjo. Tiriamųjų svoris bei liemens apimtis per tą laiką reikšmingai sumažėjo, o tai savo ruožtu sumažino ir kraujospūdį.

Pasak olandų mokslininkų, sumažinti svorį bei jį išlaikyti padeda žaliojoje arbatoje esantys katechinai.

„Gyoza Bar“ archyvo nuotr./Žalioji japoniška arbata
„Gyoza Bar“ archyvo nuotr./Žalioji japoniška arbata

Pilno grūdo kruopos

Skirtingai nei apdoroti grūdai, neturintys luobelės ir branduolio, pastarieji turi labai daug skaidulų ir organizmui reikalingų mineralų. Pasak mokslininkų, pilno grūdo kruopų įtraukimas į mitybos racioną saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo diabeto bei nutukimo, nes greitina medžiagų apykaitą, t. y. padidina kalorijų skaičių, kurį organizmas sudegina ramybės būsenoje.

Vieno tyrimo metu 50 antsvorio turinčių asmenų buvo padalinta į dvi grupes. Visiems jiems buvo skirta ta pati dieta, tačiau į vienos grupės dalyvių dietą buvo įtraukti pilno grūdo produktai, o į kitos – apdoroti grūdai. Abiejų grupių dalyviai akivaizdžiai sulieknėjo, tačiau pirmojoje grupėje riebalų kiekis pilvo srityje sumažėjo daug reikšmingiau, taip pat pagerėjo kai kurie jų sveikatos rodikliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius