Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 dalykai, kurie sukelia blogą burnos kvapą

Toli gražu ne tik svogūnai, česnakai, rūkymas ar nevalyti dantys sukelia blogą burnos kvapą – yra daugybė kitų veiksnių, lemiančių, kas sklinda iš jūsų burnos. Ir kartais galite patys to net nejausti, bet pastebėti, kad aplinkiniai jums prabilus atsitraukia. Kas skatina nemalonų kvapą?
Blogas kvapas
Blogas kvapas / Vida Press nuotr.
Temos: 3 Seilės Dantys Burna

Kramtomoji guma gali laikinai užmaskuoti blogą burnos kvapą, tačiau juk svarbiau pašalinti problemą, o ne slėpti pasekmę.

1. Jūs vartojate vaistų

Yra tam tikrų vaistų – kai kurių rūšių antidepresantų, vaistų nuo aukšto kraujospūdžio, nemigos ar alergijos, kurių šalutinis poveikis yra kserostomija – išdžiūvusi burna. Tai paprastai skatina skleistis negerą burnos kvapą, nes burnoje trūksta seilių, iš burnos ertmės nepašalinama dalis maisto likučių, neneutralizuojamos rūgštys. Taigi įvairios bakterijos pradeda tarpti burnoje ir pasklinda blogas kvapas.

Gerkite daug vandens, kad burnos ertmė nebūtų perdžiūvusi.

2. Neteisingai valote dantis

Ne tik nevalyti, bet ir blogai išvalyti dantys gali skatinti veistis bakterijas. Ir tiesa ta, kad dauguma (!) mūsų valo dantis ir tarpdančius neteisingai, todėl tarpdančiuose lieka maisto, formuojasi dantų akmenys, kariesas, uždegimas ir kita velniava. Kiekvienąkart valydami dantis, turėtumėte daryti tai kruopščiai dvi minutes. Valykite dantis horizontaliai, pasiekite kiekvieną dantį, neužmirškite protinių.

O valydami tarpdančių siūlu, išvalykite kiekvieną dantį, stenkitės siūlu jį apkabinti, apgobti, ir darykite tai švelniai. Rinkitės vidutinio storumo tarpdančių siūlą – storas netinkamas mažesniems dantų tarpams arba gali pažeisti dantenas, jei bandysite prakišti jį grubiai. Tarpdančių siūlu valyti tarpdančius rekomenduojama kartą per dieną.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

3. Ilgai nevalgėte

Jei dėl dietinių sumetimų ar laiko stokos ilgai nevalgėte, burnoje susidaro seilių trūkumas, o kas nutinka, kai burna išsausėja, jūs jau žinote.

4. Nenuvalote apnašų nuo liežuvio

Ne tik jūsų dantys bei tarpdančiai turi būti nepriekaištingai nuvalyti, bet ir liežuvis – ant jo susikaupia labai daug apnašų ir bakterijų, kurios pradeda skleisti blogą kvapą. Vaistinėje įsigykite šepetėlį, kurio kita pusė skirta liežuviui valyti, ir atsargiai valykite apnašas nuo liežuvio – bent kartą per dieną. Tuomet labai kruopščiai nuplaukite šepetėlį, kad neliktų bakterijų.

5. Protiniai dantys auga netvarkingai

Diskusijų, rauti protinius dantis, jei jie nekelia problemų, ar ne, yra įvairių. Nusprendusieji jų nerauti, neretai susiduria su tuo, kad dantims neužtenka vietos augti arba šalia jų susiformuoja vadinamoji kišenė – joje kiekvienąkart valgant susikaupia maisto likučių, jie ne visada išvalomi, ir susidariusios bakterijos pradeda skleisti nemalonų kvapą. Gali kilti infekcija.

Tokiais atvejais geriausia pasikonsultuoti su savo stomatologu, ką daryti – rauti dantis ar bandyti problemą spręsti kitais būdais.

6. Jūsų dantyje skylutė

Ne kiekvienas žmogus reguliariai lankosi pas stomatologą, ypač jei nemato poreikio. Kai dantyje susiformuoja skylutė, pradžioje nejaučiama skausmo, dantis nebūna labai jautrus, todėl žmogus gali ilgokai nepastebėti jokių simptomų, išskyrus blogą burnos kvapą. Taigi grįžtame prie to, kad reikėtų kasmet profilaktiškai apsilankyti pas stomatologą.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

7. Kitos ligos

Blogą burnos kvapą gali sukelti kitos ligos – chroniškas sinusitas, skrandžio, kepenų ar inkstų ligos. Jei jūsų stomatologas konstatuoja faktą, kad jūsų dantys ir apskritai burnos ertmė yra sveiki, o blogas kvapas vis tiek sklinda, apsilankykite pas šeimos gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius